Saturday, April 17, 2010

Επιστρέφουν οι... γερόλυκοι

  • Γκοντάρ, Γούντι Αλεν, Φρίαρς, Ολιβερ Στόουν, Διτάνο, Κιαροστάμι, Μάικ Λι και η παρέλαση αστέρων στην 63η διοργάνωση που ξεκινά με Ρομπέν των δασών στις 12 Μαΐου δεν έχει τέλος

Αντονι Χόπκινς και Ναόμι Γουότς στη νέα ταινία του Γούντι Αλεν «Θα  γνωρίσεις έναν ψηλό μελαχρινό ξένο».
Αντονι Χόπκινς και Ναόμι Γουότς στη νέα ταινία του Γούντι Αλεν «Θα γνωρίσεις έναν ψηλό μελαχρινό ξένο».

Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Γούντι Αλεν, Μάικ Λι, Ολιβερ Στόουν, Στίβεν Φρίαρς, Αμπάς Κιαροστάμι, Τακέσι Κιτάνο, Νικίτα Μιχάλκοφ, Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα...

Η αφρόκρεμα των γερόλυκων του Φεστιβάλ των Κανών επιστρέφει στην 63η έκδοση της διοργάνωσης, που φαίνεται να μην «της φτάνει» το ξεκίνημά της στις 12 Μαΐου με μια χολιγουντιανή παραγωγή μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι ο «Ρομπέν των Δασών» του Ρίντλεϊ Σκοτ με τον Ράσελ Κρόου, αλλά να θέλει κι άλλους Αμερικανούς σταρ.

Ο Μάικλ Ντάγκλας με τον Σάια ΛαΜπέφ στο «Γουόλ Στριτ - το χρήμα  δεν κοιμάται ποτέ», Ναόμι Γουότς και Σον Πεν μπλέκονται σε «Δίκαιο  παιχνίδι» και ο Ινιαρίτου με τον Μπαρδέμ στο «Biutiful»
Ο Μάικλ Ντάγκλας με τον Σάια ΛαΜπέφ στο «Γουόλ Στριτ - το χρήμα δεν κοιμάται ποτέ», Ναόμι Γουότς και Σον Πεν μπλέκονται σε «Δίκαιο παιχνίδι» και ο Ινιαρίτου με τον Μπαρδέμ στο «Biutiful»

Οπως ανακοινώθηκε, λοιπόν, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι από τον διευθυντή του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, οι Αμερικανοί που ενδέχεται να κατακλύσουν την Κυανή Ακτή λόγω της συμμετοχής των ταινιών τους είναι: ο σκηνοθέτης Νταγκ Λάιμαν, κατ’ αρχήν, με το κατασκοπευτικό θρίλερ «Δίκαιο παιχνίδι», που προβάλλεται εντός διαγωνισμού και έχει για πρωταγωνιστές τους Σον Πεν και Ναόμι Γουότς.

Η δεύτερη μάλιστα παίζει και στο «Θα γνωρίσεις έναν ψηλό μελαχρινό ξένο» του Γούντι Αλεν, που προβάλλεται εκτός διαγωνισμού, με το καστ του να συμπληρώνεται από τους Αντονι Χόπκινς, Τζος Μπρόλιν, Αντόνιο Μπαντέρας και Φρίντα Πίντο.

Εκτός διαγωνισμού προβάλλεται και το «Tamara drewe» του Στίβεν Φρίαρς αλλά και το «Γουόλ στριτ - Το χρήμα ποτέ δεν κοιμάται» του Ολιβερ Στόουν, με τους ακριβοθώρητους Μάικλ Ντάγκλας, Τσάρλι Σιν, Σούζαν Σαράντον, Σάια ΛαΜπέφ, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζος Μπρόλιν και Φρανκ Λαντζέλα.

Ορεξη να έχει κανείς να μετράει τα ονόματα στις αγγλόφωνες παραγωγές που συμπληρώνονται από το διαγωνιζόμενο στο επίσημο πρόγραμμα «Αλλος ένας χρόνος» του Μάικ Λι, με τους Βρετανούς Ιμέλντα Στόντον και Τζιμ Μπρόαντμπεντ να ξαναβρίσκονται έξι χρόνια μετά το «Μυστικό της Βέρα Ντρέικ». Μέχρι στιγμής, 16 ταινίες απαρτίζουν το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Και λέμε μέχρι στιγμής, γιατί η λίστα αναμένεται να συμπληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες με επιπλέον τίτλους, για να ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα με 20 - αριθμός ταινιών που είχε το περσινό διαγωνιστικό τμήμα.

Εξάλλου, λείπουν παραγωγές των οποίων η συμμετοχή στο φεστιβάλ έχει συζητηθεί πολύ, όπως είναι το «Δέντρο της ζωής» («The tree of life») του Τέρενς Μάλικ, με τους Μπραντ Πιτ και Σον Πεν (ο Πιτ, που είναι μόνιμος καλεσμένος της Κρουαζέτ τα τελευταία χρόνια, δεν θα είναι και φέτος;).

Οι Ολιβέιρα, Γκοντάρ, Κρίστι Πουίου και Λοτζ Κέριγκαν θα δουν τις ταινίες τους «Ανζέλικα», «Film socialisme», «Aurora» και «Ρεβέκα Χ. (Επιστροφή στα σκυλιά»), αντίστοιχα, να προβάλλονται στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα», εκεί όπου πέρυσι ο Γιώργος Λάνθιμος θριάμβευσε με τον «Κυνόδοντα». Ελληνικές συμμετοχές, πάντως, δεν βρίσκουμε στο πρόγραμμα, τουλάχιστον για την ώρα, ενώ αναμένουμε την ανακοίνωση της ταινίας που θα κλείσει το φεστιβάλ στις 23 Μαΐου.

Από Ευρώπη και Ασία

Ο Τιμ Μπάρτον, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, θα πρέπει να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη της (ανάμεσά τους είναι και οι Μπενίσιο Ντελ Τόρο και Κέιτ Μπέκινσεϊλ) για να διαλέξει τους καλύτερους σε μια ποικιλία ευρωπαϊκών και ασιατικών ταινιών. Στο διαγωνιστικό φιγουράρουν, ακόμη, οι Ματιέ Αμαλρίκ («Στροφή»), Ξαβιέ Μποβουά («Δύο άντρες και δυο θεοί»), Ρασίντ Μπουσαρέμπ («Εξω από τον νόμο»), Αλεχάνδρο Γκονζάλες Ινιάριτου (το «Biutiful» έχει για πρώτο όνομα τον Χαβιέ Μπαρδέμ), Αμπάς Κιαροστάμι («Copie conforme» με τη Ζιλιέτ Μπινός), Ντανιέλε Λουκέτι («La nostra vita»), Νικίτα Μιχάλκοφ («Ψεύτης ήλιος 2»), Μπερτράν Ταβερνιέ («Η πριγκίπισσα του Μονπενσιέ»), Απιτσατπόνγκ Βερασετακούλ («Ο θείος Μπουνμπέ που μπορεί να θυμηθεί τις περασμένες ζωές του»), Λι Τσανγκ-ντονγκ («Ποίηση»), Τακέσι Κιτάνο («Outrage»), Ιμ Σανγκσού («Υπηρέτρια»), Μαχαμάτ-Σαλέχ Χαρούν («Ενας άντρας που φωνάζει») και Σεργκέι Λοζνίτσα («Εσύ. Η χαρά μου»).

  • Ειδικές προβολές
    Στις ειδικές προβολές συμπεριλαμβάνονται και οι ταινίες «Chatrapas» του Οτάρ Ιοσελιάνι και «Over your cities grass will grow» της Σόφι Φάινς, αδερφής του Ρέιφ Φάινς.
Αντα Δαλιάκα, ΕΘΝΟΣ, 16/04/2010

No comments: