Friday, April 16, 2010

Την απελευθέρωση του Τζαφάρ Παναχί ζητά η Γαλλία

Καταγγέλει τη σύλληψη του διάσημου σκηνοθέτη από το Ιράν το γαλλικό ΥΠΕΞ

Την απελευθέρωση του Ιρανού Τζαφάρ Παναχί, που κρατείται από τις ιρανικές αρχές την 1η Μαΐου, ζητά το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, προκειμένου ο διάσημος σκηνοθέτης να μπορέσει να παραστεί στο φεστιβάλ των Καννών.

"Καταγγέλλουμε τη σύλληψη και τη φυλάκιση ενός από τους πλέον διακεκριμένους εκπροσώπους του σύγχρονου ιρανικού κινηματογράφου. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του, θεωρούμε ότι πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων για να μπορεί να εκφράσει το δημιουργικό του έργο.", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό.

"Είμαστε κάθετοι σε αυτό γιατί εκτός των άλλων είναι προσκεκλημένος στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, όπου επιβάλλεται να παρίσταται. Θα περιμένουμε στις Κάννες", τόνισε ο Μπερνάρ Βαλέρο.

Ο 49χρονος Τζαφάρ Παναχί είναι ο κυριότερος εκπρόσωπος του σύγχρονου ιρανικού κινηματογράφου και έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία. Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας το 2000 για την ταινία του "Κύκλος", τη Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου το 2006 για το "Off Side", με τη Χρυσή Κάμερα για την ταινία του "Το Λευκό Μπαλόνι" το 1995 και με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την ταινία του "Ο κόκκινος Χρυσός" από το Φεστιβάλ των Καννών. Ο διάσημος καλλιτέχνης είναι υποστηρικτής της ιρανικής αντιπολίτευσης.

Το φεστιβάλ των Καννών ξεκινά στις 12 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσε εγκαίρως το αίτημα του για την απελευθέρωση του Ιρανού σκηνοθέτη, προκειμένου να μπορέσει να ετοιμάσει τα απαιτούμενα έγγραφα για τη μετάβασή του στις Κάννες. Το Φεβρουάριο οι ιρανικές αρχές δεν επέτρεψαν στον Παναχί να ταξιδεύσει στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

No comments: