Saturday, April 17, 2010

Φεστιβάλ Καννών και... γερόντων. ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ

  • Του Δημήτρη Δανίκα

  • ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 16 Απριλίου 2010
Στα 80 του  επιστρέφει  στις Κάννες  ο Ζαν Λικ  Γκοντάρ
Φτωχό; Στα χαρτιά ναι. Μόλις 16 ταινίες στο διαγωνιστικό το φετινό Φεστιβάλ Καννών. Φτωχό και γερασμένο. Διότι αν προσθέσεις τις ηλικίες των δέκα πρωταγωνιστών- σκηνοθετών, τότε οι φετινές Κάννες πάνω- κάτω εφτακοσίων ετών. Από τον αιωνόβιο, των 102, Μάνοελ ντε Ολιβέιρα και τον 75χρονο Γούντι Αλεν, μέχρι το τζόβενο Ολιβερ Στόουν. Μόλις 64 παρακαλώ!

Αλλά να μη βιαστώ. Γιατί, όπως λένε, «η γριά κότα έχει το ζουμί». Το πρόγραμμα λοιπόν, που ανακοινώθηκε επισήμως χθες. Με εναρκτήριο λάκτισμα την Τετάρτη 12 Μαΐου και με πρώτη ταινία τον «Ρομπέν των δασών». Τον χιλιοστό Ρομπέν των δασών. Του Ρίντλεϊ Σκοτ (73). Γιατί το πήραν; Μα φυσικά λόγω ονομάτων. Ράσελ Κρόου, Κέιτ Μπλάνσετ, το δίδυμο των εραστών. Για τον ίδιο λόγο συμμετέχει- εκτός διαγωνιστικού προγράμματος- ο Γούντι Αλεν με Ναόμι Γουότς και Σον Πεν. Το ίδιο και ο Ολιβερ Στόουν. Το δεύτερο μέρος του άπληστου, αχόρταγου Γκόρντον Γκέκο. Τουτέστιν Μάικλ Ντάγκλας των 66 Μαΐων.

Από κοντά και ο Ζαν Λικ Γκοντάρ. Ογδόντα σήμερα το άτακτο παιδί του Νέου Κύματος. Αυτός με «Φιλμ Σοσιαλιστικό» και πολιτική. Αν το καταλάβει κανείς. Πολιτική και η αμερικανική συμμετοχή «Fair Game» του Νταγκ Λίμαν. Ενός τύπου με εξαιρετική καριέρα στις υπερπαραγωγές όπως «Ο κύριος και η κυρία Σμιθ». Εκεί όπου πλέχτηκε το ειδύλλιο Μπραντ Πιτ- Αντζελίνα Ζολί. Στην ταινία του Λίμαν πρωταγωνιστούν CΙΑ και Μπους. Ως φόντο φυσικά. Με το δίδυμο Ναόμι Γουότς και Σον Πεν. Η Ναόμι με δύο ταινίες. Και του Γούντι και του Λίμαν. Η χρονιά της.

Με σίκουελ και ο Νικίτα Μιχαλκόφ. Στέγνωσε από ιδέες. Πουλάει, σου λέει, ο Στάλιν. Βάρα λοιπόν και όπου βγει. Ετσι προέκυψε ο «Ψεύτης Ηλιος Νο 2». Φαντάζομαι, εδώ, ο στρατηγός που υποδύεται ο Μιχαλκόφ θα γίνει σουβλιστός από την Κα Γκε Μπε. Αμ πώς θα πουλήσει κανείς; Επειδή όμως Κάννες είναι αυτές, δηλαδή συνήθως αλλού τα φαβορί και αλλού ο Χρυσός Φοίνικας. Ο οποίος θα απονεμηθεί διά χειρός Τιμ Μπάρτον του Ρresident του Jury την Κυριακή 23 Μαΐου. Διόλου απίθανο λοιπόν το τρόπαιο να πέσει στα χέρια κάποιου σκηνοθέτη της «Β΄ Εθνικής», από Τσαντ, Αλγέρι, Κορέα, Ρωσία. Who Κnows;

Εκτός οι Ελληνες

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι το ελληνικό. Μέχρι στιγμής ουδεμία στο Festival De Cannes από τις δέκα που υποβλήθηκαν: «Μαχαιροβγάλτης» Γιάννης Οικονομίδης, «Forget me not» Γιάννης Φάγκρας, «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» Λάκης Παπαστάθης, «45 τετραγωνικά» Σταύρος Τζίτζης, «Χώρα προέλευσης» Σύλλας Τζουμέρκας, «Απνοια» Αρης Μπαφαλούκας, «Το χάρισμα» Χριστίνα Ιωακειμίδη, «Διαχειριστής» Περικλής Χούρσογλου, «Χρυσόσκονη» Μαργαρίτα Μαντά, «Ricordi mi» Στέλλα Θεοδωράκη. Οι Κάννες θέλουν μεταξωτά βρακιά!

No comments: