Wednesday, February 3, 2010

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΖΕΪΜΣ ΚΑΜΕΡΟΝ - ΚΑΘΡΙΝ ΜΠΙΓΚΕΛΟΟΥ

Η πρώην θέλει τα Όσκαρ του

Δύο χρόνια ήταν παντρεμένοι ο Τζέιμς Κάμερον του «Τιτανικού»,  του «Αvatar», του 3D και  των μεγάλων εισπράξεων με τη σκηνοθέτιδα  ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού Κάθριν Μπίγκελοου. Χώρισαν, έμειναν καλοί φίλοι, εκείνη τον συμβουλεύεται για τις ταινίες της  και... αίφνης στις υποψηφιότητες των  Όσκαρ βρίσκονται να  διεκδικούν από την ίδια πίτα σε εννέα μεγάλες και μικρές  κατηγορίες

  • Του Δημήτρη Δανίκα, TA NEA: Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Μην τσακώνεστε. Το ζήτημα τόσο απλό. Με συνοπτικές διαδικασίες παρακαλώ. Το «Αvatar» τα παίρνει όλα. Οι υπόλοιποι εκεί, εκεί, στη Β΄ Εθνική!

Πολύ κακό για το τίποτα το φετινό και οσκαρικό. Οι υποψηφιότητες φυσικά. Όπου οι έξι (πάνω κάτω) χιλιάδες ακαδημαϊκοί, έβαλαν πλάι πλάι, με τον ίδιο αριθμό, από εννιά υποψηφιότητες παρακαλώ, τους δύο πρώην συζύγους. Από εδώ ο μεγιστοτεράστιος Τζέιμς Κάμερον με το «Αvatar» των 500 εκατ. δολαρίων. Από εκεί η ασήμαντη μεγαλοκοπέλα Κάθριν Μπίγκελοου. Και το λέω αυτό, γιατί στο Φεστιβάλ Βενετίας είδα το- προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ- «Ηurt Locker». Και παραλίγο να πέσω κάτω από τη βαρεμάρα. Τα δεινά των νεοσύλλεκτων Αμερικάνων στο Ιράκ. Αν είναι δυνατόν! Ως εκ τούτου, τα επερχόμενα Όσκαρ... καβγαδάκια. Σα να λέμε διαζύγιο Μενεγάκη- Λάτσιου!

Ουδείς μπορούσε να διανοηθεί αρχικώς ότι η κατά τρία χρόνια μεγαλύτερη του Κάμερον, Μπίγκελοου θα στεκόταν με αξιώσεις στη διεκδίκηση των Όσκαρ, ειδικά και μετά την άνετη επικράτηση του «Αvatar» στις Χρυσές Σφαίρες. Το σκηνικό όμως άλλαξε άρδην με την ετυμηγορία της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών που δαφνοστεφάνωσε το «Ηurt Locker».

«Είναι τιμή και νιώθω υπερήφανη», έλεγε η Κάθριν Μπίγκελοου, παραλαμβάνοντας το βραβείο. Ενθουσιασμένος ήταν και ο πρώην σύζυγός της Τζέιμς Κάμερον: «Ανέκαθεν ήξερα πως η Κέιτ είναι ευφυής σκηνοθέτις.

Την ενθάρρυνα να κάνει την ταινία». Ίσως βέβαια, αν γνώριζε την έκβαση, να μετρίαζε τον ενθουσιασμό του για τη δουλειά της συζύγου του (για δύο χρόνια, 1989-91) ο ρέκορντμαν των κινηματογραφικών εισπράξεων.

Κατά τα άλλα, διπλασιάστηκε η καθιερωμένη λίστα των πέντε υποψηφίων για την κατηγορία Βest Ρicture.

Κι όμως. Από τις δέκα «καλύτερες ταινίες», το «Ηurt Locker» ούτε με δύο αστέρια. Το «Ρrecious» άσε να πάνε. Το «Up in the Αir» («Ραντεβού στον αέρα») απλώς συμπαθητικό. Το «Ψηλά στον ουρανό» animation τρυφερό. Η ταινία «Ένας σοβαρός άνθρωπος» από τις μέτριες των Κόεν. Και οι «Άδωξοι μπάσταρδη» του Ταραντίνο σώζονται χάριν ερμηνείας Κρίστοφερ Βαλτς. Με έναν λόγο. Πλην «Αvatar», πάμπτωχη η φετινή χρονιά.
  • Το στοίχημα
Ποιοι θα είναι οι winners; Σκέψου να μη σαρώσει το «Αvatar». Για όλα είναι ικανοί. Από τις άλλες κατηγορίες:

Ο Τζεφ Μπρίτζες Α΄ ρόλου («Crazy Ηeart»), η Αγγλίδα Κάρεϊ Μάλιγκαν Α΄ Γυναικείου («Μια κάποια εκπαίδευση»), ο Κρίστοφερ Βαλτς και η Μo΄Νique του «Ρrecious» για Β΄ ρόλο, το «Ψηλά στον ουρανό» για το animation. Και ίσως η «Λευκή κορδέλα» ξενόγλωσσης παραγωγής.
  • Πότε θα τις δούμε
Στην Ελλάδα η προβολή του «Ηurt Locker» ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί. Πάντως θα βγει. Το «Ραντεβού στον αέρα» με Τζορτζ Κλούνι από αύριο. Το «Crazy Ηeart» ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει διανομή! Το «Βlind side» (καλύτερης ταινίας και Α΄ ρόλου Σάντρα Μπούλοκ) μπορεί να κατευθυνθεί προς το DVD. Το «Ένας άνθρωπος μόνος» από 18 Φεβρουαρίου. Το «Ρrecious» συντόμως. Και «
Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος» από 11 Φεβρουαρίου. Σιγά μη χάσετε τους θησαυρούς!

ΙΝFΟ
Οι νικητές των Όσκαρ θα ανακοινωθούν ξημερώματα της 8ης Μαρτίου ώρα Ελλάδας.

Οι περισσότερες υποψηφιότητες

9«Αvatar» (Ταινία, Σκηνοθεσία, Φωτογραφία, Μουσική, 5 τεχνικά)

9«Τhe Ηurt Locker» (Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Α΄ ανδρικός, Μουσική και 4 τεχνικά)

8«Άδωξοι μπάσταρδη» (Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Β΄ ανδρικός, Φωτογραφία, 3 τεχνικά)

6«Ραντεβού στον αέρα» (Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Α΄ ανδρικός, δύο Β΄ γυναικείου)

No comments: