Thursday, April 22, 2010

Ο Κουστουρίτσα και οκτώ ευαίσθητοι πελεκάνοι


Οι γαστριμαργικές συνήθειες των πτηνών-πρωταγωνιστών, που ήρθαν από την Ολλανδία, καθυστερούν τα γυρίσματα της ελληνο-βελγο-γαλλικής παραγωγής «Καλοκαίρι στο Αιγαίο», όπου ο βόσνιος σκηνοθέτης θα υποδυθεί έναν έλληνα ψαρά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Είναι φρόνιμοι, υπάκουοι και δουλεύουν σκληρά. Απαιτούν την υπομονή αλλά και την αφοσίωσή σου. Το μόνο ίσως που έχουν πραγματικά ανάγκη είναι να τηρείς αυστηρά το διαιτολόγιό τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταφέρθηκαν περίπου δύο τόνοι ψάρια από την Ολλανδία στο Αιγαίο: ο τρόπος ώστε οι οκτώ πελεκάνοι, οι πραγματικοί σταρ της ταινίας «Καλοκαίρι στο Αιγαίο» («Un ete Grec»), να μη βαρυστομαχιάσουν. Οπως μαθαίνουμε, το στομάχι των πουλιών που... εργάζονται στα γυρίσματα της ταινίας του Ολιβιέ Ορλέ στη Μήλο και στη Σίφνο δεν αντέχει το ψάρι των νερών του Αιγαίου. Δεν είναι καθόλου αστείο. Αν τα πτηνά αλλάξουν συνθήκες διατροφής, κινδυνεύουν από αρρώστιες. Οι εν λόγω πελεκάνοι βρίσκονται στα ελληνικά νησιά εδώ και περίπου δύο μήνες προκειμένου να προσαρμοστούν στις κλιματικές συνθήκες του Αιγαίου και να είναι έτοιμοι για τα γυρίσματα. Την εκπαίδευσή τους ανέλαβαν οκτώ μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας που δούλεψε στο σπουδαίο γαλλικό ντοκυμαντέρ του Ζακ Περέν «Ταξιδιάρικα πουλιά». Πώς προέκυψαν όμως οι πελεκάνοι στην ιστορία; Το ελληνοβελγογαλλικής συμπαραγωγής «Καλοκαίρι στο Αιγαίο» βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ερίκ Μπουασέτ «Νικόστρατος», το οποίο αναφέρεται στην ιστορία ενός έλληνα εφήβου που γίνεται φίλος με έναν πελεκάνο, τον Νικόστρατο.

Ο πατέρας του παιδιού είναι ένας έλληνας ψαράς που όμως στην ταινία φέρει τη μορφή ενός... βόσνιου σκηνοθέτη, του Εμίρ Κουστουρίτσα, του οποίου ο κύκλος γυρισμάτων στη Μήλο ολοκληρώθηκε προσφάτως. Τα γυρίσματα έχουν μεταφερθεί στη Σίφνο, όπου δημιουργήθηκε ειδικός «οικισμός» για την εκπαίδευση των πελεκάνων. Σε όλο το νησί έχουν αναρτηθεί αφισέτες με έναν πελεκάνο που μιλάει στους κατοίκους.

O Κουστουρίτσα που αποχωρεί την Πρωτομαγιά είναι ο σταρ της ταινίας. Ωστόσο το στοίχημα για τα ταμεία των γαλλικών αιθουσών ακούει στο όνομα Φρανσουά Ξαβιέ Ντεμεσόν και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της Γαλλίας σήμερα. Γεννημένος το 1973 στην περιοχή του Παρισιού, ο Ντεμεσόν σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη αναζητώντας μια καριέρα στα διεθνή οικονομικά. Την επομένη της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αποφάσισε να επιστρέψει στην παλιά του αγάπη, την κωμωδία, όπου και διαπρέπει- προσφάτως τον είδαμε στον «Μικρό Νικολά». Προτού πάει στη Σίφνο ο Ντεμεσόν έδωσε το παρών στο 11ο Γαλλόφωνο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

Οι Γεννάδιος Πάτσης,Ντίνος Ποντικόπουλος και Βίκυ Μαραγκάκη είναι μερικοί από τους έλληνες ηθοποιούς της ταινίας, ενώ ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος ανέλαβε τη σύνθεση της μουσικής της. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας (αναμένεται να προβληθεί την άνοιξη του 2011 σε διανομή Feelgood Εntertainment), συμπαραγωγός εταιρεία είναι η Βlack Οrange.

No comments: