Wednesday, April 7, 2010

Οι Τούρκοι μάς στέλνουν τα ζόμπι τους

3ο SCREAMIN' ATHENS HORROR FILM FESTIVAL

Μικρότερο σε διάρκεια -διήμερο αντί του καθιερωμένου τριημέρου- αλλά πλουσιότερο σε πρόγραμμα, το 3ο Screamin' Athens Horror Film Festival έρχεται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Gagarin 205 να ξεσηκώσει ζωντανούς, αλλά κυρίως νεκρούς!

Το  βραβευμένο στο Sundance «Rite» της Αλίσια Κόνγουεϊ

Το βραβευμένο στο Sundance «Rite» της Αλίσια Κόνγουεϊ

Με 22 συνολικά ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ανάμεσά τους και δύο νέα ντοκιμαντέρ, από όλο τον πλανήτη (Γαλλία, Καναδά, Γερμανία, Ρουμανία, Βραζιλία, Αργεντινή, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες κ.ά.) στην πλειοψηφία τους νέες, ανεξάρτητες και underground παραγωγές. Οι περισσότερες έχουν διακριθεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ του είδους.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το πολυσυζητημένο «The Human Centipede» από την Ολλανδία, αλλά και η πρώτη φορά που γίνεται ειδική αναφορά στον τουρκικό τρόμο με την προβολή τεσσάρων νέων ταινιών. Πρόκειται για τρεις μικρού μήκους του ανερχόμενου ταλαντούχου Καν Εβρενόλ, ο οποίος θα παρευρεθεί στο φεστιβάλ, καθώς και για την πρώτη ταινία με ζόμπι στην ιστορία του τουρκικού κινηματογράφου, το «Ada: Zombilerin Dugunu», που μόλις ολοκληρώθηκε.

Επίσης για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν και τρεις ελληνικές συμμετοχές, το ήδη παιγμένο στις αίθουσες «Κακό 2: Στην εποχή των ηρώων» του Γιώργου Νούσια και δύο ταινίες μικρού μήκους από νέους δημιουργούς. Ακόμα για πρώτη φορά συμμετέχουν δύο γυναίκες σκηνοθέτριες, η Φέη Τζάκσον με την ταινία «Strigoi», και η Αλίσια Κόνγουεϊ με τη μικρού μήκους «Rite», ενώ θα γίνει και η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «El Monstro del Mar» του καλτ Αυστραλού σκηνοθέτη Στιούαρτ Σίμπσον.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ο εξώστης θα φιλοξενεί τις εκθέσεις δύο νέων εικαστικών, του Smokechapel, που επιμελήθηκε και το artwork του φεστιβάλ, και της Virtzinia (Art of Sin Design) με τις αντίστοιχες εκθέσεις τους «Moribund» και «Psychostasis», ενώ τη μουσική επένδυση του διημέρου θα επιμεληθεί και φέτος η ομάδα Death Rock Greece.

info: 3ο Screamin' Athens Horror Film Festival 9 και 10 Απριλίου

  • Gagarin 205, Λιοσίων 205, (στάση Μετρό / ΗΣΑΠ «Αττική»).
  • Εισιτήρια: 10 ευρώ για όλες τις προβολές της μέρας, στο ταμείο του Gagarin 205.
  • www.gagarin 205.gr
  • www.myspace.com/screaminathensfest
  • ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Επιλογές από το πρόγραμμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/4

18.30 «Snuff: Α documentary about killing on camera», του Αμερικανού Πολ Βον Στόιτζελ (2008, 76', με ελληνικούς υπότιτλους). Ντοκιμαντέρ πάνω στην ιστορία και την υστερία της υπόθεσης Snuff films, από τη μυθολογία των βιντεοσκοπημένων εγκλημάτων του Μάνσον, μέχρι τις σύγχρονες έρευνες του FBI.

24.00 «El Monstro del Mar» του Αυστραλού Στιούαρτ Σίμπσον (2010, 90', με ελληνικούς υπότιτλους). Τρεις ροκαμπίλι καλλονές, γκρεμίζουν τα πάντα στο διάβα τους μέχρι που συναντάνε ένα γιγάντιο καλαμάρι να πλατσουρίζει δίπλα σε ειδυλλιακό ψαροχώρι. Κλιμακούμενος τρόμος, exploitation αισθητική, γρήγορο soundtrack και τέσσερις rock'n'roll θεές. Ποιος Ταραντίνο;

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/4

16.00 «Strigoi». Βρετανορουμανική παραγωγή της Φέι Τζάκσον (2008, 105', με ελληνικούς υπότιτλους). Σε ήσυχο χωριό της Ρουμανίας, ζευγάρι χωρικών δολοφονούνται από τους κατοίκους. Αδικα ή ήταν όντως «Strigoi», βασανισμένες ψυχές της ρουμανικής μυθολογίας, που σηκώνονται από τον τάφο αναζητώντας δικαίωση; Η πρώτη ταινία γυναίκας σκηνοθέτη που προβάλλεται στο φεστιβάλ, καλογυρισμένη, χιουμοριστική θεώρηση του βρικολακίστικου σύμπαντος, βραβευμένη στο Toronto After Dark Film Festival.

20.00 «Rite». Αμερικανική παραγωγή, σε σκηνοθεσία της Αλίσια Κόνγουεϊ (2008, 8:40', χωρίς υπότιτλους). Η δεύτερη γυναικεία συμμετοχή, πολυβραβευμένη -και στο Sundance- ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού, που συμμετέχει σε τελετουργική οικογενειακή και θρησκευτική τελετή. Γίνεται ταυτόχρονα ένα μανιφέστο και έκκληση να σταματήσουν οι βαναυσότητες αιώνων στο όνομα της θρησκείας και της παράδοσης.

Ακολουθεί η μικρού μήκους «Noctis Cruorem» των Μπάμπη Λόλα και Κωστή Αντονίνη, της ομάδας ειδικών NBFX, (2010, 12'), που με ειδικά εφέ και σπλάτερ αισθητική εξηγεί τι συμβαίνει όταν η νεαρή ηρωίδα πέφτει για ύπνο και οι γείτονες κάνουν αδικαιολόγητη φασαρία.

23.30 «The Human Centipede - First sequence», ολλανδική παραγωγή σε σκηνοθεσία του Τομ Σιξ (2009, 90', με ελληνικούς υπότιτλους). Η πιο πολυσυζητημένη underground, βραβευμένη αλλά και ενοχλητική ταινία τρόμου της περασμένης χρονιάς. Ενας γενετιστής προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλάσμα, αποτελούμενο από τρεις ανθρώπους συνδεδεμένους μεταξύ τους μέσω του γαστρικού συστήματος! Οι διοργανωτές προειδοποιούν να μην τη δείτε φαγωμένοι.

01.15 «Ada: Zombilerin Dugunu - The Wedding of the Zombies», τουρκική παραγωγή των Μουράτ Εμίρ Ερέν και Ταλίπ Ερτούρκ (2010, 95', με αγγλικούς υπότιτλους). Οι Τούρκοι δημιουργοί, παρά τις αντιδράσεις στη χώρα τους, ανακατεύουν στοιχεία τρόμου με κομμάτια της παράδοσής τους σε ένα ενδιαφέρον μείγμα.

No comments: