Monday, March 15, 2010

Εφυγε ο Πάνος Γλυκοφρύδης. Φτωχότερος ο κινηματογράφος μας




«Εφυγε» το βράδυ της Κυριακής ο Πάνος Γλυκοφρύδης, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς και αγαπημένος δάσκαλος πολλών νεότερων σκηνοθετών. Κηδεύεται σήμερα (4.30 μ.μ.) από το Νεκροταφείο Καισαριανής.

Γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1930. Σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου και στο Παρίσι. Ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτη κοντά στους Γρηγόρη Γρηγορίου, Βασίλη Γεωργιάδη και Ντίμη Δαδήρα. Το 1959 γύρισε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Δουλειές με φούντες». Το 1961 ξεκίνησε την πολύχρονη και γόνιμη συνεργασία του με τον Θανάση Βέγγο, χαρίζοντας στον ελληνικό κινηματογράφο κλασικές κωμωδίες.

Ο Πάνος Γλυκοφρύδης γύρισε συνολικά 21 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Σημαντικότερη θεωρείται το δράμα, με θέμα την Εθνική Αντίσταση, «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966), που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (βραβεία σεναρίου, μουσικής, Α΄ ανδρικού ρόλου), απέσπασε το Α΄ Κρατικό Βραβείο του υπουργείου Βιομηχανίας και προβλήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά κινηματογραφικά έργα, στο πλαίσιο δύο μεγάλων αναδρομικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1993) και το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι (1995). Στο έργο του Γλυκοφρύδη ξεχωριστή θέση κατέχει επίσης η ταινία «Η δίκη των δικαστών» (1974), που αποτελεί μία από τις λίγες σοβαρές απόπειρες του ελληνικού κινηματογράφου να προσεγγίσει θέματα της νεότερης ιστορίας μας.

Σκηνοθέτησε, επίσης, πολλές θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές. Δίδαξε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου, διατέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, μέλος των ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Ηπειρωτικού Θεάτρου και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 16/03/2010

No comments: