Monday, March 15, 2010

Πέθανε ο Πάνος Γλυκοφρύδης

ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010
Πέθανε χθες, σε ηλικία 80 ετών, ο Πάνος Γλυκοφρύδης, σκηνοθέτης  των ταινιών του Θανάση Βέγγου.

Πέθανε χθες, σε ηλικία 80 ετών, ο Πάνος Γλυκοφρύδης, σκηνοθέτης των ταινιών του Θανάση Βέγγου.

Εκτός από τον κινηματογράφο, ο Γλυκοφρύδης σκηνοθέτησε τηλεοπτικές σειρές (Γιάννης και Μαρία) και θεατρικές παραστάσεις, ενώ διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και στον Οργανισμό Ηπειρωτικού Θεάτρου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου κι αργότερα έκανε την πρακτική του στο Παρίσι. Το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1959 με την κωμωδία «Δουλειές με φούντες». Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Βέγγο.

Η ταινία του «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966) με θέμα την αντίσταση του ελληνικού λαού την περίοδο της Κατοχής, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Βραβεία σεναρίου, μουσικής, Α΄ ανδρικού ρόλου), ενώ προβλήθηκε στο πλαίσιο δύο μεγάλων αναδρομικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1993) και το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι (1995).
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ταινία εποχής Η δίκη των δικαστών (1974), με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, μία από τις 21 ταινίες μεγάλου μήκους, που γύρισε συνολικά.

Επίσης, δίδαξε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου, ενώ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και συμμετείχε στο Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την Καλλιτεχνική Επιτροπή του Εθνικού Θεάτρου.

Η κηδεία του Πάνου Γλυκοφρύδη θα γίνει αύριο στις 16.30 στο Νεκροταφείο της Καισαριανής, στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Πέθανε ο σκηνοθέτης Πάνος Γλυκοφρύδης

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε, σήμερα, από τη ζωή ο Πάνος Γλυκοφρύδης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς σκηνοθετών.

Ο Πάνος Γλυκοφρύδης (1930-2010) γύρισε 21 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, με σημαντικότερη το δράμα «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966), που βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (βραβεία σεναρίου, μουσικής, Α' ανδρικού ρόλου- Γιώργος Φούντας) και τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό βραβείο του Υπουργείου Βιομηχανίας.

Ξεχωριστή θέση στο έργο του Πάνου Γλυκοφρύδη κατέχουν «Η δίκη των δικαστών» (1974) με τον Νίκο Κούρκουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το ασπρόμαυρο φίλμ «Πολύ Αργά για Δάκρυα» του 1969, με τους Μαίρη Χρονοπούλου και Γιώργο Φούντα και η πολύχρονη συνεργασία του με τον Θανάση Βέγγο σε κλασικές κωμωδίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι: «Είναι ένας τρελός… τρελός… Βέγγος», «Δικτάτωρ καλεί Θανάση» και «Tο μεγάλο κανόνι».

Ο Πάνος Γλυκοφρύδης, διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, μέλος του ΔΣ του Κέντρου Κινηματογράφου, της καλλιτεχνικής επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Ηπειρωτικού Θεάτρου και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει αύριο στις 4 και μισή από το Κοιμητήριο Καισαριανής.

Διαβάστε επίσης:

«Εμπορικότητα σημαίνει πτώση της ποιότητας»

ΥΠΠΟ: Ανεκτίμητη η συνεισφορά του Πάνου Γλυκοφρύδη

Τη θλίψη της για την απώλεια του Πάνου Γλυκοφρύδη, ενός από τους πιο σημαντικούς κινηματογραφικούς σκηνοθέτες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

"Η συνεισφορά του υπήρξε ανεκτίμητη. Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής πορείας του, γύρισε συνολικά 21 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, σκηνοθέτησε τηλεοπτικές σειρές, θεατρικές παραστάσεις και διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και στον Οργανισμό Ηπειρωτικού Θεάτρου. Ο Πάνος Γλυκοφρύδης, ήταν γνωστός για την ήπια ιδιοσυγκρασία του και τον ακέραιο χαρακτήρα του.", τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

No comments: