Saturday, February 20, 2010

Μες στου Αιγαίου τα νερά κάμερες φτερουγίζουν

  • Τον διακεκριμένο ντοκιμαντερίστα Γιώργο Κολόζη, που έφυγε από τη ζωή το περασμένο φθινόπωρο, τιμά το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου αιώνα» (12 έως 21 Μαρτίου).

Ο βραβευμένος δημιουργός με την ανήσυχη, ποιητική ματιά συνέθεσε μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Αιγαίο νυν και αεί» ένα διεισδυτικό πορτρέτο του πελάγους μας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τρεις ταινίες του, καρπούς μιας περιπετειώδους θαλασσινής περιπλάνησης που πραγματοποίησε με το ιστορικό καΐκι του καπετάν Ανδρέα Ζέππου. Στο ταξίδι του συνάντησε και κινηματογράφησε: τον Καλύμνιο σφουγγαρά καπετάν Νικόλα («Καπετάν Νικόλας ο "μοναχός"», 2002), δύο νησιώτες-αυτοδίδακτους μουσικούς («Η μουσική γαλήνη της ψυχής», 2002) αλλά και τους καραβομαραγκούς στον Ταρσανά της Σύρου («Αέρας στα πανιά μας», 2002).

Το αφιέρωμα στον Κολόζη εντάσσεται στην ενότητα «Ιστορίες του Αιγαίου», που θα φιλοξενήσει άλλα 10 ελληνικά ντοκιμαντέρ, τα οποία τεκμηριώνουν και ενοποιούν γεωγραφικά έναν τόπο γεμάτο έντονες αντιθέσεις, αλλά και ισχυρούς συνδέσμους. Οι δημιουργοί σκιαγραφούν τις συνθήκες διαβίωσης, τις κοινωνικές δομές, τις συνήθειες των κατοίκων καθώς και τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών, μέσα από μικρές ανθρώπινες ιστορίες.

Τις «Ιστορίες του Αιγαίου» αποτελούν: η ταινία «Ολα τα δειλινά» (1996) του Ελληνα της διασποράς, ντοκιμαντερίστα και εικαστικού Μαθιού Γιαμαλάκη, που γυρίστηκε στην Πάτμο. Η «Φωνή του Αιγαίου» (2004) της Λυδίας Καρρά, για την αισθητική υποβάθμιση και την άναρχη δόμηση του Αιγαίου. Η «Επιστροφή στη Μήλο» (2008) του Νίκου Αλπαντάκη, για την άγνωστη προσωπικότητα του Αγαθοκλή Κυπριώτη. Το «Πόρος-Σεφέρης» (1990) του Γιάννη Σμαραγδή, χρονικό της παραμονής του ποιητή στο νησί το 1946. Οι «Μνήμες από το χαμάμ» (2000) της Πέγκυς Βασιλείου για τα χαμάμ της Ρόδου. Η «Λέρος, η ελευθερία είναι θεραπευτική» (2003) του Αντρέα Λουκάκου για το ψυχιατρείο του νησιού. Το «Εξπρές Σκοπελίτης-Η μάνα των νησιών» (2008) του Μανώλη Καζαμία για το γνωστό καράβι που κάνει μισό αιώνα το δρομολόγιο στις Μικρές Κυκλάδες. Η ταινία «Νο name-Ανώνυμοι Σύρου» (2004) του Βασίλη Κεσίσογλου, «Οι γυναίκες με τα μαύρα» (2006) της Ανθής Νταουντάκη για τις πέντε ηλικιωμένες και μοναδικές κατοίκους στο χωριό Μαράλια της Κρήτης και «Οι ψυχές των καϊκιών» (2001) του Νίκου Καρακώστα

No comments: