Sunday, February 17, 2008

ΝΤΑΝΙΕΛ ΝΤΕΪ ΛΟΥΙΣ: «Το σινεμά είναι ένα δύσκολο παιχνίδι»

Η ιστορία της ανόδου ενός αδίστακτου πετρελαιά, στην υποψήφια για 8 Οσκαρ ταινία «Θα χυθεί αίμα», του Πολ Τόμας Αντερσον, βασισμένη στο, με πολιτικές διαστάσεις, βιβλίο του Απτον Σίνκλερ («Oil!»), θυμίζει κάπως εκείνη του μεγιστάνα του τύπου στον «Πολίτη Κέιν».

«Με τον κάθε ρόλο μπαίνω, και μπορώ να περιπλανηθώ, σ' έναν άλλο κόσμο. Είναι αυτό το μυστήριο, μια άλλη, άγνωστη ζωή, που με γοητεύει. Και η ζωή του Ντάνιελ Πλέινβιου είναι γεμάτη μυστήριο και εκπλήξεις» λέει ο Ντάνιελ ντέι Λούις για τον ρόλο που ερμηνεύει.
Ευκαιρία για τον σκηνοθέτη να φτιάξει ένα έργο επικών διαστάσεων και για τον, ήδη βραβευμένο με Οσκαρ (για την ταινία του «Το αριστερό μου πόδι»), Ντάνιελ ντέι Λούις, να μας δώσει, στον ρόλο του πετρελαιά Ντάνιελ Πλέινβιου, μια συγκλονιστική, «οσκαρική» ερμηνεία - ήδη έχει κερδίσει διάφορα βραβεία και προχωρεί ακάθεκτος για να αποσπάσει απόψε κι εκείνο της Αμερικανικής Ακαδημίας. Η ταινία εγκαινίασε το 58ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Εκεί συναντήσαμε τον πρωταγωνιστή της. Ντυμένος απλά, με τη μόδα περισσότερο της δεκαετίας του '70, με το χαρακτηριστικό του χιούμορ, μας μίλησε για την ταινία, τη συνεργασία του με τον Πολ Τόμας Αντερσον και την καριέρα του... [Του ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 17/2/2008]

No comments: