Sunday, February 17, 2008

Δευτέρα η απονομή της Χρυσής Άρκτου της 58ης ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ

Σήμερα Κυριακή, προτελευταία μέρα του 58ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, με την προβολή, εκτός συναγωνισμού, της πολωνικής ταινίας "Κατίν" του Πολωνού Αντρέι Βάιντα.

Αργότερα σήμερα, θα προβληθεί, επίσης εκτός συναγωνισμού, το ιστορικό δράμα "Η άλλη Μπολέιν" του Τζάστιν Τσάντγουικ, που αναφέρεται στι σχέση του Ερρίκου του 8ου με τις δυο αδερφές Μπολέιν, την Αννα και τη Μαίρη Μπολέιν, που τις ερμηνεύουν οι Νάταλι Πόρτμαν και Σκάρλετ Γιόχανσον, οι οποίες βρίσκονται ήδη στο Βερολίνο για να παρουσιάσουν την ταινία τους.

Τέλος, αύριο το βράδυ απονέμονται η Χρυσή Αρκτος και τα υπόλοιπα βραβεία του φεστιβάλ από την 6μελή επιτροπή με πρόεδρο το δικό μας, Κώστα Γαβρά.

Δυο είναι τα βασικά φαβορί για το βραβείο της Χρυσής Αρκτου, η αγγλική κωμωδία "Ανέμελη" του Μάικλ Λι και η αμερικανική επική περιπέτεια "Θα χυθεί αίμα" του Πολ Τόμας Αντερσον, με τους δυο πρωταγωνιστές των ταινιών αυτών, τη Σάλι Χόκινς στην ταινία του Μάικλ Λι και τον Ντάνιελ Ντέι Λούις στην ταινία του Αντερσον να διεκδικούν τα βραβεία ερμηνείας.

Το φριχτό έγκλημα του δάσους του Κατίν, όπου οι σοβιετικοί έθαψαν σε ομαδικούς τάφους τους 15.000 Πολωνούς αξιωματικούς που εκτέλεσαν εν ψυχρώ, τον Μάρτιο του 1940, με εντολή του ίδιου του Στάλιν - μόλις το 1990 οι σοβιετικοί θα παραδεχτούν την αλήθεια - έγκλημα που απέδωσαν στους Ναζί, ασχολείται στην ταινία του "Κατίν" ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα.

No comments: