Tuesday, March 15, 2011

Κρεμάει την κάμερα ο σκηνοθέτης Στίβεν Σόντερμπεργκ

  • Τη συνταξιοδότησή του από την κινηματογραφία ανακοίνωσε ο Χολιγουντιανός σκηνοθέτης Στίβεν Σόντερμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας πως οι επόμενες δύο ταινίες του θα είναι και οι τελευταίες του.
«Οταν βλέπεις μερικούς αθλητές να επιμένουν μία ή δύο σεζόν παραπάνω από όσο έπρεπε, είναι κάπως θλιβερό», δήλωσε ο 48χρονος σκηνοθέτης στο αμερικανικό ραδιοφωνικό σόου «Studio 260».
Ο Σόντερμπεργκ, που έχει βραβευτεί με Οσκαρ το 2001 για την ταινία «Traffic», σχεδιάζει δύο μόνο ακόμα ταινίες, μια βιογραφία του ιδιόρρυθμου πιανίστα Λιμπεράτσε με τον Μάικλ Ντάγκλας και τον Ματ Ντέιμον και μια βερσιόν τού «The Man from UNCLE» με τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Οπως πρόσθεσε, είναι ένας «καταπληκτικός τρόπος να κατεβεί από τη σκηνή».
Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, που το 2001 ήταν υποψήφιος για Οσκαρ εκτός από το «Traffic» και για το «Εριν Μπρόκοβιτς», μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει την απόφασή του με ιδιαίτερη γλαφυρότητα. «Οταν φτάνεις σε ένα σημείο όπου νιώθεις πως αν μπεις για άλλη μια φορά στο βανάκι για να κάνεις άλλο ένα ρεπεράζ θα τινάξεις τα μυαλά σου στον αέρα, είναι ώρα να αφήσεις κάποιον άλλο να μπει σε αυτό. Κάποιος που είναι συνεπαρμένος που θα μπει στο βανάκι, ας μπει», είπε. Κι εξήγησε πως έχει διαρκώς την αίσθηση πως: «έχω ξαναβρεθεί εδώ».
Ο Σόντερμπεργκ είναι ο νεαρότερος σκηνοθέτης που έχει ποτέ πάρει Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών. Βραβεύτηκε το 1989 για το «Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες» με την Αντι Μακντάουελ. Σε αυτόν ακόμα χρωστάμε τη βιντεοταινία του 2008 για τον Τσε με τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο, αλλά και το πετυχημένο κομμάτι της ποπ κουλτούρας, που ξεκίνησε με το «Ocean's Eleven» -ως ριμέικ της ταινίας του 1960, σε σκηνοθεσία Λιούις Μάιλστοουν με το Ρατ Πακ για καστ του- και εξελίχθηκε σε μια υπερεπιτυχημένη τριλογία με το πλέον γυαλιστερό και πανάκριβο καστ του πλανήτη: Ματ Ντέιμον, Μπραντ Πιτ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς και Αντι Γκαρσία!
Παρ' όλα αυτά ο Σόντερμπεργκ δηλώνει σήμερα πως το να κάνεις τέχνη σημαίνει να λύνεις προβλήματα, αλλά από ένα σημείο και πέρα οι λύσεις του άρχισαν να γίνονται όλο και πιο ίδιες μεταξύ τους. Ετσι τώρα σχεδιάζει μια νέα καριέρα στη ζωγραφική ή τη φωτογραφία και παραδέχεται πως τα τελευταία τρία χρόνια απέρριπτε κάθε πρόταση και ιδέα που του προσέφεραν. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να έχει ήδη έτοιμες για τις αίθουσες δύο ταινίες. Την περιπέτεια «Haywire» με τον Αντόνιο Μπαντέρας και τον Γιούαν Μακγκρέγκορ, που αναμένεται στις αμερικανικές αίθουσες τον επόμενο μήνα, και το θρίλερ «Contagion» με την Κέιτ Γουίνσλετ και τον Τζουντ Λο, που θα βγει αργότερα μέσα στο 2011.

No comments: