Thursday, February 28, 2008

Τα «απαγορευμένα» ντοκιμαντέρ αντεπιτίθενται

  • Με συλλογική προβολή των αποκλεισμένων, από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ταινιών τους απαντούν οι δημιουργοί
  • Επιστολή στον «Ριζοσπάστη» του συμβούλου κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ

Στην αντεπίθεση περνούν οι δημιουργοί που αποκλείστηκαν από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας τις «απαγορευμένες» ταινίες τους στο «Σινέ Φιλίπ» (Θάσου 11, πλατεία Αμερικής, ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ) από 6 - 12/3, 7.30 μ.μ. - μεσάνυχτα.

«Βάφτισαν» την πρωτοβουλία τους «Γιορτή Ντοκιμαντέρ» και δηλώνουν ότι «είναι συνέχεια της αυθόρμητης κινητοποίησης των ντοκιμαντεριστών με αφορμή τις αυθαιρεσίες και τη λανθασμένη πολιτική του Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης». «Στην εποχή που χαρακτηρίζεται από την παροχή τηλεοπτικών υποπροϊόντων, επισημαίνουμε εδώ με την πλειοψηφία των επιλογών μας την ουσιώδη διαφορά μεταξύ του τηλεοπτικού ρεπορτάζ και της ταινίας του δημιουργού», σημειώνουν, μεταξύ άλλων. Θεωρώντας ότι «το κοινό βρίσκεται πάντα εκεί έτοιμο και όλο και πιο ανήσυχο, αναζητά και θέλει να δει τον δημιουργικό εκείνο κινηματογράφο, ο οποίος τολμά να διαφοροποιηθεί από την αισθητική και ηθική στάση της μικρής οθόνης», καλούν «όλους τους ανήσυχους θεατές» να παρακολουθήσουν τις προβολές.

Υπογραμμίζουν, επίσης, τη «γενναιόδωρη κίνηση των σκηνοθετών που διαχειρίζονται το "Σινέ Φιλίπ"» να δώσουν «φιλόξενη στέγη» στις «εξόριστες» από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ταινίες τους. Οι προβολές ξεκινούν με την ταινία «Ο κινηματογράφος του πραγματικού», στην οποία ακούγονται οι απόψεις για το ντοκιμαντέρ των: Ζαν Ρους, Γιόρις Ιβενς, Νάγκισα Οσιμα, Ανρί Στροκ, Εντγκαρ Μορέν κ.ά.

Στη «Γιορτή ντοκιμαντέρ» συμμετέχουν οι σκηνοθέτες: Νίκος Αλευράς, Μαριάννα Αστρακά, Λεωνίδας Βαρδαρός, Νίκος Θεοδοσίου, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Ροβήρος Μανθούλης, Κώστας Μαχαίρας, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Μάνος Παπαδάκης, Λάκης Παπαστάθης, Λουκία Ρικάκη, Νίκος Σταμπουλόπουλος, Χαρά Φράγκου, Δήμητρα Ζήρου. Στηρίζουν με τη συμβολική συμμετοχή τους οι σκηνοθέτες: Ρ. Μανθούλης, Λ. Ξανθόπουλος, Γ. Καρυπίδης, Α. Παπαηλιού, Λ. Παπαστάθης, Δ. Σπύρου, Τ. Ψαρράς. Την πρωτοβουλία στηρίζει η Πανδώρα Μουρίκη...

No comments: