Friday, February 12, 2010

60ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ Περιμένοντας τους αστέρες

Ανοιξε χθες ο χορός των προβολών ενώ τα (πολύ) σπουδαία έπονται
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010
«Δεν επαναπαυόμαστε στο παρελθόν, αλλά μέσω αυτού είμαστε εδώ για να ατενίσουμε το μέλλον ». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου Ντίτερ Κόσλικ είναι ευθύς και σαφής στον πρόλογό του για τον κατάλογο του φεστιβάλ. Ο εφετινός εορτασμός των 60 ετών της διοργάνωσης της Μπερλινάλε (θεσμοθετήθηκε στις 6 Ιουνίου του 1951) συνδυάζεται με μια μεγάλη ποικιλία περίπου 400 ταινιών, οι οποίες θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του ερχόμενου δεκαημέρου.

Την ώρα που η μνημειώδης «Μητρόπολη» του Φριτς Λανγκ «ανασταίνεται» με μια ολόφρεσκια κόπια (προβάλλεται απόψε), το φεστιβάλ γιορτάζει το σήμερα με τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος, του Forum και του Πανοράματος. Η ατζέντα των αφίξεων ανοίγει με τους Γιούαν Μακγκρέγκορ και Πιρς Μπρόσναν, οι οποίοι έρχονται στο Βερολίνο για να στηρίξουν την τελευταία ταινία του απόντος Ρόμαν Πολάνσκι, αφού ο πολωνός σκηνοθέτης κρατείται σε κατ΄ οίκον περιορισμό λόγω της γνωστής υπόθεσης αποπλάνησης ανηλίκου. Μπορεί εφέτος οι αστέρες να μην είναι πολλοί, κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά τού συγκεκριμένου φεστιβάλ στην ανάδειξη κινηματογραφιών από όλον τον κόσμο. Χθες άλλωστε η αυλαία της διοργάνωσης άνοιξε σε κινεζικούς τόνους, με την προβολή του «Μαζί χωριστά» (Τuan Υuan), ενός ερωτικού δράματος που καταγράφει τις συνέπειες του κοινωνικού διχασμού οι οποίες επήλθαν στην Κίνα με την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας· σημειώνουμε ότι ο Γουάνγκ Κουάν΄Αν, ο σκηνοθέτης της ταινίας, είχε βραβευτεί με Χρυσή Αρκτο το 2007 για τον «Γάμο της Τούγια».

Η έμφαση στο άγνωστο βέβαια προϋποθέτει την ανάληψη ρίσκου, καθώς ο περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για τα μεγάλα ονόματα. Από την άλλη πλευρά, το Φεστιβάλ Βερολίνου ανέκαθεν έδινε σημασία στις νέες προτάσεις και στον κινηματογράφο εκτός ορίων. Στενάχωρο πάντως είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά, που οι προβολές της «Στρέλλας» του Πάνου Χ. Κούτρα γίνονταν η αφορμή για να δημιουργούνται ουρές στο Ρanorama, εφέτος καμία ελληνική ταινία δεν εντάσσεται σε κάποιο πρόγραμμα.

No comments: