Sunday, March 21, 2010

Ορσον Γουέλς «Πολίτης Κέιν», Ζαν Ρενουάρ «Ο κανόνας του παιχνιδιού» και Τιμ Μπάρτον «Εντ Γουντ»

Πολίτης Κέιν

Μια ταινία - ορόσημο, στην ιστορία του κινηματογράφου, είναι η ταινία του Ορσον Γουέλς «Πολίτης Κέιν». Ο Ορσον Γουέλς είναι ο σκηνοθέτης, ο σεναριογράφος και ο πρωταγωνιστής αυτής της αριστουργηματικής ταινίας, που τη γύρισε το 1941. Ο διάσημος μεγιστάνας του Τύπου Τσαρλς Φόστερ Κέιν πεθαίνει μόνος στον πύργο Ξαναντού στην Καλιφόρνια. Ο διευθυντής μιας εβδομαδιαίας εκπομπής, θέλοντας να κάνει ένα αφιέρωμα στο διάσημο νεκρό, αναθέτει σ' ένα ρεπόρτερ, να βρει όλα τα στοιχεία της ζωής του. Ο ρεπόρτερ μαθαίνει ότι η τελευταία λέξη του μεγιστάνα, πριν πεθάνει, ήταν η λέξη «Ροδανθός». Ολοι υποθέτουν ότι πρόκειται για τη λέξη - κλειδί της προσωπικότητας του νεκρού. Η προσωπικότητα του κροίσου σκιαγραφείται και μέσα από τις αφηγήσεις πέντε οικείων προσώπων του. Παίζουν: Ορσον Γουέλς, Τζόζεφ Κότεν, Ρέι Κόλινς (Πέμπτη, 25/3, «ΒΟΥΛΗ TV», 22.15).

Ο ... κανόνας

Ο Ζαν Ρενουάρ σκηνοθετεί την κωμωδία «Ο κανόνας του παιχνιδιού». Ο αεροπόρος Αντρέ Ζιριέ προσγειώνεται στο Παρίσι, αφού διέσχισε τον Ατλαντικό σε χρόνο ρεκόρ. Απογοητεύεται που δε συναντά μέσα στο πλήθος των θαυμαστών του, στο αεροδρόμιο του Ορλί, τη γυναίκα που έχει ερωτευθεί, την Κριστίν ντε λα Σεσνέ. Οδηγώντας το αυτοκίνητό του προκαλεί αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο φίλος του Οκτάβ προσπαθεί να τον παρηγορήσει και επιτυγχάνει να προσκαλέσουν τον Ζιριέ στον πύργο του μαρκήσιου ντε λα Σεσνέ, στη Σολόν, όπου διοργανώνεται ένα μεγάλο κυνήγι. Η Κριστίν είναι η σύζυγος του μαρκήσιου, ο οποίος αποφασίζει να τα χαλάσει με την επίσημη ερωμένη του Ζενβιέβ ντε Μαράστ και να «επιστρέψει» στη σύζυγό του. Ο θηροφύλακας Σουμάχερ πιάνει τον συμπαθητικό λαθροκυνηγό Μαρσό, αλλά ο μαρκήσιος τον προσλαμβάνει στην υπηρεσία του... Παίζουν: Μαρσέλ Νταλιό, Ρολάν Τουτέν, Νόρα Γκρεγκόρ, Ζαν Ρενουάρ (Παρασκευή, 26/3, ΕΤ-1, 24.00).

Εντ Γουντ

Τη βιογραφία ενός εκκεντρικού σκηνοθέτη του αμερικανικού κινηματογράφου, του Εντουαρντ Γουντ Τζούνιορ (1922-1978), ενός ερασιτέχνη σκηνοθέτη στην πραγματικότητα, ο οποίος χάρη στο πάθος του για το σινεμά και την εμμονή του καταφέρνει να γυρίσει φτηνές ταινίες, αφηγείται η ταινία «Εντ Γουντ», σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον. Ουσιαστικά, η ταινία έχει να κάνει με τον ίδιο τον Γουντ, αφού στην προσωπική του ζωή του άρεσε να ντύνεται γυναικεία. Εκτός από την ιδιομορφία του στο ντύσιμο, ο Γουντ μπορούσε κάλλιστα να περηφανεύεται και ως ένας από τους χειρότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών αφού στις ταινίες του, εκτός από τις αφέλειες, υπάρχουν και πολλά (εσκεμμένα) λάθη. Ομως, πίσω απ' όλα αυτά μπορεί κανείς να διακρίνει έναν παθιασμένο οραματιστή. Πρωταγωνιστούν: Τζόνι Ντεπ, Μάρτιν Λαντάου, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Πατρίσια Αρκέτ (Τρίτη, 23/3, ΕΤ-3, 23.30).

No comments: