Saturday, February 5, 2011

Η Σερ και το μπουρλέσκ. Επιστροφή στη μεγάλη οθόνη

 
Η παλιά γενιά συναντά τη νέα: η Σερ (αριστερά) και η Κριστίνα Αγιλέρα σε σκηνή από το «Burlesque» του Στίβεν Αντιν που θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 
 
Τα πολύ προσεχτικά βήματα ήταν πάντα ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της κινηματογραφικής καριέρας της Σερ. Εχει παίξει σε λίγες αλλά καλές ταινίες («Η εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ», «Οι μάγισσες του Ιστγουϊκ», «Τσάι με τον Μουσολίνι») ανάμεσα στις οποίες και το «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» για το οποίο κέρδισε το Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου.

Συνεπώς, η επιστροφή της στην μεγάλη οθόνη με το «Burlesque», επτά χρόνια μετά την αμέσως προηγούμενή της, «Οι κολλητοί» των αδελφών Φαρέλι, δείχνει γεμάτη προσδοκίες. Στο φιλμ που σκηνοθέτησε ο Στίβεν Αντιν, η Σερ υποδύεται την ιδιοκτήτρια ενός κλαμπ του Λος Αντζελες ονόματι Burlesque Lounge, η οποία θα δώσει την χρυσή ευκαιρία σε μια σερβιτόρα να τραγουδήσει και χορέψει πάνω στο σανίδι. Την σερβιτόρα υποδύεται μια άλλη τραγουδίστρια, η Κριστίνα Αγκιλέρα στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της.
Ο Στίβεν Αντιν που είναι επίσης ο σεναριογράφος του «Burlesque» γνώριζε τις πολλές δυνατότητες του μπουρλέσκ, καθώς στην αρχή της καριέρας του είχε γράψει κείμενα για μπουρλέσκ σόου. Στόχος του ήταν να παραμείνει πιστός στο πνεύμα της συγκεκριμένης μορφής τέχνης και να διαχωρίσει ξεκάθαρα το μπουρλέσκ από το στριπτίζ, με το οποίο συχνά συγχέεται. «Παλιότερα στις ΗΠΑ τα μπουρλέσκ ήταν κωμικά σόου με τραγούδι και χορό» είπε ο Αντιν μιλώντας για την ταινία. «Άρχισαν όμως να μπερδεύονται με τα στριπτίζ σόου στις αρχές του 20ου αιώνα, λόγω του Μουλέν Ρουζ στο Παρίσι. Το μπουρλέσκ είναι άλλοτε τολμηρό, άλλοτε σέξι, ποτέ όμως προκλητικά αισθησιακό. Όλα όσα δείχνουμε στην ταινία, ακριβώς όπως και στο αυθεντικό μπουρλέσκ, είναι ένα είδος μαζικής διασκέδασης, κάτι σαν μια μεγάλη, αστεία, σέξι σκανταλιά».
Ο Άντιν θέλησε να προσδώσει στο Burlesque Lounge μια δική του, πολύ ιδιαίτερη ματιά και να παρουσιάσει ένα μαγικό χώρο που μεταφέρει αυτόματα τους επισκέπτες του σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Για να αναπαρασταθεί η παλαιωμένη αίγλη του Burlesque Lounge χρειάστηκε φαντασία, εφευρετικότητα και μία ομάδα από ικανούς και απόλυτα αφοσιωμένους καλλιτέχνες. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γκάρι Στιλ και η ομάδα του εγκαταστάθηκαν στο Stage 23 των στούντιο της Sony και αφιέρωσαν έξι εβδομάδας για να στήσουν το σκηνικό. Για να είναι λειτουργικό και όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό, όλοι οι χώροι του κινηματογραφικού κλαμπ (γραφεία, καμαρίνια) συνδέονταν στην πραγματικότητα απευθείας με τη σκηνή. Με άλλα λόγια, το Burlesque Lounge θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά σαν αληθινό κλαμπ.
Εκτός από ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια, η Κριστίνα Αγκιλέρα είχε μία ακόμα ιδιότητα στην ταινία: έγραψε τρία από τα τραγούδια του έργου :τα «E.X.P.R.E.S.S.», «Bound to You», και «Show Me How You Burlesque» σε συνεργασία με τον Άντιν που έγραψε επίσης ένα από τα κομμάτια που τραγουδάει η Αγκιλέρα στο φιλμ, με τίτλο «But I’m A Good Girl».
Η ταινία «Burlesque» ανοίγει στην Ελλάδα την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου

No comments: