Sunday, February 20, 2011

Στην ιρανική “Ναντέρ και Σιμίν, ένας χωρισμός” η Χρυσή Αρκτος του Βερολίν

Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά η ιρανική δραματική ταινία “Ναντέρ και Σιμίν, ένας χωρισμός” του Ασγκάρ Φαρχαντί κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Θέμα της ταινίας είναι ένας γάμος σε κρίση με ηρωίδα μια γυναίκα που έχοντας αποφασίσει να χωρίσει προσπαθεί να κερδίσει την κηδεμονία του παιδιού της στο πλαίσιο των διαταξικών διαφορών του Ιράν, του θρησκευτικού συντηρητισμού και του δικαστικού συστήματος, ενώ διατηρεί την ένταση ενός θρίλερ.

Οι πρωταγωνιστές της ιρανικής ταινίας κέρδισαν επίσης την Αργυρή Αρκτο για τον καλύτερο γυναικείο και ανδρικό ρόλο αντίστοιχα. Βραβεία που σηματοδοτούν και μια έμμεση υπενθύμιση στις ιρανικές αρχές για την ελευθερία της τέχνης τη στιγμή που ο μεγάλος Ιρανός σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί, βραβευμένος στο παρελθόν για τις ταινίες του, στον οποίο και ήταν αφιερωμένη η φετινή Μπερλινάλε, εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή. Στην ταινία του Φαρχαντί δόθηκε επίσης και το Οικουμενικό βραβείο που απονέμουν Καθολικοί και Προτεστάντες κριτικοί.
Αργυρή Αρκτο για την καλύτερη σκηνοθεσία κέρδισε ο Γερμανός Ούλριχ Κόλερ για την ταινία "Κοιμώμενη Ασθένεια", ενώ στον Ούγγρο σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία του "Το Αλογο του Τορίνου", μια συγκλονιστική αλληγορία πάνω στο εφήμερο της ζωής, που κέρδισε και το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI).

Με Αργυρή Αρκτο Καλλιτεχνικής Συμβολής τιμήθηκαν ο διευθυντής φωτογραφίας Βόγιετς Στάρον και η σκηνογράφος Μπάρμπαρα Ενρίκες για τη δουλειά τους στην ισπανική ταινία "Το Βραβείο" της Πάολα Μάρκοβιτς.

Αργυρή Αρκτος καλύτερου σεναρίου απονεμήθηκε στην ταινία "Η Αφεση του Αίματος" των Τζόσουα Μάρστον και Ανταμιόν Μουρατάι.

Το βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ, στη μνήμη του ιδρυτή του φεστιβάλ κέρδισε η γερμανική ταινία "Αν όχι εμείς, ποιοί" του Αντρες Βίελ, ενώ βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους απονεμήθηκε στο "Πάνω στον Πάγο" του Αντριου Οκπεάνα Μακλίν.

No comments: