Tuesday, February 22, 2011

Πίτερ Ουίρ: The way back


Τρισάθλια αντικομμουνιστική προπαγάνδα βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο - το συνέγραψε ο συγγραφέας «φάντασμα» Ronald Downing - του λοχαγού του Πολωνικού Στρατού Slavomir Rawicz - που φέρει τον τίτλο«The long walk: The true story of a trek to freedom». Στο μυθοπλαστικό αυτό κείμενο - που πρωτοεκδόθηκε στη Βρετανία το 1956 - εξιστορείται η απόδραση κατά το έτος 1942, μιας ομάδας επτά κρατουμένων σε σοβιετικό στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στη Σιβηρία και η πορεία τους προς νότο, προς την Ινδία και την «ελευθερία»(!). 
Ενστάσεις για την ακρίβεια των όσων αναφέρονται στο βιβλίο έχουν διατυπωθεί πλειστάκις όλα αυτά τα χρόνια. Στοιχεία της σοβιετικής πλευράς επιβεβαιώνουν τον αιχμαλωτισμό του στρατιωτικού Rawicz, αλλά διαφοροποιούνται ως προς τα αναφερόμενα αίτια σύλληψης και τον τόπο κράτησής του. Πληροφορίες του πολωνικού στρατού αναφέρουν ότι ο Rawicz έφυγε το 1942 από τη Σοβιετική Ενωση για το Ιράν, στοιχείο ανατρεπτικό και της ιστορικής αλήθειας του βιβλίου. Παρεμπιπτόντως, υφίστανται στοιχεία που αποδεικνύουν την άφιξη του Πολωνού στην Παλαιστίνη. Η πατρότητα της ιστορίας που θέλει απόδραση προς την Ινδία, αποδίδεται στον ίδιον τον Rawicz. Φαίνεται, δε, ότι την επινόησε αφότου το BBC ανέφερε ότι ο Βρετανός πράκτορας CaptainRupert Mayne - σταθμευμένος στην Καλκούτα - αποκάλυψε ότι το 1942 βρέθηκαν τρεις άνδρες που ισχυρίζονταν ότι είχαν δραπετεύσει από στρατόπεδο της Σιβηρίας. 
Τίποτα δεν μπορεί να αναιρέσει το χυδαίο και φτηνιάρικα αγοραίο αντικομμουνισμό της ταινίας για «τον Χίτλερ και τον Στάλιν που μπήκαν το 1939 στην Πολωνία και μοίρασαν την χώρα μεταξύ τους». Εκτοτε ο Χίτλερ παύει να αναφέρεται. Υπάρχει μόνο για παραπάνω από δύο ώρες ο αιμοσταγής Στάλιν που βασανίζει, καίει και σκοτώνει με τους πλέον σαδιστικούς και απάνθρωπους τρόπους όποιον βρει μπροστά του, ακόμη περισσότερο τους κληρικούς και τους ξένους τους οποίους μισεί, ενώ μαντρώνει κρατούμενους ποινικούς και πολιτικούς σε γκουλάγκ στη Σιβηρία. Αλήθεια, αυτούς γιατί δεν τους καθαρίζει κατευθείαν να τελειώνει μια για πάντα μαζί τους; Προς τι η ευαισθησία να τους διατηρεί ζωντανούς; Το πόνημα του Αυστραλού Πίτερ Ουίρ, με οκάδες ιδεολογήματα της οκάς, είναι τόσο φρικαλέα αντι-ιστορικό και αντι-επιστημονικό, που εξουδετερώνει οποιαδήποτε νύξη για όποια πιθανή τεχνική αρετή. Το αποτέλεσμα λειτουργεί σαν μπούμερανγκ και πλήττει πέρα για πέρα την αξιοπιστία του ίδιου του Ουίρ ως σκεπτόμενου ανθρώπου και καλλιτέχνη. Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της διεθνούς εκστρατείας παραχάραξης της Ιστορίας στηρίζει εμπράκτως το πρόστυχο ξαναγράψιμό της. Και μην τολμήσει κανείς να ψελλίσει το αντίθετο γιατί σας διαψεύδει το ίδιο το φιλμ και οι «ιστορικές» πληροφορίες που, με συνοπτικές διαδικασίες, καταγράφονται στο σελουλόιντ του ...
Παίζουν: Κόλιν Φάρελ, Τζιμ Στέρτζες, Γκούσταβ Σκάρσγκορντ, Εντ Χάρις, Σάουαρς Ρόναν, Μαρκ Στρονγκ, κ.ά.
Παραγωγή: ΗΠΑ (2010).
[ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011]

No comments: