Saturday, February 20, 2010

Αυλαία στο 60ό φεστιβάλ Στον Ρομάν Πολάνσκι το βραβείο σκηνοθεσίας της Μπερλινάλε

Η Αργυρή Αρκτος, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, απονεμήθηκε το Σάββατο στον Ρομάν Πολάνσκι για το πολιτικό θρίλερ του The Ghost Writer (Ο Συγγραφέας-Φάντασμα), την ώρα που ο 76χρονος σκηνοθέτης παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό στην Ελβετία και προσπαθεί να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ.

Το βραβείο παρέλαβε ο παραγωγός της ταινίας Ρόμπερτ Μπενμούσα, ο οποίος δήλωσε πως ο Πολάνσκι θα είναι «πολύ ευτυχής» για την τιμή που του έγινε. Στην ταινία, ένας συγγραφέας-φάντασμας αναλαμβάνει να γράψει τα απομνημονεύματα ενός πρώην Βρετανού πρωθυπουργού και στην πορεία ανακαλύπτει δραματικά μυστικά από το παρελθόν του.

Στις ΗΠΑ, ο Πολάνσκι αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι είχε παράνομη σεξουαλική επαφή με ανήλικη το 1977. Μέχρι οι Αρχές της Ελβετίας να αποφασίσουν για το εάν θα τον εκδώσουν στην Αμερική, ο σκηνοθέτης παραμένει υπό περιορισμό στο σαλέ του.

Η Χρυσή Αρκτος, το βραβείο καλύτερης ταινίας, απονεμήθηκε στο Μέλι του 46χρονου Τούρκου κινηματογραφιστή Σεμίχ Καπλάνογλου (ένθετη αριστερά). Η ταινία διηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός αγοριού που ψάχνει στο δάσος να βρει τον πατέρα του, ο οποίος ζει από τη μελισσοκομία.

Το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου της Μπερλινάλε απενεμήθη από κοινού στους Ρώσους ηθοποιούς Γκριγκόρι Ντομπρίτζιν, 23 ετών, και Σεργκέι Πουσκέπαλις, 43 ετών, για τις ερμηνείες τους στην ταινία Πώς τέλειωσα αυτό το καλοκαίρι του Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι.

Με το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου τιμήθηκε η 37χρονη Γιαπωνέζα Σινόμπου Τερατζίμα για το ρόλο της στο αντιπολεμικό δράμα Κάμπια του Ιάπωνα σκηνοθέτη Κότζι Γουακαμάτσου.

1 comment:

Mike said...

Καλησπερα σας, βραβευση με -πολιτικο- νοημα!

Μολις ανακαλυψα αυτο εδω το πολυ ενδιαφερον blog σας.
Μπραβο για την ωραια δουλεια που κανετε!