Wednesday, March 3, 2010

Οσκαρ, προγνωστικά ανάμεσα σε δύο

Παρά το άνοιγμα των υποψηφιοτήτων σε δέκα, «Avatar» και «The Hurt Locker» διεκδικούν από εννέα βραβεία

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03/03/2010

ΟΣΚΑΡ. Με πολύ ενθουσιασμό είχε ανακοινώσει η Ακαδημία το άνοιγμα της κατηγορίας καλύτερης ταινίας από πέντε σε δέκα υποψηφιότητες. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’40 είχε να σημειωθεί τέτοιος πληθωρισμός στην κατηγορία καλύτερης ταινίας και η επίσημη εξήγηση της Ακαδημίας ήταν ότι αυτό συμβαίνει ώστε να υπάρξουν περισσότερα είδη ταινιών, να γίνει η κατηγορία πιο ανοιχτή εκτός από αριθμητικά και με άλλα ποιοτικά κριτήρια.

Στην απονομή των Οσκαρ που πραγματοποιείται τη νύχτα της Κυριακής, το παιχνίδι σύμφωνα με τα προγνωστικά παίζεται ανάμεσα σε δύο ταινίες, το «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον και το «The Hurt Locker» της Κάθριν Μπίγκελοου, που διεκδικούν από εννέα βραβεία.

Ωστόσο, η Ακαδημία φαίνεται να έχασε το παιχνίδι της ποικιλίας, που τόσο υποστήριζε πριν να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες. Θυμίζουμε τις δέκα ταινίες της κατηγορίας: «Avatar», «The Blind Side», «District 9», «Μια κάποια εκπαίδευση», «The Hurt Locker», «Αδωξοι μπάσταρδη», «Μονάκριβη», «Ενας σοβαρός άνθρωπος», «Ψηλά στον ουρανό» και «Ραντεβού στον αέρα».

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, δηλαδή, πρόκειται για την ίδια κατηγορία ταινιών που έφταναν συνήθως στην πεντάδα. Δράματα και μεγάλες εμπορικές επιτυχίες με καλλιτεχνικά στοιχεία. Οι μόνες ταινίες που διαφοροποιούνται είναι το «District 9», που αν και επιστημονικής φαντασίας αντιμετωπίζεται περισσότερο ως δράμα και το «Ψηλά στον ουρανό», που ως animation κατάφερε να φτάσει στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας.

Αν πραγματικά ίσχυαν όμως οι προθέσεις της Ακαδημίας, στη δεκάδα θα έπρεπε να περάσουν και άλλες ταινίες που κατάφεραν να έχουν και σημαντική εμπορική επιτυχία, αλλά και να κερδίσουν την κριτική αναγνώριση. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το «Star Trek», που αναβίωσε πολύ επιτυχημένα τον μύθο του ιστορικού διαστημικού πληρώματος και το «Hangover», που ήταν η πιο επιτυχημένη κωμωδία εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα προγνωστικά της απονομής της Κυριακής, πολλές από τις κατηγορίες έχουν ήδη κλειδώσει. Για τον α΄ αντρικό ρόλο φαβορί είναι ο Τζεφ Μπρίτζες για το «Crazy Heart» -άγνωστο πότε θα το δούμε εδώ- με τον Κόλιν Φερθ και τον Τζορτζ Κλούνεϊ να ακολουθούν. Ο α΄ γυναικείος ρόλος παίζεται ανάμεσα στη Σάντρα Μπούλοκ του «The Blind Side» και τη Μέριλ Στριπ για το «Τζούλι και Τζούλια», ενώ απολύτως βέβαιες θεωρούνται οι βραβεύσεις της Μο’Νικ («Μονάκριβη») και του Κρίστοφ Βαλτς («Αδωξοι μπάσταρδη») στους β΄ ρόλους.

Οι τεχνικές κατηγορίες θα μοιραστούν ανάμεσα στο «Avatar» και το «Hurt Locker» με το πρώτο να έχει προβάδισμα στα εφέ. Το Οσκαρ σκηνοθεσίας αναμένεται να κερδίσει η Κάθριν Μπίγκελοου, που -εκτός απροόπτου- θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα καταφέρει να κατακτήσει αυτή τη διάκριση.

Τέλος, αναμένεται να δούμε ποια θα είναι η κατεύθυνση των μελών της Ακαδημίας για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Μια ταινία με κριτική αναγνώριση ή μια άνευ προηγουμένου επιτυχία στο box office;

No comments: