Tuesday, April 20, 2010

Οταν ο Βαν Χέφλιν υποπτευόταν τη Λαμπέτη

Μια κινηματογραφική πρεμιέρα, που άργησε σαράντα εννέα χρόνια, θα δοθεί στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206), την Παρασκευή 30 Απριλίου.

Η  ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 49 χρόνια μετά την  ολοκλήρωσή της

Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 49 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της

Πρόκειται για την ταινία «Χαμένο κορμί» (Il Relitto, The Wastrel), ελληνοϊταλική παραγωγή του 1961, σε σενάριο και σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και με διεθνές καστ ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους η Ελλη Λαμπέτη, ο Βαν Χέφλιν και ο Ιταλός Αλντο Φαμπρίτσι.

Η ταινία, που είχε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ των Κανών, παιζόταν σπάνια, κυρίως σε ρετροσπεκτίβες αφιερωμένες στον Κύπριο σκηνοθέτη. Ποτέ όμως στην Ελλάδα. Μια από αυτές, η ρετροσπεκτίβα της Ταινιοθήκης της Μπολόνια το 1998, ουσιαστικά σύστησε και πάλι την ταινία στο κοινό και έγινε η αφορμή να εντοπιστεί και από το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η διαφύλαξη και η διάδοση του έργου του ιδρυτή του αποτελεί, άλλωστε, ιδρυτικό σκοπό του.

Η κόπια της ταινίας, όμως, ήταν σε κακή κατάσταση. Η αποκατάστασή της υπήρξε περιπετειώδης. Ξεκινώντας από την Εθνική Ταινιοθήκη της Ιταλίας και την Τσινετσιτά και καταλήγοντας στην εταιρεία Κριστάλντι Φιλμ και το εξειδικευμένο εργαστήριο LVR, το Ιδρυμα Κακογιάννη κατάφερε να έχει στα χέρια του το έργο σε digital beta υψηλής ποιότητας. Ετσι το τριήμερο (30 Απριλίου, 1 και 2 Μαΐου, στις 9 μ.μ.) θα προβληθεί πλήρως αποκαταστημένη στην εικόνα και στον ήχο της.

Οσο για την υπόθεση; Ο Ντάνκαν (Βαν Χέφλιν), ένας βαθύπλουτος μεσήλικας και γυναικάς Αμερικανός, πιστεύει πως καμία γυναίκα δεν μπορεί να παραμείνει πιστή. Αντίληψη που δεν αλλάζει ούτε όταν ερωτεύεται και παντρεύεται τη Λιάνα (Ελλη Λαμπέτη). Επειτα από έναν καβγά τους, εγκαταλείπει το σπίτι μαζί με τον γιο του και ταξιδεύουν με γιοτ. Κάπου στην Καραϊβική ναυαγούν και, αναμένοντας τη σωτηρία, έχει όλο τον χρόνο να σκεφτεί εν είδει φλας μπακ την προηγούμενη ζωή του και κυρίως την άδικη συμπεριφορά του απέναντι στη σύζυγό του. * Είσοδος 5 ευρώ.

No comments: