Thursday, February 4, 2010

«Οι γονείς μου μού έμαθαν την Ελλάδα του '40»

Αυτό το «Ταξίδι» έχει, όπως όλα δείχνουν, ακόμα δρόμο μπροστά του. Για να ξεκινήσει γυρίσματα στην Ελλάδα η ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία της Ελληνοαυστραλής Νάντια Τας, με πρωταγωνίστρια την Ολυμπία Δουκάκη, αλλά και τη Φιόνα Σο στο καστ, θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσει την οικονομική ενίσχυση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΥΠΠΟ.

Δύο Ελληνίδες της διασποράς: Ολυμπία Δουκάκη - Νάντια Τας

Δύο Ελληνίδες της διασποράς: Ολυμπία Δουκάκη - Νάντια Τας

Εχει ήδη στο πλευρό της ως συμπαραγωγούς Ισπανία, Ιρλανδία και Αυστραλία και προγραμματισμένα γυρίσματα σε Ξάνθη, Αθήνα, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Η παρουσία της Ολυμπίας Δουκάκη στην Ελλάδα για θεατρικά σεμινάρια στάθηκε χθες στον «Ιανό» μια κατάλληλη ευκαιρία για να ξεσκονίσουμε τη μνήμη μας για το φιλόδοξο πρότζεκτ, το οποίο έχει ανακοινωθεί εδώ και δύο χρόνια και θα φέρει στη χώρα μας διεθνείς καλλιτέχνες. Πρώτες και καλύτερες φυσικά η Δουκάκη και η Φιόνα Σο, η Ελληνοαυστραλέζα Νάντια Τας, σκηνοθέτις των ταινιών «Εΐμι» και «Μάλκομ», και ο Λουί Ομάρ, πρωταγωνιστής της τελευταίας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Ραγισμένες αγκαλιές».

«Το ταξίδι», σε σενάριο της ηθοποιού Αλεξάνδρας Λαζαρίδου, μας πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του 1940. Η Μανταλένα έρχεται από το Παρίσι στην Αθήνα και γνωρίζει τον κόσμο του καμπαρέ της κατοχής. Συνοδοιπόρος στη νέα της ζωή γίνεται μια γυναίκα, η Ελένη - αυτήν θα υποδυθεί η Ολυμπία Δουκάκη. Παράλληλα, μεταφερόμαστε στο σήμερα, στη δεύτερη ηρωίδα της ταινίας, τη Μαρία, η οποία έρχεται στην Αθήνα από τη Νέα Υόρκη. «Ο τρόπος που διαμορφώνονται οι ιδεολογικές τάσεις της εποχής, δηλαδή του '40, και η εξέλιξη των δύο φύλων με φόντο την αντίσταση και το καθεστώς της εποχής» βρίσκονται στην «καρδιά» της ταινίας, κατά τη σεναριογράφο της, Αλεξάνδρα Λαζαρίδου.

Η Ολυμπία Δουκάκη είναι ενθουσιασμένη. Ενας από τους λόγους που την έπεισαν να πει το «ναι» ήταν, όπως είπε, «το γεγονός ότι η Νάντια Τας είναι Ελληνίδα αλλά και γυναίκα». Και η σκηνοθέτις ομολόγησε ότι ήθελε εδώ και χρόνια να συνεργαστεί με τη σπουδαία ηθοποιό.

Η δεκαετία του '40, όπου η Ολυμπία Δουκάκη θα μεταφερθεί ως Ελένη, φέρνει στο μυαλό της οικογενειακές αναμνήσεις και νοσταλγία για την εποχή που, όπως είπε, «άκουγα τους γονείς μου να μιλούν για την Ελλάδα, για τους αγαπημένους τους Ελληνες τραγουδιστές, πριν και μετά τον πόλεμο». Με την Ελένη θα προσθέσει στην καριέρα της άλλον ένα «σύνθετο ρόλο, με αντιθέσεις που με συναρπάζουν», όπως είπε.

Το «Ταξίδι» ίσως γίνει αφετηρία και για άλλες συνεργασίες της στην Ελλάδα. Της έχει ήδη γίνει πρόταση να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Blood lines», σε παραγωγή της εταιρείας «Αργοναύτες». Βασίζεται στο βιβλίο «Ισμαήλ και Ρόζα» του Γιάννη Γιαννέλλη, με θέμα έναν ελληνοτουρκικό έρωτα. Θα παίζει ακόμη ο Βρετανός ηθοποιός Τέρενς Σταμπ.

No comments: