Wednesday, March 2, 2011

Ερνστ Λούμπιτς, τα χρόνια της Γερμανίας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει οριστικά τη γενέτειρά του και να εγκατασταθεί στο Λος Αντζελες, το 1922, ο εβραϊκής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης Ερνστ Λούμπιτς -γνωστός και ως ο μαέστρος της κωμωδίας- δημιούργησε μία σειρά βωβών ταινιών, που τον καθιέρωσαν έναν από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές της εποχής του. Αφιέρωμα στη γερμανική περίοδο του ταλαντούχου δημιουργού υπό τίτλο «Ο Λούμπιτς πριν τον Λούμπιτς» ξεκινά απόψε στο Ινστιτούτο Γκαίτε με την προβολή της κωμωδίας «Δεν θα ’θελα να είμαι άντρας» (1918), συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Νίκο Πλάτανο.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις 8 Μαρτίου με το σατιρικό παραμύθι για τις πολιτισμικές σχέσεις Ευρώπης και Αμερικής «Η πριγκίπισσα των στρειδιών» (1919), με ηχογραφημένη μουσική επένδυση από τον συνθέτη και πιανίστα Alijoscha Zimmerman & Ensemble, ενώ το βράδυ της επομένης σειρά έχει το κωμικοτραγικό «Sumurun» (1920) με μουσική του Javier Perez de Azpeitia.
Το γκροτέσκο «Η αγριόγατα του βουνού» (1921), με την Πόλα Νέγκρι στον ρόλο του βαμπίρ, θα προβληθεί στις 22 του μηνός, με ζωντανή μουσική από τον Νίκο Πλάτανο και την παρέα του. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται στις 23 Μαρτίου με το ιστορικό δράμα «Anna Boleyn» (1920), που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με τίτλο Deception και έγινε μία από τις πρώτες παγκόσμιες επιτυχίες του γερμανικού κινηματογράφου.
Στα μετέπειτα χρόνια της αυτοεξορίας του, ο Λούμπιτς γύρισε μια σειρά επιτυχημένων χολιγουντιανών παραγωγών, όπως το «To be or not to be» και το «Ninotchka». Οι ταινίες του ξεχωρίζουν για την κομψότητα και το χιούμορ τους, ενώ λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του, το 1947, βραβεύτηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για το σύνολο της προσφοράς του.
Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη. Ωρα έναρξης 8.30 μ. μ.

No comments: