Wednesday, February 3, 2010

Υποψήφιες για 9 Όσκαρ οι ταινίες Άβαταρ και Hurt Locker


Η χρονιά του Τζεφ Μπρίτζες φαίνεται πως θα είναι η φετινή. Ο ηθοποιός κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και το βραβείο της Ένωσης Ηθοποιών (φωτό) για την ερμηνεία του στην ταινία Crazy Heart, ενώ είναι υποψήφιος και για Όσκαρ.

Οι ταινίες Άβαταρ, Ψηλά στον ουρανό, Ραντεβού στον αέρα και Άδωξοι Μπάσταρδη είναι ανάμεσα στις 10 υποψήφιες ταινίες για τα 82α Όσκαρ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο Λος Άντζελες.

Τη δεκάδα των υποψήφιων ταινιών συμπληρώνουν: Precious, Blind Side, District 9, Μία εκπαίδευση, Ένας σοβαρός άνθρωπος και The Hurt Locker. Φέτος, είναι η πρώτη φορά, που οι υποψήφιες ταινίες είναι 10 και όχι πέντε.

Τις περισσότερες υποψηφιότητες, από εννέα, μοιράζοντα οι ταινίες Άβαταρ και Hurt Locker.

Υποψήφιοι για το Όσκαρ σκηνοθεσίας είναι οι Τζέιμς Κάμερον (Άβαταρ), Κουέντιν Ταραντίνο (Άδωξοι Μπάσταρδη), Κάθριν Μπίγκελοου (Hurt Locker), Λι Ντάνιελς (Precious) και Τζέισον Ράιτμαν (Ραντεβού στον αέρα).

Στην κατηγορία των ερμηνειών, φαίνεται πως φέτος είναι η χρονιά του Τζεφ Μπρίτζες. Ο ηθοποιός κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και το βραβείο της Ένωσης Ηθοποιών για την ερμηνεία του στην ταινία Crazy Heart, ενώ είναι υποψήφιος και για Όσκαρ. Μαζί του υποψήφιοι είναι οι Τζορτζ Κλούνι (Ραντεβού στον αέρα), Μόργκαν Φρίμαν (Ανίκητος), Κόλιν Φερθ (A single man) και Τζέρεμι Ρένερ (Hurt Locker).

Υποψήφιες στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών είναι οι Μέριλ Στριπ (Τζούλι και Τζούλια), Σάντρα Μπούλοκ (Blind Side), Έλεν Μίρεν (The last station), Κέρι Μάλιγκαν (Μία εκπαίδευση και Γκαμπουρί Σιντιμπέ (Precious).

Στην κατηγορία β' γυναικείου ρόλου υποψήφιες είναι οι ηθοποιοί: Πενέλοπι Κρουζ (Nine), Μάγκι Τζίλενχαλ (Crazy heart), Μονίκ (Precious), Άννα Κέντρικ (Ραντεβού στον αέρα) και Βέρα Φάρμιγκα (Ραντεβού στον αέρα).

Στην αντίστοιχη ανδρική, οι υποψηφιότητες πήγαν στους: Ματ Ντέιμον (Ανίκητος), Γούντι Χάρελσον (The messenger), Κρίστοφερ Πλάμερ (The last station), Στάνλεϊ Τούτσι (Lovely bones) και Κριστόφ Βαλτς (Άδωξοι Μπάσταρδη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψήφιος για Όσκαρ προσαρμοσμένου σεναρίου είναι ο Νικ Χόρνμπι για την ταινία Μία εκπαίδευση.

Τέλος, ανάμεσα στις υποψήφιες ξενόγλωσσες ταινίες, βρίσκονται η Λευκή Κορδέλα, που κέρδισε την αντίστοιχη Χρυσή Σφαίρα κι εκπροσωπεί την Γερμανία, καθώς και φιλμ από τη Γαλλία, το Περού, την Αργεντινή και το Ισραήλ.

Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων έγινε από την ηθοποιό Αν Χάθαγουεϊ στα γραφεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η τελετή απονομής των Όσκαρ θα γίνει στις 7 Μαρτίου στο Λος Άντζελες με παρουσιαστές τους Στιβ Μάρτιν και Άλεκ Μπόλντγουιν.

  • Εύη Ελευθεριάδου, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010, 16:14, Web-Only

No comments: