Thursday, April 22, 2010

Βία στα όρια του νοσηρού

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/04/2010

  • Kick-Ass***1/2

    ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

  • Σκηνοθεσία: Μάθιου Βον.Ερμηνείες: Ααρον Τζόνσον, Νίκολας Κέιτζ, Κλόι Μόρετζ, Μαρκ Στρονγκ, Κρίστοφερ Μιντς-Πλας

ΚΡΙΤΙΚΗ. Τα κουμπιά της πρόκλησης πατάει ο Μάθιου Βον με την κινηματογραφική μεταφορά του κόμικ «Kick-Ass». Με ακραίο χιούμορ, βία στα όρια του νοσηρού και το κυριότερο να προέρχονται από εφήβους και ένα 11χρονο κορίτσι, είναι βέβαιο ότι η ταινία αγγίζει τα όρια του αποδεκτού, συνδυάζοντας τη δράση του «Kill Bill» με το χιούμορ του «Superbad». Το γεγονός αυτό το «Kick-Ass» το πλήρωσε, παίρνοντας τον χαρακτηρισμό «ακατάλληλο» και χάνοντας ένα μεγάλο μέρος του εν δυνάμει κοινού του.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι μια ταινία που απευθύνεται σ’ αυτή τη γενιά που έχει μεγαλώσει με υπερήρωες και μέσα στο Ιντερνετ. Ο «Kick-Ass» είναι ένας έφηβος χωρίς καμία ιδιαίτερη ικανότητα, που αποφασίζει να κάνει το καλό, ντυμένος με μια στολή δύτη. Εστω κι αν προκαλεί γέλιο, καταφέρνει κουτσά-στραβά τον σκοπό του και κερδίζει την προσοχή ενός πατέρα και της κόρης του, σκληρά εκπαιδευμένους μαχητές του εγκλήματος.

Οι τρεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα μαφιόζο σε μια μάχη πραγματικά μέχρι τελικής πτώσεως. Η ταινία του Μάθιου Βον είναι γεμάτη χιούμορ, καλογυρισμένη δράση, αναφορές στη σύγχρονη εφηβεία, μια περιπέτεια που αναφέρεται με φαντασία στη φαντασίωση, αλλά συγχρόνως πατάει πολύ γερά σε μια πραγματικότητα. Ο Νίκολας Κέιτζ είχε χρόνια να είναι τόσο καλός σε ρόλο, ενώ η αποκάλυψη της ταινίας είναι η μικρή Κλόι Μόρετζ, με ισχυρότατη παρουσία, γεμάτη χάρη και ένταση.

Οι άλλες ταινίες

Το βραβείο σκηνοθεσίας στην τελευταία Μόστρα της Βενετίας κέρδισε η Σιρίν Νεσάτ για το «Γυναίκες χωρίς άντρες» (***), μια ταινία που αναφέρεται στην ιστορία τεσσάρων γυναικών στο Ιράν, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 1953, που είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή του Σάχη. Εξαιρετικά καλαίσθητη η ταινία, με επιρροές από τη δουλειά της Νεσάτ στη φωτογραφία και το video art, θα κέρδιζε περισσότερο από ένα πιο καλογραμμένο σενάριο.

Το «Κορίτσι στη φωλιά της σφήκας» (**) είναι η ταινία που ολοκληρώνει την τριλογία από τα μπεστ σέλερ του Στιγκ Λάρσον («Το κορίτσι με το τατουάζ», «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά»), αρκετά πιο ανεβασμένα έπειτα από την «κοιλιά» του δεύτερου μέρους. Σε επανέκδοση προβάλλεται ο «Μπέκετ» (***1/2) του 1964, με τους Ρίτσαρντ Μπάρτον, Πίτερ Ο’ Τουλ και Τζον Γκίλγκουντ. Υποψήφια για δώδεκα Οσκαρ η ταινία του Πίτερ Γκλένβιλ που βασίζεται στο έργο του Ζαν Ανούιγ, κέρδισε τελικά μόνο το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου. Σύντομα ετοιμάζεται μια νέα εκδοχή της. Προβάλλονται, τέλος, το «Τελευταίο τραγούδι», ρομαντικό δράμα με το νεανικό είδωλο Μάιλι Σάιρους και τον Γκρεγκ Κινίαρ και ο «Σιωπηλός εχθρός», περιπέτεια που διαδραματίζεται στην αρχαία Ρώμη, με τους Μάικλ Φασμπέντερ, Ντόμινικ Γουέστ και Ολγα Κιριλένκο.

No comments: