Friday, February 12, 2010

«Ντεμπούτο» Πολάνσκι στο Φεστιβάλ Βερολίνου

Με το νέο του θρίλερ-σασπένς «The Ghost Writer»

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/02/2010

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Εντυπωσιακή είναι η δεύτερη ημέρα της 60ής Μπερλινάλε, αφού διαθέτει και ένα μεγάλο όνομα, αλλά και ένα σημαντικό γεγονός που έχει να κάνει με την ιστορία του κινηματογράφου. Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα προβάλλεται σήμερα το «The Ghost Writer» του Ρομάν Πολάνσκι, το νέο του θρίλερ-σασπένς, με το οποίο ο πολωνικής καταγωγής σκηνοθέτης επιχειρεί να επιστρέψει στην εμπορικότητα.

Την ταινία ο Πολάνσκι την ολοκλήρωσε ενώ βρισκόταν υπό περιορισμό στο σπίτι του στην Ελβετία, καθώς δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από τις νομικές του εκκρεμότητες και το ενδεχόμενο να παραδοθεί στην Αμερική από την Ελβετία για την υπόθεση βιασμού ανήλικης που δεν έχει ρυθμιστεί εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια.

Το «The Ghost Writer» είναι η ιστορία της συνεργασίας ενός συγγραφέα-φαντάσματος, ενός «αόρατου» επιμελητή της βιογραφίας του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος έχει αποσυρθεί σε ένα σπίτι στις ακτές της Μασαχουσέτης. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας θα αποκαλυφθούν μυστικά που έχουν να κάνουν με κυνήγι τρομοκρατών, βασανισμούς και ανεξήγητους θανάτους. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, ο Πιρς Μπρόσναν, η Κιμ Κατράλ και η Ολίβια Γουίλιαμς.

«Μετρόπολις»

Το μεγάλο δημόσιο γεγονός της σημερινής ημέρας είναι η πρώτη προβολή της αποκατεστημένης κόπιας του «Metropolis» του Φριτς Λανγκ. Η ταινία προβάλλεται σήμερα στο Friedrichstrassepalast με ζωντανή ορχήστρα να παίζει την πρωτότυπη μουσική της ταινίας που έγραψε ο Γκότφριντ Χούπερτς, ενώ ταυτόχρονα θα προβληθεί και στην Οπερα της Φρανκφούρτης. Εκτός από αυτές τις δύο επίσημες προβολές όμως, το «Metropolis» θα παρουσιαστεί και ελεύθερα στο κοινό, σε μια ανοιχτή δημόσια προβολή που θα γίνει απόψε στην Πύλη του Βραδεμβούργου, που ειδικά για απόψε έχει μετατραπεί σε ένα ανοιχτό –και παγωμένο εξαιτίας των υπό του μηδενός θερμοκρασιών– σινεμά.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι θεατές θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Μπερλινάλε για μια υπαίθρια προβολή, τη στιγμή που το γραφείο Τύπου προειδοποίησε όλους τους διαπιστευμένους να προσέξουν καλά τι ρούχα και παπούτσια θα πάρουν μαζί τους στο Βερολίνο, καθώς ολόκληρη η πόλη είναι σκεπασμένη με πάγο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα προβληθούν δύο ακόμη από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες του φεστιβάλ: το «Νησί των καταραμένων», νουάρ θρίλερ του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, και το «Exit through the gift shop», σκηνοθετικό ντεμπούτο του διάσημου καλλιτέχνη γκράφιτι Μπάνσκι.

No comments: