Tuesday, March 23, 2010

100 χρόνια από τη γέννηση του Ακίρα Κουροσάβα

Θεωρείται ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ιαπωνικού κινηματογράφου στη Δύση. Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ της Βενετίας και το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες. Ο λόγος για τον Ακίρα Κουροσάβα. Σήμερα, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Ο Κουροσάβα έβαλε την υπογραφή του σε περισσότερες από 30 ταινίες. Το 1951, τιμήθηκε με το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας για το "Ρασομόν". Το 1980, του απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία "Καγκεμούσα".

Γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1910 στην Ομόρι. Ήταν το όγδοο παιδί του Ισαμού και της Σίμα Κουροσάβα.

Μικρός, ήθελε να γίνει ζωγράφος. Δυστυχώς για τον ίδιο αλλά ευτυχώς για το παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα δεν έγινε δεκτός στην Ακαδημία Τεχνών.

Έτσι, το 1936 αποφασίζει να γίνει βοηθός του σκηνοθέτη Γιαμαμότο Κατζίρο. Πιάνει δουλειά σε μια γιαπωνεζική εταιρεία πραγωγής ταινιών. Εκεί, γυρίζει το πρώτο του φιλμ με τίτλο "Σουγκάτα Σανσίρο" το 1943. Πρόκειται για μια ταινία σχετική με την ιστορία του τζούντο.

Η αναγνώριση ήρθε το 1948 με το αριστούργημα "Ο μεθυσμένος άγγελος". Ουσιαστικά, το φιλμ υπήρξε ο προάγγελος της απογείωσης της καριέρας του, η οποία έγινε το 1950 με την βραβευμένη ταινία "Ρασομόν".

Μεταξύ άλλων, γνωστές ταινίες του Κουροσάβα είναι "Επτά Σαμουράι", "Όνειρα", "Γιοτζίμπο", "Ραψωδία τον Αύγουστο" και το τιμημένο με Χρυσό Φοίνικα φιλμ "Καγκεμούσα".

No comments: