Friday, February 19, 2010

Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, οι σάλτσες και οι δίαιτες

  • Την ιδιαίτερη σχέση του μεγάλου σκηνοθέτη με το φαγητό εξετάζει ένα... γευστικότατο βιβλίο

Η Αλμα, σύζυγος του άγγλου σκηνοθέτη Αλφρεντ Χίτσκοκ, του συμπαραστάθηκε σε πολλές δυσκολίες της ζωής του. Πάνω απ΄ όλα όμως είχε βαλθεί να του συμπαρασταθεί στο πρόβλημα που τον βασάνιζε μια ζωή: το πάχος. Ετσι, για να τον υποστηρίζει ψυχολογικά στις αλλεπάλληλες- αλλά όχι και τόσο αποτελεσματικές δίαιτές του, δεν έτρωγε ούτε εκείνη. «Οταν είμαι σε δίαιτα», έλεγε ο Χίτσκοκ, «βρίσκομαι καθισμένος την ώρα του γεύματος μπροστά σε μια κυρία που αδυνατίζει ταχύτατα, σε σημείο που πρέπει να διακόψω γρήγορα τη δίαιτά μουγια να μην τη δω να λιώνει τελείως».

Αυτό είναι ένα μόνο από τα περαστικά που δηλώνουν την ιδιαίτερη σχέση που είχε ο Αλφρεντ Χίτσκοκ με το φαγητό. Τα αφηγούνται με διασκεδαστικό τρόπο οι Ανν Μαρτινέτι και Φρανσουά Ριβιέρ, συγγραφείς του πρωτότυπου βιβλίου «Η σάλτσα ήταν σχεδόν τέλεια- 80 συνταγές από τον Αλφρεντ Χίτσκοκ». Το βιβλίο, εκτός από γοητευτικά στοιχεία για τη ζωή του σκηνοθέτη, τις γαστρονομικές συνήθειές του και τη διαρκή πάλη του με το σωματικό βάρος του, περιλαμβάνει νοστιμότατες γευστικές επιλογές- αν και προφανώς όχι τόσο υγιεινές. Οι συνταγές, είτε αντλημένες από τις προτιμήσεις του ίδιου του Χίτσκοκ είτε εμπνευσμένες από σκηνές γευμάτων στις ταινίες του, περιλαμβάνουν τόσο κλασικά βρετανικά πιάτα, όπως αγγλικό πρωινό ή πουρέ με κρεμμύδια, όσο και πιο φιλόδοξες επιλογές, όπως γιουβέτσι με όστρακα και πατέ Πέτερσεν.

Απ΄ ό,τι προκύπτει από το βιβλίο πάντως για τον Χίτσκοκ η γαστρονομική αγωνία δεν ήταν διαχωρισμένη από την κινηματογραφική: «Οταν διαλέγω το θέμα μιας ταινίας», έλεγε, «είμαι περίπου στην ίδια κατάσταση με τον γκουρμέ που πρέπει να συνθέσει ένα μενού. Του παρουσιάζουν έναν κατάλογο όπου όλα τα πιάτα τον δελεάζουν. Θα διαλέξει το σουφλέ με τυρί ή τον καπνιστό σολομό;».

Ο μετρ του σασπένς

Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1899 στο Λονδίνο και ξεκίνησε να σκηνοθετεί το 1925. Επειτα από μια επιτυχημένη δεκαετία του 1930, με ταινίες όπως τα «39 σκαλοπάτια», «Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά» και «Σαμποτάζ», με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στις ΗΠΑ. Από το 1940 ως το «Ψυχώ» του 1960, γύριζε ταινίες αδιάλειπτα, ενώ το 1955 συμφώνησε να προλογίζει την τηλεοπτική σειρά «Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει».

Μετά την καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του «Ψυχώ» άρχισε να σκηνοθετεί ταινίες πιο αραιά. Πέθανε το 1980 στο Λος Αντζελες. Είχε προταθεί έξι φορές για Οσκαρ σκηνοθεσίας, το 1941 («Ρεβέκκα»), το 1942 («Υποψίες»), το 1945 («Η σωσίβια λέμβος»), το 1946 («Νύχτα αγωνίας»), το 1955 («Σιωπηλός μάρτυς») και το 1961 («Ψυχώ»), αλλά δεν το κέρδισε ποτέ.

  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
«Η σάλτσα ήταν σχεδόν τέλεια- 80 συνταγές από τον Αλφρεντ Χίτσκοκ» των Ανν Μαρτινέτι και Φρανσουά Ριβιέρ η Εκδόσεις Πατάκη η Σελ. 168

No comments: