Sunday, February 20, 2011

Χέιλι Στάινφελντ: Ενα άγουρο κορίτσι ανάμεσα σε σκληρούς άντρες

  • Πώς η 13χρονη πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός έπεισε τους δαιμόνιους αδελφούς Κόεν να την επιλέξουν για τον βασικό γυναικείο ρόλο του γουέστερν «Αληθινό θράσος», ο οποίος την οδήγησε στις εφετινές υποψηφιότητες για Οσκαρ  
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011
    Πόσο εύκολο είναι για ένα κορίτσι 13 ετών να χειριστεί τον εαυτό του στα γυρίσματα της πρώτης ταινίας του, μια υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ με σκηνοθέτες τους εκκεντρικούς αδελφούς Τζόελ και Ιθαν Κόεν και συμπρωταγωνιστές καταξιωμένους σταρ, όπως ο Τζεφ Μπρίτζες, ο Ματ Ντέιμον και ο Τζος Μπρόλιν; Η Χέιλι Στάινφελντ έχει μόνο καλά λόγια να πει για τους συντελεστές του γουέστερν «Αληθινό θράσος», ενώ το γεγονός ότι και οι τρεις προαναφερθέντες ηθοποιοί έχουν κόρες θα πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τρυφερή σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους. Ωστόσο, κρίνοντας από την εικόνα της όταν τη συνάντησα πριν από μερικούς μήνες στο Παρίσι, στην πρώτη παγκόσμια προώθηση της υποψήφιας για δέκα Οσκαρ ταινίας, η Χέιλι Στάινφελντ απέχει πολύ από το συνεσταλμένο κορίτσι που περιμένεις να καθήσει ήσυχα σε μια γωνιά και να βλέπει τους άλλους να δουλεύουν χωρίς να λέει κουβέντα. Την ίδια εικόνα έδωσε και στη δημόσια εμφάνισή της πριν από μερικές ημέρες στο Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου το «Αληθινό θράσος» έκανε την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του. Εχει τσαχπινιά, τσαμπουκά, θάρρος... και θράσος.

    Η περίφημη ιστορία του «βάζου των κακών αγοριών» στα γυρίσματα της ταινίας το επιβεβαιώνει. Ρωτώ την αδύνατη καστανομάλλα να μου πει τις λεπτομέρειες. «Ηξερα ότι τα γυρίσματα μιας ταινίας των αδελφών Κόεν δεν είναι ακριβώς κατηχητικό σχολείο, αλλά δεν περίμενα ότι θα βρεθώ ανάμεσα σε άνδρες που έβριζαν τόσο απροκάλυπτα και με τέτοια άνεση. Δεν φταίνε, έτσι έχουν συνηθίσει».
    Το πρόβλημα ήταν ότι η μητέρα τής Στάινφελντ, η οποία τη συνόδευε σε όλα τα γυρίσματα, ανησυχούσε μήπως η κόρη της παρασυρθεί από όλη αυτή τη «ματσο-κατάσταση». «Για να την καθησυχάσω» είπε χαμογελώντας πονηρά η νεαρή ηθοποιός «αποφάσισα να θεσπίσω τον νόμο του “βάζου του κακού αγοριού”». Αυτό σήμαινε ότι κάθε φορά που κάποιος από το συνεργείο, τους σκηνοθέτες ή τους ηθοποιούς έλεγε «τη λέξη που αρχίζει από f» (fuck) ή οποιαδήποτε άλλη βρισιά, η Στάινφελντ τον χρέωνε με 5 δολάρια, τα οποία έκρυβε μέσα σε ένα βάζο. «Εβγαλα περίπου 300 δολάρια» λέει γελώντας. Και μόλις ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα δώρισε τα κέρδη της σε φιλανθρωπική εταιρεία.
    • «Το σινεμά έχει φάση»

    Η Χέιλι Στάινφελντ μιλάει πολύ γρήγορα και καθαρά. Ορισμένες φορές ακούγεται σαν ρομπότ. Ξέρει ακριβώς τι θέλει να πει και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της- αν και δείχνει άτομο που προτιμά να κρατά τα πράγματα σε μια απόσταση. Στο «Αληθινό θράσος», μια ιστορία εκδίκησης τοποθετημένη στην Αγρια Δύση του 1870 (αμέσως μετά τον αμερικανικό εμφύλιο), η Στάινφελντ υποδύεται τη Μάτι Ρος, μια 14χρονη που θέλει να εκδικηθεί τη δολοφονία του πατέρα της. Για να τα καταφέρει ζητεί τη βοήθεια ενός μονόφθαλμου, αλκοολικού ομοσπονδιακού αστυνομικού (Τζεφ Μπρίτζες). Στην παρέα θα προστεθεί ένας ακόμη άνθρωπος του νόμου (Ματ Ντέιμον), ο οποίος αναζητεί τον ίδιο φονιά για τους δικούς του λόγους.

    «Εχει πλάκα η όλη φάση του σινεμά» είπε το κορίτσι για την παρθενική εμπειρία του μπροστά στον φακό. «Ποιος θα φανταζόταν ποτέ ότι θα μου τις έβρεχε στον πισινό ο Ματ Ντέιμον; Οχι ότι πόνεσα, βέβαια, γιατί με είχαν γεμίσει με μαξιλάρια». Η ηθοποιός αναφέρεται στην πιο αστεία ίσως σκηνή της ταινίας, όπου ο ήρωας του Ντέιμον, μη αντέχοντας άλλο το πείσμα της Μάτι, τη δέρνει στα οπίσθια.

    Η Στάινφελντ δεν είχε διαβάσει από την αρχή το σενάριο γιατί, ως γνωστόν, οι αδελφοί Κόεν δουλεύουν με τρομερή μυστικότητα. Γνωρίζοντας όμως ότι είχε προηγηθεί μια ταινία με τον ίδιο τίτλο- στην οποία τους ρόλους των Μπρίτζες -Στάινφελντ κρατούσαν ο Τζον Γουέιν (κέρδισε το Οσκαρ) και η Κιμ Ντάρμπι-, την είδε και διάβασε το μυθιστόρημα του Τσαρλς Πόρτις πριν από την οντισιόν. Το αποτέλεσμα ήταν να επιλεγεί ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψήφιες.

    «Οταν σκεφτόμουν τον ρόλο» είπε, «αυτό που με απασχολούσε ήταν το πώς ένα άγουρο και άπειρο κορίτσι μπορεί να σταθεί αλώβητο ανάμεσα σε σκληρούς άνδρες, σε μια εποχή όπου η ανθρώπινη ζωή δεν είχε και τόσο μεγάλη σημασία.Ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρειήταν να δείξει μια ανάλογη, ανδρική συμπεριφορά». Αυτό είναι το μόνο ίσως σημείο ταύτισης της ηρωίδας της ταινίας με την ηθοποιό που την υποδύθηκε. «Αν κάπου νιώθω ότι μοιάζω με τη Μάτι είναι στο ότι,αν και μόλις 13 ετών, αντιμετωπίζει τον κόσμο με τη ματιά ενός ώριμου ανθρώπου. Αλλωστεδεν μπορεί να κάνει αλλιώς, διότι, αν παραμείνει παιδί, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Νιώθω ότι κατά βάθος και εγώ είμαι έτσι».
    • ΜΕ ΛΙΓΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

    Οταν η Χέιλι Στάινφελντ ήταν 8 ετών παρακολουθούσε κάποια συγγενικά πρόσωπά της να παίζουν στο θέατρο και σε διαφημίσεις. Τα συναισθήματα που είχε νιώσει τότε δεν την εγκατέλειψαν ποτέ: «Το να βλέπω τον ξάδελφό μου να εμφανίζεται στην τηλεόραση ή έναν άλλον να παίζει στο θέατρο ήταν κάτι το συναρπαστικό». Ρώτησε τους γονείς της αν μπορούσε να κάνει το ίδιο. Εκείνοι της είπαν ότι θα έπρεπε να μελετήσει υποκριτική για τουλάχιστον έναν χρόνο, ώστε να φανεί αν η ανάγκη της ήταν στο πλαίσιο ενός παιδικού παιχνιδιού ή αν όντως το εννοούσε.

    Εκανε πράγματι μαθήματα υποκριτικής και έτσι κατάλαβε ότι όντως αυτό ήθελε να κάνει. «Λατρεύω όλο αυτό το ταξίδι του ηθοποιού» είπε η Στάινφελντ, η οποία αυτή την περίοδο παρακολουθεί σχολικά μαθήματα στο σπίτι. «Δεν θέλω όμως να κάνω σχέδια, γιατί είναι πάρα πολύ νωρίς και ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει. Ας βγει πρώτα η ταινία στις αίθουσες και μετά βλέπουμε». Ποιος θα φανταζόταν, βέβαια, ότι το «Αληθινό θράσος», που βγήκε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, θα έκανε θραύση στα ταμεία: ως σήμερα τα έσοδά του έχουν ξεπεράσει τα 180 εκατ.δολάρια, νούμερο απίστευτο, πόσω μάλλον για ένα γουέστερν. Οι πιθανότητες για τη Στάινφελντ να βρεθεί στα Οσκαρ συζητιόταν από την εποχή της συνάντησής μας στο Παρίσι. Ο ενθουσιασμός ήταν συγκρατημένος, αλλά η ιδέα ότι θα μπορούσε να συναντήσει τα είδωλά της στην τελετή έδειχνε να την ενδιαφέρει περισσότερο.Ανέφερε τα ονόματα των Νάταλι Πόρτμαν, Τζόντι Φόστερ, Νταϊάν Λέιν. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις ξεκίνησαν ως έφηβες την καριέρα τους.

    ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
    • Η ταινία «Αληθινό θράσος» προβάλλεται στην Ελλάδα από την περασμένηΠέμπτη σε διανομή UΙΡ.

    No comments: