Sunday, March 28, 2010

Αμάντα Σίφριντ: «Η αγάπη είναι μια συνεχής πρόκληση»

Η Κάθριν, μια γυναίκα παντρεμένη αρκετά χρόνια με έναν καθηγητή, αρχίζει να υποψιάζεται πως ο άντρας της την απατά. Κι αποφασίζει, για να δοκιμάσει την πίστη του, να ζητήσει από μια νεαρή πόρνη, τη Χλόη, να προσπαθήσει να τον ξελογιάσει. Αυτός είναι ο κύριος κορμός της ταινίας «Υποψία» («Chloe») του Ατόμ Εγκογιάν που αρχίζει να προβάλλεται από την επόμενη βδομάδα και που γύρω του αναπτύσσεται μια πλοκή με νέες σχέσεις, προδοσίες και αναπόφευκτα, τρομερά, αποτελέσματα.

Με βάση ένα καλογραμμένο σενάριο, εμπνευσμένο από τη γαλλική ταινία «Νταλί» της Αν Φοντέν, ο Εγκογιάν έφτιαξε ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, παραπλήσιο με τις πρώτες ταινίες του, ιδιαίτερα το «Exotica», με στοιχεία μυστηρίου και σασπένς που θυμίζουν τον Χίτσκοκ και με εξαιρετικές ερμηνείες από το τρίο των πρωταγωνιστών του: τη Τζουλιάν Μουρ (Κάθριν), την Αμάντα Σίφριντ (Χλόη) και τον Λίαμ Νίσον (ο σύζυγος).

Συνάντησα πρόσφατα στο Παρίσι την 24χρονη Αμάντα Σίφριντ, από τις πρωταγωνίστριες στην ταινία «Μάμα μία!» (γυρίστηκε μετά την «Υποψία»), η οποία σε σύντομο διάστημα κατάφερε να γίνει σταρ, και μας μίλησε για τον ρόλο της στην ταινία, για τις προσωπικές σχέσεις και την πορεία της στο Χόλιγουντ.

- Τι ήταν εκείνο που σας έκανε ν' αποφασίσετε να παίξετε στην ταινία αυτή του Ατόμ Εγκογιάν; Το ότι ήταν ένας γνωστός σκηνοθέτης ή το σενάριο;

«Βέβαια, υπήρχε ένα πολύ καλό, ελκυστικό σενάριο με ρομάντζο, με προδοσία, με σχέσεις ασυνήθιστες. Είχα την ευκαιρία να ερμηνεύσω ένα χαρακτήρα που ήταν τόσο μπερδεμένος, εντελώς αντίθετος με μένα, θα έλεγα και πολύ σοκαριστικός. Εδινε μια εικόνα των ανθρώπινων καταστάσεων που με εξέπληξε. Οσο για τον Ατόμ, είναι ένας θαυμάσιος σκηνοθέτης και πρέπει κανείς να αισθάνεται τυχερός που συνεργάζεται μαζί του».

Ο χρόνος που περνάει

- Αυτές οι δύο γυναίκες είναι διαφορετικές αλλά έχουν, πιστεύετε, και κοινά σημεία;

«Οχι, καθόλου. Η Χλόη είναι ευάλωτη και όταν βρεθεί με την Κάθριν, που της ζητά τη βοήθειά της, κυριολεκτικά τα χάνει, γιατί δεν περίμενε ποτέ να της συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι μια γυναίκα ανοιχτή σε όλα, και ιδιαίτερα ανοιχτή σε όλα τα είδη του έρωτα. Μέχρι τότε η μόνη επαφή της ήταν με άντρες που ήθελαν το κορμί της και τίποτα άλλο. Για πρώτη φορά αισθάνεται ότι τη χρειάζονται κι αυτό την ευχαριστεί, δίνεται ολοκληρωτικά. Κι έτσι δένεται με την Κάθριν. Παθιάζεται όμως πολύ και τελικά οδηγείται σε αδιέξοδο».

- Πώς αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο θέμα προσωπικά, αν υποψιάζεστε ότι ο σύντροφός σας σας απατά;

«Πιστεύω πως η ειλικρίνεια είναι το καλύτερο. Δεν μπορείς να παρακολουθείς το σύντροφό σου ή να παρακολουθείς το κινητό του όπως κάνει η Κάθριν στην ταινία. Πρέπει να εμπιστεύεσαι το σύντροφό σου».

- Η Κάθριν στην ταινία φοβάται πως γερνά. Εσείς, το πρωί όταν ξυπνάτε, αισθάνεστε ότι έχετε μεγαλώσει λίγο;

«Θα φαντάζεστε ότι είμαι αρκετά νέα για να σκέφτομαι τέτοια. Κι όμως μπορεί καμιά φορά να σε απασχολεί και ο θάνατος. Αλλά αυτό είναι κάτι που προσπαθείς να το παραμερίσεις. Και το να εργάζεσαι συνέχεια σε αναγκάζει να το παραμερίζεις. Πάντως, αυτό που μπορώ να πω είναι πως τελευταία κατάλαβα ότι ο κάθε χρόνος περνάει πιο γρήγορα από τον προηγούμενο».

- Στις προσωπικές σας σχέσεις αντιμετωπίσατε ποτέ προβλήματα όπως η Κάθριν;

«Με τον σύντροφό μου είμαστε μαζί δύο χρόνια. Μπορώ να πω ότι αν ζούσαμε στο ίδιο σπίτι όλον αυτό τον καιρό ίσως να μην κρατούσε τόσο αυτή η σχέση. Και κάτι άλλο που πιστεύω: Πρέπει να αποδεικνύεις στον άλλο κάθε στιγμή ότι νοιάζεσαι γι' αυτόν, ότι τον αγαπάς. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, είναι μια συνεχής πρόκληση που όμως πρέπει να την αντιμετωπίζεις».

- Σκέφτεστε να επιστρέψετε σε ανεξάρτητες ταινίες, που σίγουρα δεν θα σας αποφέρουν πολλά χρήματα;

«Ναι, γιατί με ενδιαφέρουν οι καλοί ρόλοι, άσχετα αν αυτοί είναι σε ανεξάρτητες ταινίες ή σε συνηθισμένες μεγάλες παραγωγές. Αν είναι ένας ρόλος που να με ενδιαφέρει ή ένας σκηνοθέτης με τον οποίο θα ήθελα πολύ να δουλέψω, δεν θα έλεγα όχι. Βέβαια, όλους μας ενδιαφέρει η καριέρα μας, το χρήμα, έστω και αν σου λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει, αλλά ταυτόχρονα μπορείς να γίνεις διάσημη και με μια μικρή ταινία αν έχεις ένα καλό ρόλο κι ένα καλό σκηνοθέτη. Και δεν είμαι η μόνη που θα το έκανα. Πάρτε παράδειγμα τη Τζουλιάν Μουρ, έχει παίξει σε πολλές ανεξάρτητες ταινίες και ένα μέρος της φήμης της είμαι σίγουρη πως το οφείλει σε τέτοιους ρόλους».

- Πώς βλέπετε την καριέρα σας στο εξής;

«Ελπίζω με κάθε ταινία να μπορέσω να κάνω κάτι καλύτερο και να προχωρήσω ακόμη περισσότερο. Να μη μείνω στάσιμη».*

No comments: