Monday, April 19, 2010

Το φεστιβάλ των δημιουργών

Ο Ράσελ Κρόου ερμηνεύει τον «Robin Hood», ταινία που θα ανοίξει το φεστιβάλ Καννών
  • ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΡΕΤΖΙΟΥ
  • ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, Σάββατο, 17 Απριλίου 2010 10:00

Αμπάς Κιαροστάμι, Τακέσι Κιτάνο, Μάικ Λι, Μπερτράν Ταβερνιέ, Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιάριτου θα «διαγκωνιστούν» φέτος στην Κρουαζέτ, διεκδικώντας ένα από τα πιο περιζήτητα κινηματογραφικά βραβεία του κόσμου, το Χρυσό Φοίνικα των Καννών. Το Φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 23 Μαΐου, ανακοίνωσε χτες το σχεδόν πλήρες πρόγραμμά του – απομένουν 3-4 ταινίες κι αυτή που θα κλείσει τις προβολές, ενώ το άνοιγμα είναι ως γνωστόν ο «Ρομπέν των Δασών» του Ρίντλεϊ Σκοτ με τον Ράσελ Κρόου.

Σε πολλούς έκανε εντύπωση η απουσία μιας πολυαναμενόμενης ταινίας, αυτής του Τέρενς Μάλικ («Το δέντρο της ζωής»), αλλά ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Καννών, Τιερί Φρεμό, δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμη, αν και είχε δει πριν από μήνες μια πρώιμη βερσιόν της. Οσο, πάντως, κι αν φαίνεται απίστευτο, οι φετινές Κάννες έχουν μια μόνον αμερικανική ταινία στο διαγωνιστικό τους τμήμα, το πολιτικό θρίλερ «Fair Game» του Νταγκ Λάιμαν, με τους Σον Πεν και Ναόμι Γουότς. Τα επίσης αναμενόμενα νέα φιλμ των Ολιβερ Στόουν και Γούντι Αλεν θα βρίσκονται στις Κάννες αλλά εκτός συναγωνισμού. Το «Wall Street: Money Never Sleeps» του πρώτου είναι φυσικά η συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας του κι έχει στο καστ τους Μάικλ Ντάγκλας, Τσάρλι Σιν, Σούζαν Σαράντον, αλλά και τους Σάια Λε Μπαφ και Κόρεϊ Μάλιγκαν. «Θα συναντήσεις έναν ψηλό σκοτεινό ξένο», λέει ο Αλεν κι επιστρατεύει τους Αντονι Χόπκινς, Ναόμι Γουότς, Τζος Μπρόλιν, Αντόνιο Μπαντέρας. Εκτός συναγωνισμού και ο Στίβεν Φρίαρς με το «Tamara Drewe».

Εντός συναγωνισμού, ωστόσο, υπάρχουν ταινίες από 13 χώρες και αρκετοί γνωστοί των Καννών: ο Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιάριτου φέρνει το «Biutiful» και τον Χαβιέ Μπαρδέμ, ο Αμπάς Κιαροστάμι τη γαλλοϊταλική παραγωγή «Certified Copy» με τη Ζιλιέτ Μπινός (που είναι το πρόσωπο της φετινής αφίσας του Φεστιβάλ), ενώ παρών θα είναι κι ο Μάικ Λι με το «Another Year» και τους Τζιμ Μπρόουντμπεντ και Ιμέλντα Στάντον, ο οποίος είχε «κοπεί» πριν από χρόνια με το «Μυστικό της Βέρα Ντρέικ», πήγε στη Βενετία και πήρε το Χρυσό Λιοντάρι!

Ο Τακέσι Κιτάνο με το «Outrage» επιστρέφει μετά από μια δεκαετία στα φιλμ που τον έκαναν γνωστό, τα γιακούζα γκάνγκστερ. Ο Νικίτα Μιχάλκοφ επιμένει σε γνωστές συνταγές με το «Burnt by the Sun 2», ενώ θα διαγωνιστεί και ο σκηνοθέτης του «London River» Ρασίντ Μπουχαρέμπ με το «Hors-la-loi». Συμμετέχουν ακόμη ο παλαίμαχος Μπερτράν Ταβερνιέ («La Princesse de Montpensier»), ο Ματιέ Αμαλρίκ («Tournee»), αλλά και ο Ιμ Σανγκ-σου («Η καμαριέρα»).

Στο «Ενα κάποιο βλέμμα» συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Ζαν Λικ Γκοντάρ («Film Socialisme»), ο Ρουμάνος Κρίστι Πούιου («Aurora»), ο Λοτζ Κέριγκαν («Rebecca H.»), αλλά κι ο ακάματος υπέργηρος Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα («Η παράξενη υπόθεση της Αντζέλικα»). Τέλος, σε ειδικές προβολές θα προβληθούν οι νέες ταινίες των Γκρεγκ Αράκι («Kaboom»), Ντιέγκο Λούνα («Abel») και Οτάρ Ιοσελιάνι («Chantrapas»). Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Τιμ Μπάρτον.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ


Σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στο Παρίσι ανακοινώθηκαν όλα όσα χρειάζεται να ξέρει ένας φανατικός σινεφίλ (πέρα από τους επαγγελματίες του κινηματογράφου) σχετικά με το Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί μεταξύ 12 και 23 Μαΐου στη λουτρόπολη της Νότιας Γαλλίας.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, να σημειώσουμε ότι ενδεχομένως φέτος να υπάρξει μποϊκοτάζ σε ότι αφορά τη μετάδοση των τεκταινόμενων στην Κρουαζέτ καθώς οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν αποφασίσει να κάνουν ακόμα πιο... δύσκολη τη ζωή όλων όσοι βρίσκονται στις Κάννες. Μια σειρά από πρωτόκολλα και γραφειοκρατικά κολλήματα περιορίζουν κατά πολύ το πόση πρόσβαση θα έχουν δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και τηλεοπτικοί σταθμοί σε όσα λαμβάνουν χώρα στο κόκκινο χαλί κι εντός των αιθουσών προβολών του φεστιβάλ. Αν δεν βρεθεί λύση άμεσα, η ενημέρωση σε σχέση με το φεστιβάλ αναμένεται να είναι ελλιπέστατη.

Ως τότε, όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στις ταινίες, τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του φεστιβάλ.


Με «Ρομπέν των Δασών»

Το φεστιβάλ θα κηρύξει την επίσημη έναρξή του με την προβολή της ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ «Robin Hood» με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου. Εκτός συναγωνισμού, στο επίσημο πρόγραμμα θα προβληθούν επίσης οι νέες ταινίες του Γούντι Άλεν «You Will Meet a Tall Dark Stranger» με τους Άντονι Χόπκινς και Ναόμι Γουάτς, του Στίβεν Φρίαρς «Tamara Drewe» με την Τζέμα Άρτερτον αλλά και το σίκουελ του «Wall Street», το «Wall Street: Money Never Sleeps» σε σκηνοθεσία και πάλι του Όλιβερ με τους Μάικλ Ντάγκλας και Τσάρλι Σιν από τους παλιούς και Σάια ΛεΜπέφ και Κάρεϊ Μάλιγκαν από τους νέους.

Στο διαγωνιστικό τμήμα τον Χρυσό Φοίνικα θα διεκδικήσουν 16 ταινίες. Μεταξύ αυτών κι ένα... σίκουελ: αυτό του «Ψεύτη ήλιου» του Νικίτα Μιχάλκοφ. Μεταξύ των σκηνοθετών που διαγωνίζονται είναι ο Αμπάς Κιαροστάμι, ο Μάικλ Λι, ο Μπερτράν Ταβερνιέ, ο Τακέσι Κιτάνο και ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου. Επίσης, ο ηθοποιός Ματιέ Αμαλρίκ διαγωνίζεται ως σκηνοθέτης. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το αμερικάνικο σινεμά στο διαγωνιστικό τμήμα αντιπροσωπεύεται μόνον από μία ταινία, το «Fair Game» του Νταγκ Λάιμαν, με πρωταγωνιστές τους Σον Πεν και Ναόμι Γουότς οι οποίοι συναντιούνται ξανά μετά τα «21 γραμμάρια». Μια ταινία καθαρά χολιγουντιανή κατά τα φαινόμενα, ένα πολιτικό θρίλερ που μάλλον μοιάζει παράταιρο δίπλα στις υπόλοιπες ταινίες του τμήματος.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Τιμ Μπάρτον με μέλη τους σκηνοθέτες Σεκάρ Καπούρ και Βίκτορ Ερίθε, τους ηθοποιούς Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Κέιτ Μπέκινσεϊλ και Τζιοβάνα Μεσοτζιόρνο, τον κατά βάση σεναριογράφο Εμανουέλ Καρέρ και τον Ιταλό Αλμπέρτο Καρέρα διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Κινηματογράφου.

Αυτήν τη φορά δεν υπάρχει Έλληνας σκηνοθέτης ούτε στο παράλληλο με το διαγωνιστικό τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», όπου διέπρεψε πέρσι ο Γιώργος Λάνθιμος με τον «Κυνόδοντα».

No comments: