Wednesday, April 28, 2010

Δύο θηρία τα κάνουν γυαλιά-καρφιά στο Μονακό

  • Με διαφημιστικό βιντεοκλίπ της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας μοιάζει η κινηματογραφική συνέχεια του «Ιron Μan»

Στη σκιά των ξεχασμένων προγόνων

Θα ήθελα να υπερασπιστώ το δικαίωμα ύπαρξης της - μέτριας αισθητικά και ανεπαρκούς ιδεολογικά - ταινίας «Τη νύχτα που χάθηκαν τα αστέρια», λόγω της μοναδικής της ιδιότητας ως κοινωνικά χρήσιμης. Χρήσιμη για πλατφόρμα τυχόν συζητήσεων και προβληματισμών, που δίχως άλλο συνδέονται και με τους σημερινούς καιρούς κι έχουν να κάνουν με θέματα υπαρκτά στο φιλμ, όπως (ταξικός) δωσιλογισμός ή, προοπτικά, μαζικοί διωγμοί κάτω από διάφορες αιτιολογήσεις (ιδεολογία, ριζοσπαστικοποίηση κ.ά.), καθώς και αφύπνιση κι εγρήγορση της αποκαλούμενης σιωπηλής (και μη) πλειοψηφίας. Η ανέλκυση στην επιφάνεια του ιστορικού αυτού γεγονότος δίνει ακόμη εν μέρει απάντηση στην προσπάθεια εξίσωσης ναζισμού - κομμουνισμού που «δημοκρατικοί» απόγονοι δωσίλογων ευαγγελίζονται μέσω Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπολοίπων «δημοκρατικών» θεσμών. Βέβαια και μετά την ήττα του ναζισμού υπήρξαν μπόλικα Ποδηλατοδρόμια, που ονομάζονταν, π.χ., Ιππόδρομοι, σε Ελλάδα, Χιλή και όχι μόνο, τα οποία «λειτούργησε» το ίδιο χέρι - κι αυτό ας μην το ξεχνούν οι περιπαθείς Εβραίοι. Πλάι στο καθήκον της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, η ταινία προτρέπει και σε «ανυπακοή». Εάν μια διαταγή είναι άδικη, δεν πρέπει να την υπακούμε. Μια «απλή» αδράνεια από πλευράς της γαλλικής αστυνομίας θα ήταν υπεραρκετή να εμποδίσει τους ναζί να ενεργοποιήσουν τα ολέθριά τους σχέδια. Ορίστε μία, ανώτατης τάξης, «ηθική» που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία...

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 29 Απρίλη 2010

ΡΟΖΛΙΝ ΜΠΟΣ: Τη νύχτα που χάθηκαν τα αστέρια


Τι μπορεί να πει κανείς; Οτι η πολύμηνη, επίπονη έρευνα και τεκμηρίωση στην οποία επιδόθηκε η σκηνοθέτις της ταινίας δεν συνιστούν υποχρεωτικά ένα καλό φιλμ; Γιατί ακριβώς γι' αυτήν την περίπτωση πρόκειται. Η ταινία αναφέρεται στο ιστορικό γεγονός της 16ης Ιουλίου 1942, τότε που η Γαλλική Αστυνομία, στις 4 τα ξημερώματα, με αιφνιδιαστικές εφόδους συνέλαβε πάνω από 13.000 Εβραίους, Γάλλους πολίτες, για να τους στείλει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ο μακάβριος αυτός κύκλος εξόντωσης για τους συλληφθέντες όλων των ηλικιών, θα περάσει από το Ολυμπιακό Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο, όπου για πέντε μερόνυχτα οι έγκλειστοι θα ζήσουν μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής κι όχι μόνο, προτού μεταφερθούν σε, γαλλικής διεύθυνσης, στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Λουαρέ, απ' όπου θα φορτωθούν στα τρένα για το Αουσβιτς και τους θαλάμους αερίων. Εφυγαν χωριστά. Αλλού οι άντρες, αλλού οι γυναίκες και μόνα τους τα σχεδόν πέντε χιλιάδες παιδιά, από τα οποία απειροελάχιστα επέστρεψαν μετά τον πόλεμο. Η ταινία, δυστυχώς, έχει το ύφος χολιγουντιανού «α λα γαλλικά» πονήματος, τυποποιημένου και ατσαλάκωτου και πλεόνασμα συγκινησιακής φόρτισης σε βάρος της εμβάθυνσης στις αιτίες που οδήγησαν στο απεχθές γεγονός.

Σε αντίθεση με το εξαίσιο «Mister Klein» του Τζόζεφ Λόουζι, που αναφέρεται στο ίδιο ιστορικό γεγονός, η οπτική γωνία στην ταινία της Μπος, διαμορφώνεται μέσα από το παιδικό βλέμμα που αντιμετωπίζει κάθε καινούργιο αφηγηματικό πεδίο με έκπληξη και παντελή αδυναμία κατανόησης του τι συμβαίνει και γιατί, όπως κι όλοι όσοι δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική ή τα κοινά. Ο κόσμος είχε διδαχθεί να έχει εμπιστοσύνη στη Γαλλία της μυθολογίας των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και η πλειοψηφία είχε καταπιεί το παραμύθι αμάσητο. Ο Χίτλερ δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος. Πίσω του βρίσκεται αλυσίδα ηθικών αυτουργών, οι κύριοι του ελεύθερου κόσμου, με μπροστάρηδες στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή τον Συνταγματάρχη Πετέν, τον πρωθυπουργό Λαβάλ και την Πολιτοφυλακή του Βισύ, των συνεργατών των Ναζί, 6.000 άνδρες που συγκροτήθηκαν σε Σώμα το οποίο με νόμο της 30ής Ιανουαρίου 1943 αναγνωρίζονταν ως Οργάνωση κοινής ωφέλειας. Ακατανόητη παραμένει η αναπαραγωγή σκηνών από το Μπέργκχοφ. Υλικό ντοκιμαντέρ με τον Χίτλερ και την Εύα Μπράουν στο ειδυλλιακό Μπέργκχοφ υπάρχει μπόλικο και είναι πασίγνωστο. Παρά ταύτα δεν θα έφερνα την παραμικρή αντίρρηση εάν η καρικατούρα του Χίτλερ αναλωνόταν σε μία και μοναδική, σημαντική κατ' εμέ, σκηνή που ο Χίτλερ - μετά από εκφώνηση λόγου του - λέει στους δικούς του: «Αυτά θα πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε συνέχεια, για να τα πιστέψουν». Κατά τα άλλα, οι συζητήσεις μεταξύ Πετέν και Λαβάλ, οι διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις και συνδιαλλαγές της Γαλλικής Αστυνομίας με την Γκεστάπο περνούν στα γρήγορα χωρίς να αποκαλύπτεται η ιδεολογία των Γάλλων συνεργατών. Εν κατακλείδι υποστηρίζω ότι το συγκεκριμένο καθήκον μνήμης δεν εφοδιάζει τις νεότερες γενιές με επαρκή όπλα, ώστε να κατανοήσουν τις αιτίες αυτής της πολιτικής. Τις εφοδιάζει απλά με συναισθηματική υπερεπάρκεια, ανθρωπιστικής τάξης.


Παίζουν: Ζαν Ρενό, Μελανί Λοράν, Γκαντ Ελμαλέχ, Κατρίν Αλεγκρέ, κ.ά.Παραγωγή: Γαλλία (2010).







ΑΝΤΡΖΕΪ ΓΙΑΚΙΜΟΦΣΚΙ: Αθώα κόλπα


Μετά το πέρας ενός, ανιαρού μάλλον, μισάωρου, ο θεατής που θα αφεθεί στην αβίαστη γοητεία της αφήγησης αρχίζει να ξετυλίγει πλάνο πλάνο την ποίηση αυτού του ιδιαίτερης ευαισθησίας καθαρόαιμου απόγονου της σπουδαίας πολωνικής σχολής, με αισθητική που παραπέμπει ευθέως στο σοσιαλιστικό κινηματογραφικό παρελθόν και στιγμές ευθείας αναφοράς στον Κισλόφσκι - ο άστεγος με το καρότσι που διαπερνά το φιλμ, η έννοια του timing στις συναντήσεις των ανθρώπων, οι μεταφορές, π.χ., τα περιστέρια που φεύγουν και επανέρχονται στη βάση τους.
Αν δεν υπήρχε το μοντέρνο κτίριο της ιταλικής εταιρείας με τη σημαία της ΕΕ και το αυτοκίνητο του Ιταλού διευθυντή, θα μπορούσε κανείς μέχρι και να στοιχηματίσει ότι η ιστορία διαδραματίζεται 20 ή 30 χρόνια πριν. Μια ιστορία για μικρούς ανθρώπους με μικρά προσωπικά βάσανα χωρίς ίχνος επιφανειακής επιτήδευσης.

Ο δεκάχρονος Στέφεκ, που μεγάλωσε με την μητέρα του και τη μεγαλύτερη κατά 7 χρόνια αδελφή του Ελκα, το καλοκαίρι το περνά με χαλαρούς ρυθμούς στις γειτονιές και τις πλατείες της εργατικής και μουντής πόλης που κατοικεί. Σταθερός τόπος περισυλλογής για τον μικρό, ο σιδηροδρομικός σταθμός όπου τα τρένα έρχονται και φεύγουν. Εκεί ο Στέφεκ προκαλεί αδιάλειπτα την τύχη και την δωροδοκεί, ειδικά τώρα που πιστεύει ότι ο άνδρας που κάθε πρωί παίρνει από το σταθμό το τρένο για τη Βαρσοβία, δεν μπορεί να είναι άλλος από τον πατέρα, που τους εγκατέλειψε όταν χώρισε με την μητέρα τους. Η αμφιβολία δίνει σταδιακά τη θέση της στη διαισθητική βεβαιότητα και το αγόρι στήνει ολόκληρη σκευωρία για να εμποδίσει τον πατέρα του - που τον γνωρίζει μόνο από μια μουτζουρωμένη και κατατρυπημένη φωτογραφία - να φύγει από την πόλη και φροντίζει να έρθουν έτσι τα πράγματα ώστε ο άνδρας να ξανασυναντήσει την μητέρα. Ο auteur Γιακιμόφσκι, έχοντας υπόθεση εργασίας τη δυναμική παρέμβαση /επέμβαση στα γεγονότα, ανατρέπει τη θεωρία του μοιρολατρικού και του τυχαίου. Γύρω από τον Στέφεκ και την Ελκα περιφέρονται κι άλλα μέλη της μικρής κοινωνίας που κουβαλούν τις δικές τους μικρές καθημερινότητες. Εγκώμιο των μικρών τίποτα, περιπλάνηση μέσα σε εικόνες και καταστάσεις που δεν εξαρτώνται από συγκεκριμένο χωρόχρονο, παρατήρηση της ζωής. Ετσι απλά...

Παίζουν: Ντάμιαν Ουλ, Εβελίνα Βαλετζιάκ, Τόμας Σαπρίκ, Σιμεόνε Ματαρέλι, κ.ά.

Παραγωγή: Πολωνία (2007).

ΧΑΪΜΕ ΡΟΖΑΛΕΣ: Μοναξιά


Ενδιαφέρουσα «μικρή» ισπανική παραγωγή χαμηλού προϋπολογισμού. Αποσπάσματα καθημερινής ερημιάς των ανθρώπινων όντων, μέσα από τις παράλληλες ζωές της Αντέλα και της Αντόνια, μέσα σε παντελή απουσία μουσικής. Το νήμα που διαπερνά το φιλμ είναι η σιωπηλή μοναξιά, εκείνη η μικρή και γνώριμη που συνοδεύει όλες τις μέρες της Αντέλα, του πρώην άνδρα της, της άρρωστης κόρης της Αντόνια, έως εκείνη την πελώρια, επακόλουθο της καταλυτικής απώλειας, εκείνη που εισβάλλει στο σώμα και θολώνει το μυαλό.
Η Αντέλα ζει σε ένα χωριό στο νότο με τον μικρό της Μιγκελίτο, ονειρεύεται όμως να μετακομίσει στη Μαδρίτη. Στην πρωτεύουσα νοικιάζει ένα δωμάτιο στο διαμέρισμα της Ινές και του Κάρλος και βρίσκει μια δουλειά. Η ζωή κυλά ήσυχα ως την ώρα που το τρομοκρατικό χτύπημα στο αστικό λεωφορείο που επιβαίνει με τον γιο της ανατρέπει ολοκληρωτικά την καινούρια της ισορροπία. Παράλληλα, παρακολουθούμε τη ζωή της Ινές, των δύο αδελφών και της μητέρας της Αντόνια. Συναντιούνται συχνά, παίζουν χαρτιά και συζητάνε για καθημερινά πράγματα, για ψώνια, χρήματα, για τη σημασία της ομορφιάς, για χαρακτήρες κι εγωισμούς. Η δύναμη του φιλμ βρίσκεται σε αυτά ακριβώς τα αποσπάσματα ζωής από την Ισπανία τού σήμερα, μακριά από τα στερεότυπα και την πολύχρωμη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα του Αλμοδόβαρ. Αυτή είναι η άλλη Ισπανία των μισθοσυντήρητων, της λιτότητας και της εργασιακής ανασφάλειας, η Ισπανία που φτάνει ασθμαίνοντας στο τέλος του μήνα. Εν τούτοις, θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμφισβητήσιμες οι θεμελιώδεις στιλιστικές επιλογές της ταινίας που θέλουν την κάμερα ακίνητη και το συντριπτικό μέρος των εσωτερικών λήψεων, με τεχνική polyvision. Η τεχνική αυτή συνίσταται στο χωρισμό της cinemascope οθόνης στη μέση, σε δύο ίσα μέρη όπου το κάθε μισό απεικονίζει διαφορετική προοπτική της ίδιας σκηνής, δηλαδή του ίδιου χώρου από διαφορετικές γωνίες, αφηγηματική επιλογή που προτείνει ένα σύστημα αντίληψης διαφορετικό από το συνηθισμένο. Η ίδια τεχνική - polyvision - εφαρμόζεται επίσης ως εναλλακτική της κλασικής λήψης shot reverse shot. Εδώ στο μισό κάδρο απεικονίζεται ο ένας εκ των συνομιλητών «en face», ενώ δίπλα, στο άλλο μισό, απεικονίζεται ο δεύτερος «προφίλ» στους θεατές.

Παίζουν: Πέτρα Μαρτίνες, Σόνια Αλμάρτσια, Μίριαμ Κορέα, Νούρια Μενσία, κ.ά.

Παραγωγή: Ισπανία (2007).

ΚΑΤΡΙΝ ΚΟΡΣΙΝΙ: Φεύγω


Αρκετά ιδιαίτερη κι ενδιαφέρουσα ταινία, με μοντάζ διαμελισμένο, σχεδόν ανύπαρκτους διαλόγους και προεξέχουσα την γλώσσα του σώματος, θα προκαλέσει σύγχυση στον θεατή, ειδικά στην τελευταία σκηνή.
Το δίχως άλλο κοινότοπο κλισέ της πρώτης ανάγνωσης, θέλει την εύθραυστη και περασμένης πια νεότητας Αγγλίδα Σουζάν, σύζυγο πλούσιου υπερσυντηρητικού άνδρα και μητέρα δύο σχεδόν ενήλικων παιδιών, να ρίχνεται σε μια τυφλή ερωτική σχέση (η καθαυτό γέννησή της φαντάζει μηχανική και γρήγορη) με τον λιγομίλητο Καταλάνο εργάτη Ιβάν, συνειδητοποιώντας άμεσα ότι πρόκειται για συναισθηματικό μονόδρομο. Αφήνοντας την μονοτονία και την ανία της πολύχρονης ρουτίνας σε χρυσή φυλακή και την δυστυχία της έγγαμης - χωρίς ενθουσιασμό - σχέσης, ξαναμαθαίνει να είναι ο εαυτός της.

Κλασική ιστορία δοσμένη με απλή και γραμμική αφήγηση με άξονα την αντίθεση έρωτα/εξουσίας- χρήματος. Διανοητικά «ψυχρό» δράμα ενός έρωτα/αρρώστιας που καθ' όλη του την διάρκεια παρουσιάζεται παραμορφωμένος μέσα από μια μελοδραματική ματιά. Η ιστορία μιας γυναίκας που «υπάρχει» μέσα σε ένα μεσοαστικό οπισθοδρομικό περιβάλλον, που αποστατεί από την κοινωνική της τάξη, που προσβλέπει στην, με κάθε κόστος, χειραφέτησή της. Ο έρωτας, η επιθυμία, το πάθος, η έμμονη ιδέα την σπρώχνουν να τα αφήσει όλα πίσω της, να θυσιάσει τα πάντα για την θολή φιγούρα του Ιβάν, παρά τον ανορθολογισμό της επιλογής της. Το φιλμ καταφέρνει να ζωντανέψει πραγματικά, μόνο τότε που το δράμα συγκεκριμενοποιείται, στην καλύτερη σκηνή της ταινίας, όταν οι δύο εραστές αγγίζουν τα όρια της ταπείνωσης δουλεύοντας εποχιακά και όταν ξαναβρίσκονται σε ένα βενζινάδικο, χωρίς να μπορούν να πληρώσουν την βενζίνη.

Παίζουν: Κριστίν Σκοτ Τόμας, Σέρζι Λοπέζ, Ιβάν Ατάλ, Μπερνάρ Μπλανκάν κ.ά.

Παραγωγή: Γαλλία (2009)।

ΤΖΟΝ ΦΑΒΡΟ: Iron Man


Η ταινία Iron Man του 2008 αποδείχθηκε ιδιαίτερα αγαπητή σε κοινό και κριτικούς, που την κατέταξαν ανάμεσα στις καλύτερες της σύγχρονης κινηματογραφικής ποπ κουλτούρας. Πίσω από τον υπερ-ήρωα με το εντυπωσιακό σιδερένιο κοστούμι και τον ηθικό του κώδικα που «πετάει» και σώζει τον κόσμο, βρίσκεται ο πολυεκατομμυριούχος εφευρέτης και βιομήχανος Τόνι Σταρκ, ένας λαμπερός, όμορφος και ευφυής άνδρας. Ο Σταρκ όμως έχει αδύναμη καρδιά, γεγονός που τον καθιστά λιγότερο τέλειο, αλλά περισσότερο ανθρώπινο κι ευάλωτο και το κοινό «εξαναγκάζεται» να συμπάσχει μαζί του.

Στο Iron Man 2, ο Τόνι Σταρκ παλεύει για τη ζωή του, αφού τα ενεργειακά αποθέματά του εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς και αρνείται, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από κυβέρνηση, Τύπο και κοινό, να συνεργαστεί με το στρατό αποκαλύπτοντας τα μυστικά των εφευρέσεών του. Τρέμει τυχόν ολέθριες συνέπειες, σε περίπτωση που τα μυστικά αυτά πέσουν σε λάθος χέρια. Στο πλευρό του Τόνι (Ρόμπερτ Ντάουνι τζούνιορ), η σύμμαχός του Πέπερ (Γκουίνεθ Πάλτροου), η Σκάρλετ Γιόχανσον και ο Ντον Τσιντλ, ενώ τους εχθρούς του υποδύονται ο Μίκι Ρουρκ και ο Σαμ Ρόκγουελ.

Παίζουν: Σκάρλετ Γιόχανσον, Ρόμπερτ Ντάουνι τζούνιορ, Μίκι Ρούρκ, Ντον Τσιντλ, Γκουίνεθ Πάλτροου, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2010).

Ο «Κυνόδοντας» διεθνής



Ο «Κυνόδοντας» κερδίζει τις διεθνείς κινηματογραφικές αίθουσες
O «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου συνεχίζει την πορεία του στις διεθνείς κινηματογραφικές αίθουσες. Επειτα από τη Γαλλία, ο «Κυνόδοντας» προβάλλεται αυτή την εποχή στην Αγγλία και η υποδοχή που έχει βρει από την εκεί κριτική είναι αποθεωτική.

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 28 Aπριλίου 2010

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Επειτα από το μεγάλο βραβείο του τμήματος «Ενα κάποιο βλέμμα» στις Κάννες και διακρίσεις σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο (στο Δουβλίνο, τη Στοκχόλμη, το Μόντρεαλ, το Σεράγεβο, τη Σίτζες), ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου συνεχίζει την πορεία του στις διεθνείς κινηματογραφικές αίθουσες. Επειτα από τη Γαλλία, ο «Κυνόδοντας» προβάλλεται αυτή την εποχή στην Αγγλία και η υποδοχή που έχει βρει από την εκεί κριτική είναι αποθεωτική.

Ο Πίτερ Μπράντσο στον «Guardian» γράφει ότι «είναι μια ταινία από τη νότια Ευρώπη που έχει ομοιότητες με κάτι πιο βορειοευρωπαϊκό. Με τη διαύγεια, το παγωμένο φως και τις μαχαιριές βίας, μοιάζει με κάτι που θα έκανε ο Μίκαελ Χάνεκε ή οι συμπατριώτες του, Ούλριχ Ζάιντλ και Ερικα Χάουσνερ. Παρ’ όλα αυτά, η ταινία του Λάνθιμου έχει μια αίσθηση μαύρου χιούμορ και μια παιγνιώδη διάθεση».

«Λαμπρή, ενοχλητική και συχνά τρομακτικά αστεία», χαρακτηρίζει την ταινία ο Φίλιπ Φρεντς στον «Observer».

«Ολα είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται συνηθισμένα. Ομως, όσο πιο συνηθισμένα φαίνονται, τόσο πιο απωθητικά και σοκαριστικά τα βρίσκουμε τελικά».

Το «Time Οut», που χαρακτηρίζει τον «Κυνόδοντα», «ξεχωριστό και υλικό για προβληματισμό», αναφέρει ότι «ο Λάνθιμος έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακά προκλητικό και κατά διαστήματα πνευματώδες έργο για τις εμπνεύσεις που μας οδηγούν στο ποιοι τελικά γινόμαστε. Ολες οι οικογένειες ζουν με τους κανόνες τους και αυτή η ταινία φτάνει την ιδέα στο πιο διεστραμμένο και σοκαριστικό συμπέρασμα».

Τέλος, η Γουέντι Αϊντ στους «Times» σημειώνει ότι «οι ερμηνείες είναι ακριβέστατες, σχεδόν επίπεδες, με έναν τρόπο που φαντάζεται κανείς ότι θα συμπεριφέρονταν παιδιά που δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Η βία που σιγοβράζει στην οικογένεια ξεχειλίζει στην επιφάνεια.

Η κατάληξη είναι λαμπρά μακάβρια. Αυτή η κακόβουλα πνευματώδης ταινία είναι γνήσια, πρωτότυπη και μια από τις πιο σκοτεινές, ενοχλητικές, παράξενες αυτής της χρονιάς».

Tuesday, April 27, 2010

Θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 29 Μαΐου.

Το Μάιο το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών παρουσιάζει και φέτος στο χώρο του CAID, από τις 4 έως τις 29 Μαΐου, τις Πρώτες Προβολές. Τη σκυτάλη του φεστιβάλ παίρνει τον Οκτώβριο, το Ινστιτούτο Θερβάντες, όπου οι καλύτερες ταινίες θα διαγωνιστούν για τα πέντε βραβεία του Φεστιβάλ.

Αυτό το Μάιο, ντοκιμαντέρ της φετινής παγκόσμιας παραγωγής κάνουν πρεμιέρα για το αθηναϊκό κοινό και καλύπτουν κάθε επιστημονικό πεδίο. Ποια είναι τα όρια του χρόνου και η θεωρία των χορδών; Πόσο επικίνδυνη είναι η ιδέα του Δαρβίνου; Ποιο λουλούδι θεραπεύει το διαβήτη; Μήπως οι πατάτες έχουν τη λύση; Τί έχουν να πουν οι αρχαίοι αστρονόμοι του Τιμπουκτού; Μήπως το Χάος είναι λίγο παρεξηγημένο; Τι μυστικά έκρυβε ο Μικελάντζελο;

Καθημερινές προβολές δίνουν απλές απαντήσεις σε απλές ερωτήσεις.

Και όχι μόνο. Στις Πρώτες Προβολές το επιστημονικό ντοκιμαντέρ θα συναντήσει την ψηφιακή τέχνη και τα νέα μέσα.

Το CAID, Κέντρο Επιστήμης Κοινωνίας και Τέχνης - διοργανωτής του Φεστιβάλ - συνδυάζει, για πρώτη φορά, τη σύγχρονη έρευνα με τη σύγχρονη τέχνη. Παράλληλα με τις Πρώτες Προβολές, θα παρουσιάζεται στο χώρο του CAID, η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακής Τέχνης «Βερολίνο - Αθήνα», όπου καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τεχνολογία του video και των υπολογιστών με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Οι προβολές θα συνεχιστούν και από τις 16 έως 20 Ιουνίου, όποτε και, στα πλαίσια της συνεργασίας του CAID με το Athens Fringe Festival, θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις.

Τριάντα χρόνια μετά...

http://thefilmstage.com/wp-content/uploads/2009/06/ridley-scottalien.jpg

Ο Ρίντλει Σκοτ ετοιμάζει δύο πρίκουελ για το «Alien»

Θα γυριστούν δύο πρίκουελ της ταινίας «Alien», παραδέχεται ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ σε συνεντεύξεις Τύπου που δίνει για τη νέα του ταινία «Ρομπέν των Δασών».

Αυτό σημαίνει ότι θα γυριστούν δύο ταινίες που θα διαδραματίζονται χρονικά πριν από τα γεγονότα της πρώτης ταινίας του 1979.

«Θα είναι δύο» δήλωσε ο σκηνοθέτης. «Το πρίκουελ νούμερο ένα και το νούμερο δύο και έπειτα το πρώτο Alien» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος εάν θα τα γυρίσει μαζί, ο Ρ. Σκοτ απάντησε: «Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να τα καταφέρω με το πρώτο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη ταινία θα διαδραματίζεται 30 χρόνια πριν από τα γεγονότα του πρώτου Alien. Ο βασικός ρόλος δεν θα ανήκει, λοιπόν, στην Ρίπλεϊ, αλλά θα υπάρχει γυναίκα πρωταγωνίστρια.

Ο 72χρονος σκηνοθέτης έχει υποσχεθεί ότι η ταινία θα είναι πολύ σκοτεινή.Η ταινία αναμένεται να βγει στις αίθουσες το 2011 ή το 2012.

Η επιγραφή «Hollywood» σώθηκε από τον Χιου Χέφνερ

http://www.insidesocal.com/prepsports/HOLLYWOOD%20SIGN.jpg

«Σύμβολο ονείρου και ευκαιρίας

Ο ιδρυτής του περιοδικού Playboy, Χιου Χέφνερ, είναι τελικά ο «σωτήρας» της περίφημης επιγραφής Hollywood, η οποία κινδύνευε από εταιρεία οικιστικής ανάπτυξης που επιθυμούσε να αξιοποιήσει την περιοχή που βρίσκεται η επιγραφή.

Ο Χ. Χέφνερ δώρισε 900.000 δολάρια στο ταμείο που είχε δημιουργηθεί με στόχο τον τερματισμό των σχεδίων αξιοποίησης της περιοχής.

Η επιγραφή είναι ιδιοκτησία του δήμου, ωστόσο, η περιοχή γύρω από αυτή ανήκει σε επενδυτές από το Σικάγο, οι οποίοι επιθυμούσαν να φτιάξουν βίλες.

Οι επενδυτές δεν θα αφαιρούσαν την επιγραφή, ωστόσο, πολλοί θεωρούσαν ότι με το κτίσιμο σπιτιών γύρω της θα καταστρεφόταν ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της περιοχής.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ δήλωσε ότι η είδηση της δωρεάς αποτελεί «το χολιγουντιανό τέλος που όλοι ελπίζαμε να έχουμε».

«Αποτελεί σύμβολο ονείρων και ευκαιρίας» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Σβαρτζενέγκερ δώρισε και εκείνος χρήματα, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επενδυτές είχαν συμφωνήσει να πουλήσουν την ιδιοκτησία εάν το ταμείο μπορούσε να συγκεντρώσει αυτό το ποσό.

Η επιγραφή κατασκευάστηκε το 1923 και αποτεούσε διαφήμηση για μια εταιρεία που ασχολείτο με ακίνητη περιουσία και η οποία ονομαζόταν «Hollywoodland».

Sunday, April 25, 2010

Το αβέβαιο μέλλον τού 007

  • Παρά την αβεβαιότητα για το κινηματογραφικό μέλλον του Τζέιμς Μποντ λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Μetro Goldwyn Μayer, ο Ντάνιελ Κρεγκ είναι έτοιμος για την τρίτη εμφάνισή του στον ρόλο, ενώ συζητείται κιόλας ο διάδοχός του

  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ακατάλληλη δι' ανηλίκους

Από κοντά η Κλόι Μόρετζ μοιάζει με κάθε άλλο αμερικανάκι της ηλικίας της: μια χαμογελαστή 13χρονη που ξεχειλίζει από ενθουσιασμό για το γεγονός ότι βρέθηκε να απασχολεί από τόσο νωρίς την κινηματογραφική επικαιρότητα και η οποία αισθάνεσαι ότι ίσως βιάζεται λίγο παραπάνω να μεγαλώσει.

Ομως στο «Kick-Ass», κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου κόμικ των Μαρκ Μίλαρ και Τζον Σ. Ρομίτα Τζούνιορ, η αθώα και καλοπροαίρετη νεαρή μεταμορφώνεται σε ανελέητη εκδικήτρια, που μαζί με τον πατέρα της ντύνονται με αυτοσχέδια ρούχα δυο υπερ-ηρώων δικής τους επινόησης και προσπαθούν να κάνουν δύσκολη τη ζωή ενός μεγαλοκακοποιού.

Στο ρόλο της αδυσώπητης Hit Girl που κατατροπώνει τους αντιπάλους της χρησιμοποιώντας μια πληθώρα φονικών όπλων και δίχως να δείχνει ποτέ τον παραμικρό οίκτο, η Μόρετζ και η εξεζητημένη της ηρωίδα αποτέλεσαν την πέτρα του σκανδάλου για τους παραγωγούς της ταινίας, οι οποίοι έφερναν σοβαρότατες αντιρρήσεις στο θέαμα ενός ανήλικου κοριτσιού που σκοτώνει και παραμένει επιδεικτικά ατιμώρητο. Αυτός δεν είναι ο μοναδικός, εντούτοις, λόγος για τον οποίο το «Kick-Ass» δεν γλίτωσε τελικά τον χαρακτηρισμό του «Ακατάλληλου» και χρειάστηκε να αποκλειστεί από την κατηγορία του θεάματος για όλη την οικογένεια.

Την πρώτη φορά που η Κλόι Μόρετζ εμφανίζεται επί οθόνης, ντυμένη ως Hit Girl και οπλισμένη με ένα σπαθί, στη διάρκεια μιας δριμύτατης συμπλοκής γυρίζει προς το μέρος των αντιπάλων της και ξεστομίζει μια λέξη που εξακολουθεί να ηχεί άσχημα στο mainstream σινεμά και αποφεύγεται, πόσω μάλλον από τα τρυφερά χείλη ενός μικρού κοριτσιού. Τους αποκαλεί «μουνιά»!

Η σκηνή υπήρχε προηγουμένως στο κόμικ και προσαρμόστηκε στην ταινία όταν η μητέρα της Κλόι έδωσε τελικά την έγκρισή της, αφού, όπως ισχυρίζεται ο σκηνοθέτης, «είχε διαβάσει το κόμικ και είχε καταλάβει τη σημασία αυτής της λέξης για τη δράση». Η ίδια η Κλόι δηλώνει πως «ασφαλώς και γνώριζα αυτή τη λέξη από πριν. Αν τύχαινε όμως και την έλεγα ποτέ εκτός ρόλου, ξέρω ότι οι γονείς μου θα με έβαζαν τιμωρία για όλη την υπόλοιπη ζωή μου. Αποτελεί όμως μέρος του χαρακτήρα και θα έκανα οτιδήποτε χρειαζόταν γι' αυτόν».

Η Κλόι παραδέχεται ότι η συμμετοχή της στο φιλμ πραγματοποίησε κατά κάποιον τρόπο ένα παράτολμο όνειρό της: «Δυο μήνες πριν μου προταθεί να παίξω στην ταινία», εξομολογείται, «οδηγούσαμε με τη μητέρα μου στη λεωφόρο Σάνσετ του Λος Αντζελες και βλέπαμε παντού γύρω μας λεωφορεία που διαφήμιζαν την περιπέτεια "Wanted", απεικονίζοντας την Αντζελίνα Τζολί με ένα όπλο στο χέρι. "Μακάρι να μπορούσα να παίξω κι εγώ έναν τέτοιο ρόλο" είπα στη μαμά μου. Κι εκείνη γύρισε και μου απάντησε "καρδούλα μου, δεν γυρίζονται τέτοιες ταινίες για παιδιά!". Απογοητεύτηκα μέχρι που, μερικές εβδομάδες μετά, έφτασε σε εμάς το σενάριο του "Kick-Ass". Μόλις η μητέρα μου του έριξε μια ματιά, με φώναξε αμέσως. "Ω, Θεέ μου", μου είπε, "πρέπει να το διαβάσεις αυτό για να το πιστέψεις". Ηταν ακριβώς ο ρόλος που ευχόμουν».

Χίλιοι κοιλιακοί κάθε βράδυ

Στην πρώτη συνάντησή τους ο σκηνοθέτης Μάθιου Βον τη ρώτησε αν ήταν διατεθειμένη να κάνει σκληρή γυμναστική για τον ρόλο. «Απάντησα αμέσως ναι. Και πριν το καταλάβω, ξεκίνησα εντατική προπόνηση. Κάθε βράδυ έκανα υποχρεωτικά χίλιους κοιλιακούς, εβδομήντα πους-απς και εβδομήντα έλξεις. Η διαδικασία ήταν σκληρή, όμως έμαθα πολλά. Να χρησιμοποιώ, ας πούμε, μυς τους οποίους δεν είχα ποτέ άλλοτε χρησιμοποιήσει».

Για τη συνολική εμπειρία της με τον σκηνοθέτη, δηλώνει ευγνώμων: «Ο Μάθιου μου συμπεριφερόταν σαν να ήμουν ενήλικας. Μου μιλούσε όπως θα απευθυνόταν σε έναν ηθοποιό». Μέχρι την επόμενη κινηματογραφική της εμφάνιση ως πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε με τίτλο «The Invention of Hugo Cabret», η Κλόι παραδέχεται: «Δεν ξέρω τι με περιμένει στο εξής, όμως την εμπειρία του "Kick- Ass" και τα όσα θαυμαστά πράγματα μου πρόσφερε, θα τα θυμάμαι μάλλον για την υπόλοιπη ζωή μου». *

Και τα ομώνυμα έλκονται

Ι am gay». Ετσι τιτλοφορείται μια από τις πιο φρέσκιες και χιουμοριστικές ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών. Ηρωας είναι ένας νεαρός ομογενής που αγωνιά πώς θα αποκαλύψει στους (άκρως παραδοσιακούς) δικούς του ότι είναι ομοφυλόφιλος. Και στήνει διάφορες σπαρταριστές εκδοχές στο μυαλό του.

«Ι  CAN'Τ ΤΗΙΝΚ STRAIGHT»

«Ι CAN'Τ ΤΗΙΝΚ STRAIGHT»

Σε μια από αυτές οι δικοί του τον συγχαίρουν και του λένε με δάκρυα στα μάτια πόσο περήφανοι είναι γι' αυτόν. Η βραβευμένη ταινία του νεαρού Νίκου Κολοβού, ομογενούς από τη Σουηδία, είναι από τα φιλμ που ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικού Κινηματογράφου που φιλοξενείται έως την Πέμπτη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Ενα φεστιβάλ με ευρύτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, που περιλαμβάνει και παράλληλες εκδηλώσεις όπως η έκθεση του Κωνσταντίνου Ρήγου και του Τάσσου Βρεττού «It's not about sex». Πρώτη φορά φέτος θα δοθούν και βραβεία καλύτερης ταινίας που θα απονείμουν οι Νατάσσα Μποφίλιου και Ματθίλδη Μαγγίρα. Οικοδέσποινα μάλιστα της βραδιάς θα είναι η τρανσέξουαλ Μίνα Ορφανού, γνωστότερή μας από τη «Στρέλλα».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες από Γερμανία, Ιαπωνία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Αγγλία, Αμερική, Ισραήλ και Χονγκ Κονγκ αλλά και πολλά βραβευμένα φιλμ που έρχονται από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, όπως η Μπερλινάλε. Θα τις προλογίσουν διάφοροι καλεσμένοι (από τη Θέμιδα Μπαζάκα ώς τον Φώτη Σεργουλόπουλο), ενώ έχουν προσκληθεί και η σκηνοθέτρια Μόνικα Τρόιτ που έχει δουλέψει πάνω σε θέματα φύλου και ο Μάικλ Στοκ, ο οποίος μεθαύριο θα μας δείξει το βραβευμένο στο Βερολίνο φιλμ του «Postcard to Daddy»: μια αυτοβιογραφική ιστορία στην οποία ο σκηνοθέτης «ξορκίζει» τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τα 8 μέχρι τα 16 του χρόνια από τον πατέρα του.

Οι ταινίες του προγράμματος θίγουν ποικίλα θέματα: πίστης, φόβου, παιδοφιλίας, AIDS, Ιντερνετ σεξ, βίας, εξωσυζυγικών περιπετειών, βιομηχανίας του σεξ, επεμβάσεων φύλου...

* Ανάμεσά τους το παλιότερο «Das Ovo» του Μίχαελ Μπρίντρουπ για τη δράση της γερμανίδας drag ακτιβίστριας Οβο Μαλτίνε που έζησε στο Βερολίνο, και στην οποία πιστώνεται η ανέγερση του μνημείου για τους ομοφυλόφιλους που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί.

* Στο «Fucking Different Sao Paulo» του Κρίστιαν Πέτερσεν, τέταρτη ταινία μιας μεγάλης σειράς, οι λεσβίες σκηνοθέτριες μιλάνε για το γκέι σεξ και οι γκέι άντρες σκηνοθέτες για το λεσβιακό σεξ.

* Ενδιαφέρον έχει και το πολύ πρόσφατο «Gay Days» του Γιαϊρ Κεντάρ από το Ισραήλ, όπου το 1988 η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν ακόμη έγκλημα. Δέκα χρόνια αργότερα, 3.000 γκέι και λεσβίες ζούσαν πλέον χωρίς να κρύβονται, και μια τρανσέξουαλ τραγουδίστρια εκπροσωπούσε τη χώρα στην Eurovision.

* Προκλητικό για τα ήθη των Παλαιστινίων και των Ινδών, το βραβευμένο «Ι can't think straight» (Σ. Σαρίφ) μιλάει για την έλξη που ασκεί μια νεαρή Ινδή σε μια Παλαιστίνια που ζει στο Λονδίνο και ετοιμάζεται να παντρευτεί. *

«Μεσάνυχτα στο Παρίσι» με την Κάρλα Μπρούνι

Η πρώτη κυρία της Γαλλίας, η σύζυγος του Νικολά Σαρκοζί. Κάρλα Μπρούνι, θα είναι η πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του Γούντι Αλεν με τίτλο «Μεσάνυχτα στο Παρίσι».

όπως έγινε γνωστό η κ. Μπρούνι θα φιγουράρει στην διαφημιστική αφίσα της ταινίας μαζί με την συμπρωταγωνίστρια της Μάριον Κουτιγιάρ, καθώς και τους Οουεν Ουίλσον και Κάθι Μπείτς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του διάσημου σκηνοθέτη.

Η ταινία πρόκειται να γυριστεί στη γαλλική πρωτεύουσα και τα γυρίσματα θα αρχίσουν σύντομα, ανέφερε η ίδια πηγή.

"Η ταινία θα είναι μια ρομαντική κομεντί που αφορά μια οικογένεια που φτάνει στο Παρίσι για κάποιες δουλειές. Περνά διάφορες ταλαιπωρίες και μπελάδες αλλά το σενάριο θα είναι τελικά ένας ύμνος στην αγάπη " ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γούντι Αλεν υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά ο σκηνοθέτης ανακοινώνει τα σχέδιά του, τους πρωταγωνιστές του, τον τίτλο της ταινίας του και την ιστορία της.

H «Μητρόπολη» επιστρέφει στις σκοτεινές αίθουσες

H «Μητρόπολη» του Φριτς Λανγκ, το αριστούργημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού που επηρέασε όσο καμία άλλη ταινία το σινεμά του φανταστικού, επιστρέφει στους κινηματογράφους,στην ολοκληρωμένη της μορφή για πρώτη φορά εδώ και 83 χρόνια.

Το αρνητικό της ολοκληρωμένης εκδοχής βρέθηκε το 2008 στα αρχεία του κινηματογραφικού μουσείου του Μπουένος Άιρες. Ύστερα από δύο χρόνια επεξεργασίας, είναι έτοιμο για προβολή. Η διάρκεια της "πλήρους" Μητρόπολης είναι 25 λεπτά μεγαλύτερη από εκείνη της εκδοχής που κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα. Θα συνοδεύεται από την πρωτότυπη μουσική επένδυση του 1927.

Χωρίς τη "Μητρόπολη" δεν θα υπήρχε το "Μπλέιντ Ράνερ", και ο "Πόλεμος των Άστρων" θα ήταν πολύ διαφορετικός. Ο Λανγκ είχε πει πως η ταινία εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Γκέμπελς που του πρότεινε να αναλάβει την κινηματογραφική βιομηχανία του ναζιστικού καθεστώτος. Την ίδια νύχτα, ο κινηματογραφιστής μάζεψε τις βαλίτσες του και το έσκασε στην Αμερική.

Thursday, April 22, 2010

Εκκληση Πολάνσκι στον Ομπάμα


Να φερθεί με «επιείκεια» φέρεται να ζητά ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι από τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα, σε επιστολή που παρέδωσε ο κ. Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής «L' Express», o Ρομάν Πολάνσκι υποστηρίζει ότι η έκδοσή του στις ΗΠΑ έχει ως σκοπό να τον γελοιοποιήσει στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και τονίζει ότι οι μήνες που πέρασε στις ελβετικές φυλακές ήταν αρκετοί για το έγκλημά του.

Στη σύντομη επιστολή του -με λιγότερες από 100 λέξεις- ζητά από τον Αμερικανό πρόεδρο να δείξει επιείκεια.

Την επιστολή έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί στον Αμερικανό ομόλογό του, κ. Μπαράκ Ομπάμα, όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον.

Δεν έχει γίνει γνωστό πως η επιστολή έφτασε στα χέρια του Γάλλου προέδρου. Εικάζεται, πάντως, ότι αυτό έγινε μέσω της συζύγου του Κάρλα Μπρούνι, η οποία πιθανώς έλαβε το σημείωμα από την σύζυγο του Ρομάν Πολάνσκι, Εμανουέλ Σενιέ.

Ο σκηνοθέτης βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο σε κατ' οίκον περιορισμό στο σαλέ του στις Αλπεις.

Πριν μεταφερθεί εκεί πέρασε αρκετό διάστημα στις κρατικές φυλακές της Ζυρίχης, σε εφαρμογή εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του από το 1978.

Ο Πολάνσκι καταζητείτο για την υπόθεση βιασμού της 13χρονης -τότε- Σαμάνθα Γκέιμερ.

Τον Οκτώβριο, οι αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν από τις αρχές της Ελβετίας την έκδοσή του. Η απόφαση εκκρεμεί.

Και η Γκέιμερ ζήτησε πριν από λίγες ημέρες να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης Πολάνσκι. Αρκετές φορές, άλλωστε, έχει υποστηρίξει ότι θέλει να μπει ένα τέλος στην υπόθεση.

Ικανοποιημένοι οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» από τις νέες ρυθμίσεις

Κίνητρα στους παραγωγούς

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» για τα φορολογικά κίνητρα που δίνουν στην κινηματογραφική παραγωγή οι ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου.

«Είδαμε, επιτέλους, τον πρώτο καρπό του αγώνα μας και αναμένουμε την άμεση εφαρμογή του» λένε σε ανακοίνωσή τους, αναφερόμενοι στα άρθρα που ψηφίστηκαν, με τα οποία παρέχεται έκπτωση φόρου σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με βάση τις δαπάνες που προορίζονται για την παραγωγή κινηματογραφικού έργου μεγάλου μήκους.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση και υποστήριξαν την ψήφισή του. Πιστεύουμε ότι μόνο τέτοιου είδους αναπτυξιακές κινήσεις μπορούν να βελτιώσουν την οικονομία της χώρας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Συνεχίζουν λέγοντας: «Παραμένουμε, ωστόσο, πιστοί στις δεσμεύσεις μας, ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, με όποιους τρόπους χρειαστεί, μέχρι την τελική ψήφιση και εφαρμογή τού εδώ και χρόνια εκκολαπτόμενου Νέου Κινηματογραφικού Νομοσχεδίου, που θα αποτελέσει τη συνολική λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα του χώρου μας».

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Μαΐου η νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, που προήλθε μέσα από την κίνηση των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη», θα απονείμει τα πρώτα της κινηματογραφικά βραβεία.

Ο Κουστουρίτσα και οκτώ ευαίσθητοι πελεκάνοι


Οι γαστριμαργικές συνήθειες των πτηνών-πρωταγωνιστών, που ήρθαν από την Ολλανδία, καθυστερούν τα γυρίσματα της ελληνο-βελγο-γαλλικής παραγωγής «Καλοκαίρι στο Αιγαίο», όπου ο βόσνιος σκηνοθέτης θα υποδυθεί έναν έλληνα ψαρά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Είναι φρόνιμοι, υπάκουοι και δουλεύουν σκληρά. Απαιτούν την υπομονή αλλά και την αφοσίωσή σου. Το μόνο ίσως που έχουν πραγματικά ανάγκη είναι να τηρείς αυστηρά το διαιτολόγιό τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταφέρθηκαν περίπου δύο τόνοι ψάρια από την Ολλανδία στο Αιγαίο: ο τρόπος ώστε οι οκτώ πελεκάνοι, οι πραγματικοί σταρ της ταινίας «Καλοκαίρι στο Αιγαίο» («Un ete Grec»), να μη βαρυστομαχιάσουν. Οπως μαθαίνουμε, το στομάχι των πουλιών που... εργάζονται στα γυρίσματα της ταινίας του Ολιβιέ Ορλέ στη Μήλο και στη Σίφνο δεν αντέχει το ψάρι των νερών του Αιγαίου. Δεν είναι καθόλου αστείο. Αν τα πτηνά αλλάξουν συνθήκες διατροφής, κινδυνεύουν από αρρώστιες. Οι εν λόγω πελεκάνοι βρίσκονται στα ελληνικά νησιά εδώ και περίπου δύο μήνες προκειμένου να προσαρμοστούν στις κλιματικές συνθήκες του Αιγαίου και να είναι έτοιμοι για τα γυρίσματα. Την εκπαίδευσή τους ανέλαβαν οκτώ μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας που δούλεψε στο σπουδαίο γαλλικό ντοκυμαντέρ του Ζακ Περέν «Ταξιδιάρικα πουλιά». Πώς προέκυψαν όμως οι πελεκάνοι στην ιστορία; Το ελληνοβελγογαλλικής συμπαραγωγής «Καλοκαίρι στο Αιγαίο» βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ερίκ Μπουασέτ «Νικόστρατος», το οποίο αναφέρεται στην ιστορία ενός έλληνα εφήβου που γίνεται φίλος με έναν πελεκάνο, τον Νικόστρατο.

Ο πατέρας του παιδιού είναι ένας έλληνας ψαράς που όμως στην ταινία φέρει τη μορφή ενός... βόσνιου σκηνοθέτη, του Εμίρ Κουστουρίτσα, του οποίου ο κύκλος γυρισμάτων στη Μήλο ολοκληρώθηκε προσφάτως. Τα γυρίσματα έχουν μεταφερθεί στη Σίφνο, όπου δημιουργήθηκε ειδικός «οικισμός» για την εκπαίδευση των πελεκάνων. Σε όλο το νησί έχουν αναρτηθεί αφισέτες με έναν πελεκάνο που μιλάει στους κατοίκους.

O Κουστουρίτσα που αποχωρεί την Πρωτομαγιά είναι ο σταρ της ταινίας. Ωστόσο το στοίχημα για τα ταμεία των γαλλικών αιθουσών ακούει στο όνομα Φρανσουά Ξαβιέ Ντεμεσόν και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της Γαλλίας σήμερα. Γεννημένος το 1973 στην περιοχή του Παρισιού, ο Ντεμεσόν σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη αναζητώντας μια καριέρα στα διεθνή οικονομικά. Την επομένη της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αποφάσισε να επιστρέψει στην παλιά του αγάπη, την κωμωδία, όπου και διαπρέπει- προσφάτως τον είδαμε στον «Μικρό Νικολά». Προτού πάει στη Σίφνο ο Ντεμεσόν έδωσε το παρών στο 11ο Γαλλόφωνο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

Οι Γεννάδιος Πάτσης,Ντίνος Ποντικόπουλος και Βίκυ Μαραγκάκη είναι μερικοί από τους έλληνες ηθοποιούς της ταινίας, ενώ ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος ανέλαβε τη σύνθεση της μουσικής της. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας (αναμένεται να προβληθεί την άνοιξη του 2011 σε διανομή Feelgood Εntertainment), συμπαραγωγός εταιρεία είναι η Βlack Οrange.

Τα μυαλά στα κάγκελα!

  • Του Δημήτρη Δανίκα, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

«Κick ass». Νηπιαγωγείο κανιβάλων!
Πλάκα ε; Να καταβροχθίζουμε ποπ κορν, να ξυνόμαστε και να χασκογελάμε. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Οπως εδώ. Το «Κick ass» του Βρετανού Μάθιου Βον. Οπου πιτσιρίκια δέκα, άντε δεκαπέντε χρονών μεταλλάσσονται σε super heroes και στο τέλος σαν κανίβαλοι καθαρίζουν το σύμπαν το κακό. Η αφασία πορεύεται με τον φασισμό!

Ταινία της εβδομάδας λοιπόν. Το «Κick ass». Σε ελεύθερη μετάφραση «κλωτσιά στα πισινά». Αυτό ακριβώς μου ήρθε να κάνω. Οχι στων bad guys τα πισινά αλλά στων «δημιουργών». Βρε άντε από εδώ. Παμπόνηρος ο Βρετανός- μόλις 39 ετών, αίλουρος, πρωταθλητής στην αμφισημία. Που πάει να πει και από εδώ και από εκεί, μέσα σε όλα. Από τη μία πλάκα, από την άλλη σφαλιάρα. Από τη μία τρελή, παρανοϊκή, ανεξέλεγκτη βία παιδιών. Από την άλλη κόμικς με πιτσιρίκια που παριστάνουν τους κλώνους, τις ρεπλίκες πασίγνωστων χάρτινων ηρώων. Superman, Spiderman, Βatman, Catwoman και πάει λέγοντας. Αμ πώς νομίζετε δουλεύει το σύστημα. Με καθαρό ουρανό και ευθείες βολές; Πλανάσθε πλάνην οικτρά και για τον εαυτό σας άκρως επικίνδυνη. Η αμφισημία, δηλαδή το «ναι μεν αλλά», είναι η ασυλία της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Οπως με την Κάθριν Μπίγκελοου και το «Ηurt Locker». Περιγράφουμε τη ζωή ενός παράτολμου και εθισμένου με τον πόλεμο πυροτεχνουργού και στο βάθος αποθεώνουμε το Πεντάγωνο και δικαιώνουμε την αμερικανική «βοήθεια» στο Ιράκ.

Εχουμε και λέμε λοιπόν. Ας πούμε η σκηνή όπου ο Νίκολας Κέιτζ πυροβολεί στην ψύχρα την ενδεκάχρονη κορούλα του (Κλόε Μόρετς). Μπας και είναι παρανοϊκός; Και ναι και όχι! Μπας και είναι παρωδία ταινιών βίας; Και ναι και όχι. Μπας και είναι κόμικς; Και ναι και όχι. Τι στο καλό είναι; Απλό. Ο Κέιτζ τρελαμένος με την αμερικανική βία, προπονεί τη μικρή του κόρη, να την κάνει πρωταθλήτρια στις πολεμικές τέχνες για να σκοτώνει τους κακούς. Το δωμάτιό της αντί για παιχνίδια, πλήρες από πάσης φύσεως όπλα, ακόμα και μπαζούκας. Τι θέλει να πει ο Βρετανός; Από τη μία ροκανίζει την κινηματογραφική βία, από την άλλη την αναπαράγει. Είπαμε. Μέσα και έξω. Δεύτερο παράδειγμα: κεντρικός πρωταγωνιστής ένας διοπτροφόρος μαθητής που κανείς δεν του δίνει σημασία (Ααρον Τζόνσον). «Ετσι είσαι;», σου λέει, «τώρα θα δεις». Με καταπράσινη στολή, σε στυλ παραλλαγής του Superman να μοιάζει σαν γιγαντιαίο πρά σινο προφυλακτικό (εδώ το χαχανητό!) ορμάει εναντίον συμμοριών. Την πρώτη φορά τον δέρνουν και τον στέλνουν αδιάβαστο πάνω σε νοσοκομειακό. Ομως τη δεύτερη τα καταφέρνει και γίνεται ανώνυμος τιμωρός με το όνομα «Κick ass»!

Ανακεφαλαιώνω. Η σκηνοθεσία εξαιρετική- ζογκλέρ ο τύπος. Γι΄ αυτό λειτουργεί σαν μεταξένιος ιμάντας βίας. Γι΄ αυτό επικίνδυνος. Η ιστορία δεξιοτεχνικά γραμμένη. Γι΄ αυτό μετατρέπει κάθε σκηνή σε γάργαρο νεράκι πλάκας και ταυτόχρονα ακατάσχετης βίας σε κάθε παιδί. Οπως η πορνογραφία, έτσι κι αυτή. Ολα επιτρέπονται στη ζωή. Ακόμα και ο φόνος μιας μάνας που σκοτώνει τον νταβατζή της κόρης της. Αρκεί το περιεχόμενο κάθε πράξης να δικαιώνεται από κάποια ηθική. Το ίδιο και στην τέχνη, το ίδιο και στο σινεμά. Η διαφορά της μιας από την άλλη πορνογραφία είναι το εξής. Αν η ταινία αποτελείται από πισινούς, μπαλκόνια και το έμπα και έβγα των «εργαλείων», τότε ο στόχος είναι η χυδαιότητα. Ετσι και με το «Κick ass». Ακατάσχετη και πάσης φύσεως βία με πρόσχημα την πλάκα, την παρωδία και το κόμικς. Ε όχι. Αρκετά με τον κινηματογραφικό φασισμό. Του επιστρέφω τον χυλό. Η ιδεολογία του καθαρός, καραμπινάτος, ευθύβολος διαφθορέας των παιδιών. Ουστ από εδώ!



«Κick ass»
Πιτσιρίκια φονικά εργαλεία Τάχα μου κόμικς Τάχα μου παρωδία Τάχα μου κριτική στη βία
ΒΑΘΜΟΙ=0(kill kill kill the film!)

Πέφτουν οι ταινίες σαν το χαλάζι

«Σιωπηλός εχθρός» (Centurion). Περιπέτεια βαρβατίλας του Νιλ Μάρσαλ με Μάικλ Φασμπάντερ, Ολγκα Κιριλένκο (το καλύτερο «στοιχείο» αυτής της βαρβατίλας) και Ντόμινικ Ουέστ. Οπου το 117 μ.Χ. οι ρωμαϊκές λεγεώνες στην έφοδό τους να κατακτήσουν τη Βόρεια Αγγλία βρίσκουν γρανιτένια και κτηνώδη αντίσταση από τη φυλή των Πικτών. Κάτι σαν ρεπλίκες του Κόναν του Βάρβαρου. Επί δύο ώρες καταβροχθίζουν, αποκεφαλίζουν, βρίζουν και φτου από την αρχή. Μόνο για βαρβάτες αντροπαρέες σε κατ΄ οίκον συναθροίσεις με DVD.



ΒΑΘΜΟΙ=3(παρέα με Ρizza)
«Γυναίκες χωρίς άντρες» (Ζanan-e Βedun-e Μardan). Της Σιρίν Νεσχάτ από το Ιράν, όπου τον Αύγουστο του 1953 ο πρωθυπουργός του σάχη αποφασίζει να τα σπάσει με τις αγγλοαμερικανικές πετρελαϊκές και να εθνικοποιήσει τις πλούσιες πηγές. Ο κόσμος συμπαραστέκεται. Οι Βρετανοί εμπάργκο στην Περσία. Ο σάχης αποφασίζει πως η κυ βέρνηση του Μοσαντέκ είναι παράνομη. Ετσι πρωθυπουργός διορίζεται ο στρατηγός Ζαχεντί. Μέσα σ΄ αυτό το ταραγμένο σκηνικό, τέσσερις γυναίκες ασφυκτιούν. Η πρώτη επειδή ο αδελφός της είναι αυταρχικός και καταπιεστικός. Η δεύτερη ερωτευμένη με τον αδελφό της νεκρής. Η τρίτη είναι γυναίκα υψηλόβαθμου, υποταγμένου, αξιωματικού. Η τέταρτη και τελευταία είναι επαγγελματίας πόρνη. Τι θέλει να πει η ποιήτρια; Πως η προσωπική μοίρα του «κατοικιδίου» Γυναίκα είναι συγχρονισμένη με τον βαθμό χειραφέτησης και ανεξαρτησίας της χώρας της. Ψέματα; Το δεύτερο, πως η Γυναίκα, στη συντριπτική πλειονότητα, αρνείται αυτό να το δει. Το τρίτο πως κάθε απόπειρα απελευθέρωσης ματαιώνεται από τα μεγάλα συμφέροντα. Το τέταρτο και τελευταίο πως όλη αυτή η ιστορία δεν έχει τόσο να κάνει με το παρελθόν, όσο με το φρέσκο παρών. Περίπου, πλαγίως, λέει η Νεσχάτ, όπως ακριβώς το 1953 έτσι και το 2010. Και η τελευταία απόπειρα εκδημοκρατισμού κάηκε στην πυρά του αγιατολαχισμού! Συμπέρασμα; Καλές προθέσεις, ποιητικές εξάρσεις, άφθονη θολούρα.



ΒΑΘΜΟΙ=5(ναι μεν αλλά)
«Το τελευταίο τραγούδι» (Last Song). Ρομαντική κομεντί σε σκηνοθεσία Τζούλι Αν Ρόμπινσον. Αγριοκόριτσο (Μάιλι Σάιρους) χωρισμένων γονιών σε διαρκή σύγκρουση με τον πατέρα της (Γκρεγκ Κινίαρ) και τ΄ αγόρια. Ωσπου ερωτεύεται παιδαρά και οικολόγο της παραλίας, συμφιλιώνεται με τον πατέρα της και έτσι ο Φρόυντ καταλήγει σε νηπιαγωγείο αμερικανικό. Ψυχολογία για νεοφώτιστους.



ΒΑΘΜΟΙ= 3(εγώ, ο μπαμπάς μου και τ΄ αγόρι μου)
«Ξένες σε ξένη χώρα» του Δημήτρη Παναγιωτάτου. Συρραφή σκηνών από ελληνικές και ξένες ταινίες θρίλερ, νουάρ, τρόμου και φανταστικού κινηματογράφου. Παρέα με πλήθος σχολίων από σκηνοθέτες, κριτικούς και άλλους ειδικούς. Χωριάτικη σαλάτα. Πώς μπορεί να μιλήσει κάποιος στα σοβαρά για το πλήθος των ελληνικών ταινιών που μαϊμουδίζανε «θρίλερ» και «νουάρ»; Οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και πού ΄σαι. Για πρώτη φορά- εξ όσων γνωρίζω- σκηνοθέτης παίρνει συνέντευξη από τον εαυτό του!



ΒΑΘΜΟΙ=1(ου γαρ οίδασι τι λέγουσι και τι ποιούσι)

Το θρίλερ που έκλεψε το Οσκαρ

Καλύτερη επιλογή της εβδομάδας «Εl secreto de sus ojos» (Το μυστικό στα μάτια της), του Αργεντίνου Χουάν Χοσέ Καμπανέλα (50 ετών). Το θρίλερ-ποταμός που έκοψε το νήμα και «βούτηξε» από τα χέρια του Μίκαελ Χάνεκε και της αριστουργηματικής «Λευκής κορδέλας» το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής. Ε όχι κι έτσι παιδιά!

Δύο οι λόγοι και μακάρι να πέφτω έξω. Ο πρώτος η διαρκής, μόνιμη και επικίνδυνη μυωπία των «ακαδημαϊκών» του Αmerican Cinema. Ενας θεός ξέρει τι βλέπουν και πώς - με ποια κριτήρια- το βλέπουν. Ο δεύτερος εντελώς Ρ.R. (δημόσιες σχέσεις). Δηλαδή, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό οι τεράστιες δεξαμενές ταλέντων του Χόλιγουντ. Καθόλου κακό. Ο Καμπανέλα στις ΗΠΑ πολύ γνωστός. Εχει υπογράψει σκηνοθεσίες σε πασίγνωστες τηλεοπτικές σειρές. «Law and Οrder», «Ηouse ΜD» και «30 Rock». Καθόλου, μα καθόλου κακό. Με άλλα λόγια «το φιλαράκι» των παραγωγών. Αυτό το κακό. Δικός μας είναι. Ας του δώσουμε το Οσκαρ το μαγικό!

Πάμε τώρα στο σελιλόιντ. Πρώτο συμπέρασμα, γενικό: Very well done. Το περιεχόμενο της ιστορίας πολύ διαφορετικό. Γιατί; Επειδή ο Καμπανέλα αποφεύγει την ευκολία και τον εντυπωσιασμό. Την ακατάσχετη βία και το γνωστό μοντέλο των serial killers. Το εξηγώ: η υπόθεση ενός βιασμού που κατέληξε στον άγριο φόνο μιας όμορφης, νέας και παντρεμένης γυναίκας έχει μπει στα συρτάρια για είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια. Αυτή η καταραμένη ιστορία έχει στοιχειώσει την καρδιά ενός ντετέκτιβ. Γιατί η καρδιά; Επειδή ο μπάτσος από τη μία ερωτευμένος αλλά όχι ο έρωτάς του ολοκληρωμένος (Ρικάρντο Νταρίν, ο πρωταγωνιστής στις «Εννιά βασίλισσες»). Ετσι ταυτίζεται με τον αβάσταχτο πόνο του συζύγου και τώρα χήρου της νεκρής. Με συντριπτικές απώλειες και οι δύο. Ο πρώτος στη ζωή. Ο δεύτερος με τον θάνατο.

Ετσι, αν και γνωρίζουμε από την πρώτη ώρα το όνομα του δολοφόνου, αρχίζει ένα παιχνίδι σχέσεων και ανεκπλήρωτων αισθημάτων. Παιχνίδι απορρίψεων και απωλειών. Του δολοφόνου αλλά και του συζύγου για τη νεκρή, του συζύγου με τον δολοφόνο, του μπάτσου με τη γοητευτική προϊστάμενή του, της προϊσταμένης του με τον ίδιο- και όλοι μαζί με μια νεκρή. Μεθερμηνευόμενο; Ο θάνατος. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Νεκρή η ομορφιά. «Νεκρή» η αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας. «Νεκρό» το σύστημα που ενσωματώνει και αθωώνει δολοφόνους στους μηχανισμούς του. Ο Καμπανέλα με τον συν-σεναριογράφο του, Εδουάρδο Σακέρι, χρησιμοποιούν το είδος του «θρίλερ». Είναι το «όχημα», όχι αυτοσκοπός. Ο στόχος πλάγιος. Σχεδόν αόρατος. Η κοινωνία και η πολιτική. Η διαπλοκή θρίλερ, με την πολιτική πολύ κομψή.

Δεύτερο συμπέρασμα, στα σημεία αυτό: υποδειγματικές οι ερμηνείες, όλων των ηθοποιών. Υποδειγματικό το κλίμα, η ατμόσφαιρα. Τρίτο συμπέρασμα: αδικαιολόγητη φλυαρία. Μπερδεμένα μερικές φορές τα φλας μπακ και τα σούρτα φέρτα του πρωταγωνιστή, από τη δεκαετία του εβδομήντα μέχρι τις μέρες μας. Και ακόμα, με τηλεοπτικά δάνεια και εξαρτήσεις η αισθητική της σκηνοθεσίας. Πολλά λόγια, πολλά κοντινά πλάνα, ατελείωτοι διάλογοι. Ανευ όλων αυτών θα ήταν αριστούργημα σωστό.



«Το μυστικό στα μάτια της»
Το καλύτερο θρίλερ της χρονιάς Από την Αργεντινή Ενίοτε φλύαρο και κουραστικό
ΒΑΘΜΟΙ=7 (κι όμως αξίζει τα λεφτά)

Σύγκρουση εξουσιών

«Μπέκετ» (Βecket) του Πίτερ Γκλένβιλ. Παραγωγής 1964 με φρέσκια κόπια και με 12 υποψηφιότητες αλλά στο τέλος μόνο με ένα Οσκαρ, διασκευασμένου σεναρίου. Το στόρι από τη θρυλική σύγκρουση εξουσιών. της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Από τη μία ο Αρχιεπίσκοπος Τόμας Μπέκετ (Ρίτσαρντ Μπάρτον, τότε 39 ετών) και από την άλλη ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄ (Πίτερ Ο΄ Τουλ, τότε μόλις 32). Οι δημιουργοί διάβασαν λάθος την Ιστορία. Είδαν το δέντρο (την ηθική πλευρά) και έχασαν το δάσος (την ιστορική και κοινωνική). Από αυτή τη σύγκρουση ξεμπέρδεψε και προχώρησε η Αγγλία. Εγώ, είπε ο βασιλιάς, η απόλυτη εξουσία της χώρας. Αυτό που έκανε ο Ερρίκος Β΄ (1133- 1189) ακόμα- ύστερα από δέκα αιώνες- να το κάνει η ελληνική Πολιτεία. Τόσο καθυστερημένοι. Η σκηνοθεσία άχρωμη, επίπεδη, θεατρική. Τα ντεκόρ χάρτινα. Ομως η ερμηνεία του Πίτερ Ο΄ Τουλ εξαιρετική.



ΒΑΘΜΟΙ=5
(κυκλοφορεί και σε DVD)

Τα γλειφιτζούρια των κοριτσιών

Και ερχόμαστε στα Sucettes (γαλλιστί), δηλαδή τα Lollipops (αγγλιστί), τουτέστιν τα γλειφιτζούρια ελληνιστί. Το ομότιτλο ποπ άσμα από τα χειλάκια της Φρανς Γκαλ. Μιας γαλλίδας τραγουδίστριας που τότε είχε δεν είχε κλείσει τα δέκα και οκτώ. Η Φρανς λοιπόν με γλειφιτζούρι τον Λουσιέν, κατά κόσμον Σερζ Γκενσμπούργκ (1928- 1991). Το σκάνδαλο στη Γαλλία του εξήντα έμοιαζε με το πορνό της Τζούλιας του 2010!

Το ζήτημα απλό. Οι Γάλλοι πουλάνε κουλτούρα, sex και γλειφιτζούρια. Με όχημα την ομότιτλη ταινία «Gainsbourg». Η οποία άνοιξε την αυλαία του Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου. Και η οποία όσο είναι αυτή ταινία άλλο τόσο είμαι εγώ ο Μπιλ Γκέιτς. Νever mind. Φανταστείτε δηλαδή το εξής. Με το που εξήλθε βγήκε. Από τις αίθουσες του Παρισιού. Για να μην αναφερθώ στις γαλλικές κριτικές. Που έσουραν σε κάποιον σκηνοθέτη Ζοάν Σφαρ τα μύρια όσα. Τι να πει και ο Σφαλιάρ; Ξέρετε- απολογήθηκε- εγώ είμαι του κόμικς παιδιά.

Ο Γκενσμπούργκ λοιπόν. Ετσι τα γράφω για γαργαλητό. Από ρωσοεβραίους γονείς. Ζωγράφος, ποιητής, συνθέτης, πιανίστας, σκηνοθέτης και πάνω απ΄ όλα πηδηχτής. Κατά σειρά: Μπριζίτ Μπαρντό. Εδώ την παριστάνει το απίστευτο μωρό με το όνομα Λετισιά Καστά. Τυχερός ο Ερίκ Ελμοσνινό που παριστάνει τον Σερζ Γκενσμπούργκ. Τυχερός διότι έστω ακουμπάει αυτό το θεϊκό μωρό. Ακόμα τη Ζουλιέτ Γκρεκό. Εν προκειμένω την Αν Μουγκλαλίς. Κατά τη γνώμη μου, ακόμα πιο διεστραμμένη από την ΒΒ. Δεν τελειώσαμε. Εχουμε και την Τζέιν Μπίρκιν που την υποδύεται η (Βρετανίδα) Λούσι Γκόρντον. Η οποία μετά το πέρας των γυρισμάτων έδωσε μία και έβαλε τέρμα στα βάσανά της. Πετυχημένο μανεκέν και μόλις 23 ετών . Αν είναι δυνατόν.

Για να μην τα πολυλογώ. Επισήμως και παντρεμένος τρεις φορές ο Γκενσμπούργκ. Οχι με ΒΒ ούτε με Γκρεκό. Με τρεις άλλες και με τέσσερα παιδιά. Εκ των οποίων η Σαρλότ είναι το κορίτσι που στις περσινές Κάννες έλαβε το βραβείο ερμηνείας για την παρουσία της στον «Αντίχριστο» του Λαρς φον Τρίερ. Επί περίπου 130 λεπτά το μόνο που βλέπουμε είναι αυτό: ο Γκενσμπούργκ να καπνίζει αρειμανίως, ο Γκενσμπούργκ να παίζει πιάνο, ο ίδιος Γκενσμπούργκ να πηδάει. Και δεν είναι πορνό. Χίλιες φορές «Επικίνδυνες μαγειρικές»!


«Gainsbourg»
Τα κορίτσια οπωσδήποτε Τα γελιφιτζούρια χωρίς συζήτηση Την ταινία ούτε από μίλια μακριά
ΒΑΘΜΟΙ=1(Ψηφίζω Αν Μουγκλαλίς εγώ)

Σαν τηλεσειρά

«Το κορίτσι στη φωλιά της Σφήκας» (Μillennium 3- Τhe girl who kicked the hornet΄s nest). Το τελευταίο (ελπίζω) μέρος της σουηδικής τριλογίας του Ντάνιελ Αλφρεντσον. Με πρωταγωνίστρια τη Νούμι Ραπάς. Εδώ όλα μέσα. Συνωμοσία μυστικών υπηρεσιών, Σουηδίας και Ρωσίας των μπολσεβίκων. Ακόμα η Λίζμπεθ (το κορίτσι που λέγαμε και που του αρέσουν τα κορίτσια) είναι κόρη ενός ρώσου βίαιου πράκτορα και ετεροθαλής αδελφή ενός άλλου γερμανού πράκτορα που σκοτώνει ό,τι περάσει μπροστά από το οπτικό του πεδίο. Ο άθλιος Ρώσος της Κα Γκε Μπε εκτός από τρόμο έσπερνε και παιδιά. Σαν επεισόδιο από μίνι σειρά με όλα τα κλισέ τα γνωστά.



ΒΑΘΜΟΙ=3 (κουραστικό)