Monday, February 25, 2008

Oscar: θρίαμβος για τους Day-Lewis και Coens

There Will Be Blood
Superb ... Daniel Day-Lewis in Paul Thomas Anderson's There Will Be Blood

Η ταινία των αδελφών Τζόελ και Ίθαν Κόεν [Joel και Ethan Coen] Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους [No Country for Old Men] απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, στη φαντασμαγορική εκδήλωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Χόλιγουντ.

Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις [Daniel Day-Lewis] κατέκτησε το Όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στην ταινία Θα υπάρξει αίμα [There Will Be Blood's]. Η γαλλίδα ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ [Marion Cotillard] τιμήθηκε με το Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου, για τον εμπνευσμένο τρόπο που υποδύθηκε τη θρυλική γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ στην ταινία La Vie en Rose.

Η βρετανίδα Τίλντα Σουΐντον [Tilda Swinton] τιμηθηκε με το Όσκαρ β΄ γυναικείου ρόλου, χάρις στην ερμηνεία της στην ταινία Μάικλ Κλέιτον [Michael Clayton], στην οποία υποδύθηκε μία ψυχρή επιχειρηματία. Ο ισπανός ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ [Javier Bardem] κατέκτησε το Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στην ταινία των αδελφών Κοέν Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους.

Η αυστριακή ταινία Οι κιβδηλοποιοί [The counterfeiters] τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Στην ταινία Ταξί προς τη Σκοτεινή Πλευρά [Taxi to the Dark Side], η οποία διηγείται την υπόθεση βασανισμού ενός Αφγανού κρατουμένου σε αμερικανική βάση, απονεμήθηκε το Όσκαρ Ντοκιμαντέρ.

Η ταινία του Άλεξ Γκίμπνεϊ [Alex Gibney] πραγματεύεται τον θάνατο, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, του 22χρονου οδηγού ταξί Ντιλαουάρ στην αμερικανική αεροπορική βάση του Μπαγκράμ στα βόρεια της Καμπούλ, το 2002. Η έρευνα απέδειξε πως ο Ντιλαουάρ είχε κακοποιηθεί αλυσσοδεμένος στο ταβάνι του κελιού του για πολλές ημέρες.

Οι Ντιντιέ Λαβέρν [Didier Lavergne] και Γιαν Άρτσιμπαλντ [Jan Archibald] τιμήθηκαν με το Όσκαρ για το Καλύτερο Μακιγιάζ στην ταινία «La mame», που πραγματεύεται τη ζωή της διάσημης γαλλίδας τραγουδίστριας Εντίτ Πιάφ. Στην ταινία Ελίζαμπεθ [Elizabeth: The Golden Age] απονεμήθηκε το Όσκαρ, για τα καλύτερα κοστούμια.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων Ρατατούιγ [Ratatouille] του σκηνοθέτη Μπράντ Μπέρντ [Brad Bird], ο οποίος είχε τιμηθεί με Όσκαρ και το 2005 για την ταινία του «Αυτοκίνητα», κέρδισε το Όσκαρ για την κατηγορία των ταινιών κινουμένων σχεδίων.
Glen Hansard and Marketa Irglova:

Glen Hansard and Marketa Irglova::
In what perhaps captured the tenor of the night most fittingly, "Falling Slowly" was honored as best original song. The tiny love ballad comes from the equally small Irish film "Once," and defeated three flashy songs from the Disney musical blockbuster "Enchanted."
(Lawrence K. Ho, Los Angeles Times)


Grand Oscar night for 'No Country'
The iconoclastic filmmakers Joel and Ethan Coen won three Academy Awards, including best picture.

Oscars: Critic's first reactions
L.A. Times film critic Carina Chocano on this year's wins.

Post strike Oscars: Making up in public
Host Jon Stewart made former warring factions feel right at home.
The best and worst of the Oscars '08
Oscar scorecard
Complete list of winners and nominees for the 80th annual Academy Awards.


The Oscars: A dark view on dark times
'No Country for Old Men' and other recent violent films reflect a post-9/11 world beset by war and fear.

ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Coens alone as No Country dominates Oscars. Coens alone as No Country dominates Oscars. Dan Glaister, Los Angeles, Monday February 25, 2008, guardian.co.uk


ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Full list of Oscar winners and nominations.

The critics on the Oscars 2008. Philip French, Mark Kermode and Sandra Hebron
Sunday February 24, 2008,
The Observer

No comments: