Tuesday, March 1, 2011

Έφυγε από τη ζωή η Γαλλίδα ηθοποιός Ανί Ζιραρντό

  • Αξέχαστη μορφή του γαλλικου σινεμά
Η Ζιραρντό (αρ.) μαζί με τους υπόλοιπους συνετελεστές της ταινίας «Η Δασκάλα του Πιάνου»
Η Ζιραρντό (αρ.) μαζί με τους υπόλοιπους συνετελεστές της ταινίας «Η Δασκάλα του Πιάνου»   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Πέθανε τη Δευτέρα σε νοσοκομείο του Παρισιού η Γαλλίδα ηθοποιός Ανί Ζιραρντό, χαρακτηριστική φιγούρα του γαλλικού κιηματογράφου την δεκαετία του '70, ανακοίνωσε η εγγονή της Λόλα Βόγκελ. Η ηθοποιός είχε γίνει σύμβολο του δύσκολου αγώνα κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, όταν δέχτηκε να πάρει μέρος στο ντοκιμαντέρ με τίτλο Ainsi va la vieτσι είναι η Ζωή) του Νικολά Μπολιέ, το 2007 με θέμα την ασθένειά της.

Γεννημένη στις 25 Οκτωβρίου 1931 η Ζιραρντό φοίτησε αρχικά σε σχολή νοσοκόμων, πριν παρακολουθήσει μαθήματα ηθοποιίας. Το 1954 εντάχθηκε στο δυναμικό της Κομεντί Φρανσέζ, από όπου αποχώρησε τρία χρόνια αργότερα.

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο έγινε το 1955 στην ταινία Δεκατρείς στο Τραπέζι του Αντρέ Υνεμπέλ. Αμέσως μετά άρχισε η συνεργασία της με τον Λούκινο Βισκόντι με αποκορύφωμα το ρόλο της πόρνης Νάντια στην ταινία Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του, στο πλευρό του Αλέν Ντελόν και του Ρενάτο Σαλβατόρε, με τον οποίο παντρεύτηκε και απέκτησε την κόρη της Τζούλια.

Από το 1960 έως το 1980 έπαιξε σε 120 ταινίες, ανάμεσά τους οι Ο Ντίλινγκερ Πέθανε του Μάρκο Φερέρι και Vivre pour Vivre (Ζήσε για τη Ζωή) του Κλοντ Λελούς, με κοστούμια του Ιβ Σεν Λοράν. Με τον διάσημο σκηνοθέτη ξανασυνεργάστηκε πολλά χρόνια αργότερα -το 1996- στους Άθλιους.

«Δεν ήταν μόνο μια αξέχαστη μορφή του γαλλικού σινεμά τα τελευταία πενήντα χρόνια, αλλά μια ηθοποιός που φώτισε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Για τον Λελούς η Ανί Ζιραρντό ήταν «μια εξαιρετική γυναίκα τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα». Τελευταία εμφάνιση της ηθοποιού στη μεγάλη οθόνη ήταν το 2002, όταν ενσάρκωσε την αυταρχική μητέρα της Ιζαμπέλ Ιπέρ στην ταινία του Μίκαελ Χάνεκε Η Δασκάλα του Πιάνου. Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: