Saturday, February 20, 2010

Εποχή του Avatar, κι αυτός παίζει ακόμα κούκλες

Ο Βρετανός ανιμέιτορ Μπάρι Πέρβις έχει δουλέψει με τον Τιμ Μπέρτον στο «Οι Αρειανοί επιτίθενται» και με τον Πίτερ Τζάκσον. Εχει συνεργαστεί με Dreamworks και Pixar και υπογράψει πολλές μικρού μήκους παραγωγές. Υπόσχεται ότι τον Μάρτιο θα φέρει στο αθηναϊκό Animfest μία από τις κούκλες της πιο αγαπημένης του ταινίας, τον «Αχιλλέα»

Ο Μπάρι Πέρβις, ένας από τους φετινούς επίτιμους καλεσμένους του Animfest, που ξεκινά στις 11 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, είναι διάσημος για τον τρόπο που... παίζει με τις κούκλες. Ή μάλλον για τον τρόπο που σε κάνει να ξεχνάς πως βλέπεις κούκλες να παίζουν μπροστά σου. Ο Βρετανός ανιμέιτορ έχει δουλέψει με τον Τιμ Μπέρτον και τον Πίτερ Τζάκσον, έχει συνυπογράψει το παιδικό «Oh, Mr. Toad» (τηλεοπτική προσαρμογή τού «Ο Ανεμος στις Ιτιές» του Κένεθ Γκράχαμ), που προβαλλόταν στην ελληνική τηλεόραση τη δεκαετία του '90, και έχει πάρει άπειρα βραβεία. Εχει υπογράψει πάνω από 50 διαφημίσεις, συνεργασίες με εταιρείες όπως η Dreamworks και η Pixar και μια ντουζίνα δικές του μικρού μήκους παραγωγές. Σε αυτές -που απολαμβάνουν χιλιάδες στο YouTube- ζωντανεύει ιστορίες με έναν μοναδικό συνδυασμό παιδικού αυθορμητισμού και «ενήλικου» συνδυασμού των κλασικών τεχνών.

Στο πεντάλεπτο φιλμάκι του «Next» ο ίδιος ο Σέξπιρ ανακατεύει επί σκηνής με χιούμορ όλα του τα έργα, περνώντας οντισιόν τον Πίτερ Χολ. Στο «Screenplay» μέσα σε 11 λεπτά ένα παραδοσιακό κινεζικό παραμύθι μεταφέρεται στην Ιαπωνία σαν παράσταση παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Μπουνράκου, ανακατεύοντας το ερωτικό με το δραματικό στοιχείο. Και στο πολυβραβευμένο «Achilles», ένα αφιέρωμα στο αρχαίο δράμα και τη γλυπτική, η ιδιαίτερη σχέση του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο εξιστορείται από κούκλες που θυμίζουν αγάλματα που ζωντάνεψαν.

Παραδόξως αρχίζω την κουβέντα μου με έναν δάσκαλο του παραδοσιακού ανιμέισον, που πηγαίνει τους μαθητές του να δουν μπαλέτο για να καταλάβουν ευρύτερα την τέχνη, από το... Χόλιγουντ... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

No comments: