Friday, March 19, 2010

Ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τέσκου

Κινηματογραφική «Νικαριά μου»

Οι πραγματικές αξίες του λαού μας που διατηρούνται ζωντανές μέχρι σήμερα, κόντρα σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα που ζητάει να ρουφήξει και τις μνήμες, την ιστορία και τη ζώσα παράδοση των ανθρώπων του μόχθου, αναδεικνύονται με όμορφο τρόπο στο ντοκιμαντέρ «Νικαριά μου» του Σπύρου Τέσκου, που θα προβάλλεται από 25/3 σε διανομή της «New Star».

Ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει επιτυχώς - ως προς την αισθητική και τη δομή του περιεχομένου - τους κινδύνους που ελλοχεύουν, λόγω της ικαριώτικης καταγωγής του. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα τοπικό έθιμο (οι απαρχές του χάνονται στα βάθη του χρόνου), το «Μνημόσυνο», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα. Το έθιμο, γίνεται αφορμή για να προβάλλει ο σκηνοθέτης μια κοινωνία που διατηρεί αναλλοίωτους τους όρους λειτουργίας της ως κοινότητας. Δηλαδή, όπως λέει σε ένα σημείο ο βασικός αφηγητής της ταινίας, «Το "Μνημόσυνο" είναι το αποκορύφωμα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ισότητας».

Πρόκειται για στοιχεία που δε λειτουργούν μόνο με όρους εντοπιότητας αλλά, όποτε χρειαστεί, μετατρέπονται σε «όπλα» συλλογικής αντίστασης, όπως συνέβη το 1947, όταν η γιορτή του εθίμου αγκάλιασε και τους κομμουνιστές πολιτικούς εξόριστους στο νησί.

Η ταινία του Σπύρου Τέσκου, λοιπόν, ξεπερνά, παρότι περιλαμβάνει, την ηθογραφία, τη λαογραφία ή τις «παρυφές» της ανθρωπολογίας και της κοινωνιολογίας. Η κάμερα δεν προσεγγίζει «εντομολογικά» το θέμα, αλλά μετατρέπεται σε «κλειδί» που ανοίγει διάπλατα την «πόρτα» στο θεατή για να γνωρίζει την πραγματική ζωή των ανθρώπων του «αλίμανου» νησιού.

No comments: