Friday, April 16, 2010

Φτωχό σε μεγάλα ονόματα το εφετινό Φεστιβάλ Καννών

  • Γούντι Αλεν, Ναόμι Σκοτ, Ράσελ Κρόου και Ολιβερ Στόουν θα είναι εκεί, αλλά οι ταινίες τους δεν θα διεκδικήσουν Χρυσό Φοίνικα

Με μια πρώτη ματιά, τα ονόματα των Ράσελ Κρόου, Σον Πεν, Γούντι Αλεν, Ναόμι Γουότς, Κριστίν Σκοτ Τόμας και Ολιβερ Στόουν δίνουν αυτομάτως χλιδή στο επερχόμενο 63ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών (12-22 Μαΐου). Αν όμως κοιτάξουμε διεξοδικά το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες στο Παρίσι, θα δούμε ότι είναι μεν πλούσιο σε ταινίες που δείχνουν «εναλλακτικές»- και ενδεχομένως παρουσιάζουν ενδιαφέρον- αλλά είναι μάλλον φτωχό όσον αφορά τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτές. Ταινίες από όλο τον κόσμο μεν, αλλά με άγνωστες ή λιγότερο γνωστές υπογραφές.

Το βαρύ πυροβολικό, ούτως ή άλλως, βρίσκεται εκτός συναγωνισμού, άρα δεν θα πονοκεφαλιάσει ο σκηνοθέτης Τιμ Μπάρτον ο οποίος εφέτος κάθεται στην καρέκλα του προέδρου της κριτικής επιτροπής. Για τον Χρυσό Φοίνικα δεν διαγωνίζεται η ταινία που σηκώνει την αυλαία, ο «Ρομπέν των Δασών» του Ρίντλεϊ Σκοτ, με τον Κρόου. Ούτε η τελευταία ταινία του Αλεν, «Υou will meet a tall dark stranger», με τη Γουότς, τον Αντονι Χόπκινς και τον Τζος Μπρόλιν. Ούτε το «Wall StreetΜoney never sleeps» του Στόουν, μια συνέχεια της «Γουόλ Στριτ» και πάλι με τον Μάικλ Ντάγκλας στον ρόλο του αδίστακτου χρηματιστή Γκόρντον Γκέκο (ο οποίος βγαίνει από τη φυλακή και κάνει τα ίδια). Ακόμη και η τελευταία ταινία του Στίβεν Φρίαρς, η «Τamara Drewe» με την Τζέμα Αρτερτον στον ρόλο του τίτλου, δεν συμμετέχει στην κούρσα των βραβείων.

Για την ακρίβεια, οι μοναδικοί σκηνοθέτες-σταρ του διαγωνιστικού τμήματος είναι ο «σκληρός» Βρετανός Μάικ Λι των «Μυστικών και ψεμάτων» και του «Μυστικού της Βέρα Ντρέικ», που παρουσιάζει το «Αnother year», ο Ρώσος Νικίτα Μιχάλκοφ που, όπως και ο Στόουν, επιστρέφει σε μια παλιά επιτυχία του, τον «Ψεύτη ήλιο» με μια «συνέχειά» της, τον «Ψεύτη ήλιο 2», και ο Μεξικανός Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου της «Βαβέλ» που σκηνοθετεί τον Χαβιέρ Μπαρδέμ στην ταινία «Βiutiful» (ποιος ξέρει γιατί ο τίτλος είναι ανορθόγραφος και όχι «Βeautiful»...). Αν προσθέσουμε σε όλους αυτούς τον Αμερικανό Νταγκ Λίμαν που γύρισε το πολιτικό θρίλερ «Fair game» με τη Γουότς και τον Πεν, τελειώνουμε και περιμένουμε να δούμε τι θα δώσουν οι «εναλλακτικοί».

Ανάμεσα στους οποίους θα βρούμε τον Ιάπωνα Τακέσι Κιτάνο με το «Οutrage», τον Ιρανό Αμπάς Κιαροστάμι με το «Copie conforme» (παίζει η Ζυλιέτ Μπινός ), δύο Κορεάτες, τους Τσανγκ Ντονγκ Λι

(«Ρoetry») και Ιμ Σανγκσού («Ηousemaid»), τον γάλλο ηθοποιό Ματιέ Αλμαρίκ που εμφανίζεται ως σκηνοθέτης με το «Τournee», τον συμπατριώτη του, βετεράνο σκηνοθέτη Μπερτράν Ταβερνιέ («La princesse de Μontpensier»), τον επίσης Γάλλο Ξαβιέ Μποβουά («Des hommes et des dieux»), τον Γαλλοαλγερινό Ρασίντ Μπουσαρέμπ («Ηors la loi») και τον φιλιππινέζο σκηνοθέτη με το δυσκολότερο όνομα στην ιστορία του κινηματογράφου: ο Απιτσατπόνγκ Βεερασεθακούλ επιστρέφει με την ταινία «Loong boonme paleuk chaat», δηλαδή... «Ο θείος Μπούνμεε που μπορεί να θυμηθεί τις παλιές ζωές».

Ενα κάποιο βλέμμα... 102 ετών

Στο παράλληλο τμήμα του φεστιβάλ με τίτλο «Ενα κάποιο βλέμμα», όπου πέρυσι βραβεύθηκε ο Γιώργος Λάνθιμος με τον «Κυνόδοντα», εφέτος εμφανίζονται δύο σκηνοθέτες οι οποίοι έχουν γράψει ιστορία στην Κρουαζέτ. Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ με τον «Σοσιαλισμό» και ο αειθαλής Πορτογάλος Μανουέλ ντε Ολιβέιρα (φωτογραφία δεξιά) ο οποίος στα 102 του χρόνια εξακολουθεί να σκηνοθετεί (η πρώτη σκηνοθεσία του χρονολογείται στο 1931!) και θα παρουσιάσει την «Αντζέλικα».

No comments: