Wednesday, March 3, 2010

Ο σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί στα χέρια του καθεστώτος

ΣΥΛΛΗΨΗ. Αναμενόμενη ήταν για πολλούς η σύλληψη του διάσημου Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, καθώς οι σχέσεις του με το καθεστώς Αχμεντινετζάντ ήταν τεταμένες εδώ και πολύ καιρό. Ο Παναχί συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι του στην Τεχεράνη, μαζί με τη γυναίκα του, την κόρη του και 15 ακόμη καλεσμένους τους, όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μοσαβί, του οποίου ο Παναχί είναι υποστηρικτής. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, έγινε εξονυχιστική έρευνα στο σπίτι του σκηνοθέτη και η αστυνομία πήρε αρκετά αντικείμενα. Από τις τελευταίες εκλογές και μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί εκατοντάδες αντιφρονούντες. Οι περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αλλά τουλάχιστον 80 έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση που φτάνει και τα 15 χρόνια.

Ο σκηνοθέτης του βραβευμένου «Κύκλου» υποστήριξε τον Μουσαβί στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, οι οποίες προκάλεσαν μήνες αναταραχών με το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, το γεγονός ότι οι αρχές δεν δήλωσαν τίποτα, ενώ και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρθηκαν στην είδηση.

Η σύλληψη του Παναχί δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς μόλις πριν από δέκα ημέρες, οι ιρανικές αρχές είχαν απαγορεύσει στον σκηνοθέτη να ταξιδέψει στο Βερολίνο ως καλεσμένος της 60ής Μπερλινάλε. Τότε, είχαν καταδικάσει την απαγόρευση και ο διευθυντής του φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ, αλλά και ο ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτης Ράφι Πιτς, ο οποίος συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Πολλές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ έχει και ο Παναχί, με κορυφαία διάκριση τη βράβευσή του με το Χρυσό Λιοντάρι στη Μόστρα για τον «Κύκλο».

No comments: