Friday, April 16, 2010

Συνάντηση κορυφής στις Κάνες

Μπορεί από εισπρακτικής πλευράς ο ποιοτικός κινηματογράφος να περνά κρίση, τα φεστιβάλ, όμως, δείχνουν πως συνεχίζει με δύναμη τον αγώνα του για μια θέση στον ήλιο. Αυτό κάνει το πρόγραμμα του φετινού, 63ου Φεστιβάλ των Κανών, που ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρό του, Ζιλ Ζακόμπ, και τον διευθυντή του, Τιερί Φρεμό.

Ο  Γούντι Αλεν στο «Θα συναντήσεις έναν ψηλό, μελαψό ξένο» πήρε τους Αντονι  Χόπκινς και Ναόμι Γουότς

Ο Γούντι Αλεν στο «Θα συναντήσεις έναν ψηλό, μελαψό ξένο» πήρε τους Αντονι Χόπκινς και Ναόμι Γουότς

Στα δύο επίσημα προγράμματα θα δούμε ταινίες από γνωστούς δημιουργούς, όπως οι Γούντι Αλεν, Στίβεν Φρίαρς, Ολιβερ Στόουν, Αμπάς Κιαροστάμι, Τακέσι Κιτάνο, Μάικ Λι, Νικίτα Μιχάλκοφ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Μπερτράν Ταβερνιέ, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, Ρίντλεϊ Σκοτ, Κάρλος Ντιέγκες, Ντιέγκο Λούνα και Οτάρ Ιοσελιάνι।

Το φεστιβάλ ξεκινά στις 12 Μαΐου με την προβολή, εκτός συναγωνισμού, της περιπέτειας «Ο Ρομπέν των δασών» του Ρίντλεϊ Σκοτ, με τους Ράσελ Κρόου (Ρομπέν), Κέιτ Μπλάνσετ, Μαξ φον Σίντοου και Μαρκ Στρονγκ. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα αποτελείται από 16 ταινίες. Ανάμεσά τους οι:

* «Θεωρημένο αντίγραφο» του Αμπάς Κιαροστάμι, η πρώτη εκτός Ιράν ταινία του γύρω από ένα μεσήλικο Αγγλο συγγραφέα, που συναντά κι ερωτεύεται μια νεαρή Γαλλίδα (Ζιλιέτ Μπινός).

* «Μια ακόμη χρονιά» του Μάικ Λι, με τον Τζιμ Μπρόουντμπεντ και τη Λέσλι Μάνβιλ.

* «Θεμιτός στόχος» του Νταγκ Λάιμαν, με τη Ναόμι Γουότς και τον Σον Πεν: πρόκειται για την πραγματική ιστορία με τον Λευκό Οίκο να «δίνει» γυναίκα-πράκτορα της CIA για να «εκδικηθεί» τον σύζυγό της, που είχε αποκαλύψει στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» τα ψέματα της κυβέρνησης Μπους για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν.

Θα δούμε ακόμα τις ταινίες «Ψεύτης ήλιος 2» του Νικίτα Μιχάλκοφ, με τον ίδιο και τον Ολέγκ Μένσικοφ, «Η πριγκίπισσα του Μονπενσιέ» του Μπερτράν Ταβερνιέ, «Outrage», αστυνομικό θρίλερ του Τακέσι Κιτάνο με πρωταγωνιστή τον ίδιο, «Biutiful» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, αστυνομική περιπέτεια με τον Χαβιέ Μπαρντέμ, «Ο θείος Μπούνμι που θυμάται τις παλιές ζωές του», κωμωδία του Ταϊλανδέζου Απιτσατπόνγκ Βιρασεθάκουλ (γνωστού μας από το «Σύνδρομα και ένας αιώνας»), «Εκτός νόμου», γαλλική ταινία του Ρασίντ Μπουσαρέμπ («Μέρες δόξας»), γύρω από τον αγώνα των Αλγερινών για ανεξαρτησία από τους Γάλλους, «Ανθρωποι και θεοί» του Χαβιέ Μποβουά, γύρω από μια ομάδα μοναχών που αντιστέκονται στους φονταμενταλιστές και «Η ζωή μας», κωμωδία του Ιταλού Ντανιέλε Λουκέτι με τον Ραούλ Μπόβα.

Τις ταινίες θα κρίνει επιτροπή από τους: Τιμ Μπέρτον (πρόεδρος), Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Τζιοβάνα Μετσοτζιόρνο, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Βίκτορ Ερισε, Σκέακ Καπούρ, Εμανουέλ Καρέρ και Αλμπέρτο Μπαρμπέρα.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν οι ταινίες:

* «Θα συναντήσεις έναν ψηλό, μελαψό ξένο», ρομαντική κωμωδία του Γούντι Αλεν με τους Ναόμι Γουότς, Αντόνι Χόπκινς και Αντόνιο Μπαντέρας.

* «Ταμάρα Ντρου», κωμωδία του Στίβεν Φρίαρς, για ένα δημοσιογράφο που επιστρέφει στην αγγλική επαρχία, όπου το πατρικό του σπίτι πρόκειται να πουληθεί.

* «Γουόλ Στριτ: το χρήμα δεν κοιμάται ποτέ» του Ολιβερ Στόουν, με τους Κάρι Μάλιγκαν, Σία ΛαΜπεφ και Μάικλ Ντάγκλας, γύρω από ένα χρηματιστή της Γουόλ Στριτ που προσπαθεί ν' ανακαλύψει ποιος είναι υπεύθυνος για την πρόσφατη οικονομική κρίση.

* «Chantrapas» του Οτάρ Ιοσελιάνι κ.ά.

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, που κλείνει τα 80 του χρόνια, εκπροσωπείται με την ταινία «Film Socialisme», που θα προβληθεί στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα». Στο ίδιο τμήμα θα δούμε και ταινίες από τον Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, που φέτος κλείνει τα 102(!) του χρόνια («Ο estranho caso de Angelica»), τον Αμερικανό Λοτζ Κέριγκαν («Ρεμπέκα Χ.»), τον Ιάπωνα Χιντέο Νακάτα («Chatroom»), τον Ρουμάνο Κρίστι Πούιου («Αυγή»), τον Κινέζο Ξιάο-σουάι Γουάνγκ («Τσόνγκκινγκ Μπλουζ») και άλλους. *

No comments: