Saturday, February 12, 2011

Με ισχυρό πολιτικό μήνυμα σήκωσε αυλαία η Μπερλινάλε

  • Συμπαράσταση στον Παναχί
Ο Τζ.Παναχί δήλωσε, σε ανοιχτή επιστολή του, η οποία διαβάστηκε από την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, ότι τον καταδίκασαν σε 20 χρόνια σιωπής
Ο Τζ.Παναχί δήλωσε, σε ανοιχτή επιστολή του, η οποία διαβάστηκε από την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, ότι τον καταδίκασαν σε 20 χρόνια σιωπής   
Βερολίνο, Γερμανία
Με ένα ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης στον Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκισης έξι ετών στη χώρα του, σήκωσε αυλαία το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Η πρόεδρος της επιτροπής Ιζαμπέλα Ροσελίνι διάβασε ανοιχτή επιστολή του κινηματογραφιστή, στην οποία επικρίνει ανοιχτά το ιρανικό καθεστώς.

Τα βλέμματα όλων δεν ήταν στραμμένα στους διάσημους αστέρες του παγκόσμιου σινεμά, αλλά στον σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, τον οποίο οι διοργανωτές της Μπερλινάλε όρισαν ως μέλος της κριτικής επιτροπής, σε μία κίνηση συμπαράστασης, παρ' όλο που ο δημιουργός δεν δύναται να παραστεί.

Πρόσφατα ο Τζ.Παναχί καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης, σε 20ετή στέρηση εξόδου από τη χώρα, ενώ απαγορεύεται για τις επόμενες δύο δεκαετίες να σκηνοθετεί, να γράφει σενάρια και να επικοινωνεί με κρατικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

«Η αλήθεια είναι ότι με εμπόδιζαν να φτιάχνω ταινίες εδώ και πέντε χρόνια και τώρα καταδικάστηκα και επισήμως σε στέρηση αυτού του δικαιώματος για άλλα 20 χρόνια» ανέφερε στην επιστολή του ο Ιρανός σκηνοθέτης.

Ο Τζ.Παναχί δήλωσε ότι τον καταδίκασαν σε 20 χρόνια σιωπής. «Κι όμως στα όνειρά μου ουρλιάζω για μία εποχή που θα μπορούμε να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλο, να σεβόμαστε ο ένας τις απόψεις του άλλου και να ζούμε ο ένας για τον άλλο» ανέφερε.

Ενός λεπτού σιγή επικράτησε στον χώρο μετά την ανάγνωση της επιστολής, ενώ στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι στην τελετή έναρξης σηκώθηκαν και χειροκρότησαν μπροστά στην άδεια καρέκλα του κινηματογραφιστή.

Ο Ιρανός σκηνοθέτης επισκίασε την έναρξη του Φεστιβάλ, το οποίο άνοιξε αυλαία με με την προβολή της νέας ταινίας των αδελφών Κοέν Αληθινό Θράσος.

No comments: