Saturday, February 20, 2010

Ταινίες στην τηλεόραση

Χωρίς ... παρελθόν

Μια απλή και ουσιαστική, μελαγχολική, αλλά και χαρούμενη, φιλοσοφική, αλλά και ανθρώπινη είναι η βραβευμένη κοινωνική κομεντί «Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν», σε σκηνοθεσία Ακι Καουρισμάκι. Ενας άνδρας, φτάνοντας στο Ελσίνκι για να αναζητήσει δουλειά, πέφτει θύμα ληστείας που καταλήγει στο βίαιο ξυλοδαρμό του. Οταν συνέρχεται βρίσκεται στο νοσοκομείο και ανακαλύπτει πως έχει χάσει τη μνήμη του. Αποφασίζει έτσι να ξεκινήσει την περιπλάνησή του σε έναν κόσμο που δε γνωρίζει πια, όπου όμως θα γίνει δεκτός από μια ομάδα απόκληρων, οι οποίοι του φέρονται με μεγάλη κατανόηση και καλοσύνη. Θα καταφέρει να φτιάξει σιγά - σιγά μια καινούρια ζωή και να ξαναγνωρίσει τον έρωτα. Οταν η αστυνομία θα καταφέρει να ανακαλύψει το χαμένο του παρελθόν, αυτό θα είναι και το τελευταίο θέμα που θα τον απασχολεί... Παίζουν: Μάρκου Πέλτολα, Κάτι Ούτινεν, Σακάρι Κουοσμάνεν, Γιουάνι Νιεμέλα (Παρασκευή, «ΒΟΥΛΗ TV», 22.10).

Παιχνίδι των λυγμών

Ενα ιρλανδικό δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης προβάλλεται σήμερα. «Το παιχνίδι των λυγμών», σε σκηνοθεσία Νιλ Τζόρνταν. Ο Φέργκιους είναι εθελοντής του IRA και μαζί με άλλους αιχμαλωτίζουν τον Τζόντι, ένα Βρετανό στρατιώτη, με τον οποίο συνδέονται φιλικά στις λίγες στιγμές που έχουν, πριν τον εκτελέσουν. Ο Τζόντι ζητά από τον Φέργκιους σε περίπτωση που σκοτωθεί να φροντίσει την κοπέλα του. Ο Φέργκιους το σκάει για το Λονδίνο, όπου θα γνωρίσει την κομμώτρια Ντιλ, φίλη του Τζόντι, χωρίς να της αποκαλύψει τίποτε για το παρελθόν του ως εθελοντή του IRA. Και η Ντιλ, όμως, έχει κάποια μυστικά. Ωστόσο, θα έρθει η στιγμή που το παρελθόν θα βγει στο προσκήνιο και ο Φέργκιους θα αναλάβει μία ακόμα αποστολή... Ο Νιλ Τζόρνταν με αριστοτεχνικό - «χειρουργικό» τρόπο πιάνει το θέμα του ΙΡΑ. Μοναδικές ερμηνείες, υπέροχοι διάλογοι με φόντο το μουντό Λονδίνο. Πρωταγωνιστούν: Στίβεν Ρία (φωτ.), Φόρεστ Γουίτακερ, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Τζέι Ντάβιντσον (Πέμπτη, «ΒΟΥΛΗ TV», 22.10).

Βαβέλ

Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου σκηνοθετεί τη δραματική περιπέτεια «Βαβέλ». Μαρόκο: Ενας βοσκός αγοράζει ένα όπλο και το δίνει στους δύο γιους του για να προφυλάσσουν το κοπάδι τους από επιθέσεις τσακαλιών. Αντίθετα οι τελευταίοι πυροβολούν απερίσκεπτα κατά ενός λεωφορείου που τυχαίνει να περνά εκείνη τη στιγμή. Σαν Ντιέγκο: Ο Ρίτσαρντ τηλεφωνεί στην Αμέλια, την Μεξικάνα γκουβερνάντα των δύο παιδιών του, με την Σούζαν, και την ενημερώνει για την κατάσταση στο Μαρόκο. Η Αμέλια πρόκειται να ταξιδέψει παρέα με τα δύο παιδιά μέχρι το Μεξικό για να παραβρεθούν στο γάμο του αδελφού της. Τόκιο: Οι αστυνομικές αρχές, που αναζητούν τον πρώην νόμιμο κάτοχο του όπλου που αγόρασε ο βοσκός στο Μαρόκο, καταλήγουν στο σπίτι της Τσιέκο και του πατέρα της... Παίζουν: Μπραντ Πιτ, Κέιτ Μπλάνσετ, Μοχάμεντ Ακζάμ, Πίτερ Γουάιτ, Χάριετ Γουόλτερ (Παρασκευή, STAR, 21.00).

No comments: