Sunday, March 9, 2008

LiveAndLetLive



Δημήτρης Τσαφέντας: Ένα οδοιπορικό στην πολυτάραχη ζωή του
Μια άγνωστη πτυχή της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας φέρνει στο φως το ντοκιμαντέρ LiveAndLetLive, που προβάλλεται φέτος στο 10 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το έργο του Μανώλη Δημελλά αποτελεί ένα οδοιπορικό στη ζωή του Δημήτρη Τσαφέντα, του ανθρώπου, ο οποίος το 1966 δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, «αρχιτέκτονα του Άπαρτχαϊντ», Χέντρικ Φερβούντ, βάζοντας τη χώρα στον δρόμο, που αργότερα οδήγησε στην απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα.

Τα κίνητρα της δολοφονίας παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα. Ο ίδιος ο Μίμης Τσαφέντας δεν δικάστηκε ποτέ ουσιαστικά για το έγκλημά του, έζησε τα επόμενα χρόνια του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Πρετόριας και πέθανε ξεχασμένος σε ψυχιατρική κλινική το 1999.

Το LiveAndLetLive φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή το κοινό της Θεσσαλονίκης με μια πιο ενδιαφέρουσες και δραματικές πολιτικές δολοφονίες της σύγχρονης ιστορίας.
Συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, στην Ενότητα «Η καταγραφή της μνήμης» και μεταφέρεται στην κινηματογραφική αίθουσα Φρίντα Λιάππα την Τετάρτη 12/3 στις 18:00 και την Παρασκευή 14/3 στις 18:30 , στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.

«Αν λησμονήσουμε τις αξίες μας, αν ξεχάσουμε τι πάει να πει άνθρωπος, αν κρίνουμε τον διπλανό μας από το χρώμα, από τη μυρωδιά ή από το αν μας μοιάζει ή όχι, τότε άνθρωποι σαν τον Μίμη Τσαφέντα θα αλλάζουν την ιστορία σαν θεοί και εμείς θα αναρωτιόμαστε ήταν τρελός ή ήρωας;»
  • Δείτε το TO TRAILER στο: http :// www . youtube . com / watch ? v = gSUodMN 3 Hes
    http :// tdf . filmfestival . gr / default . aspx ? lang = el - GR & loc =3& page =697& SectionID =17& MovieID =78 site του Φεστιβάλ ντοκ. Θεσσαλονίκης.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή στη μακρά ιστορία του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ο "μαύρος" πληθυσμός της οποίας υπέφερε για πολλά χρόνια. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι ότι ένας ελληνικής καταγωγής, δηλ. ο Τσαφέντας, ουσιαστικά έδωσε το σύνθημα για το γκρέμισμα ενός συστήματος που αποτέλεσε μια μαύρη κηλίδα στη σύγχρονη "πολιτισμένη" ανθρωπότητα, αφού οι επιπτώσεις του απαρτχάιντ τυράννησαν πολλές γενιές Νοτιοαφρικανών. Η αποτύπωση αυτού του ιστορικού γεγονότος, της δολοφονίας του "αρχιτέκτονα" του απαρτχάιντ, του λευκού πρωθυπουργού Φερβούντ, τουλάχιστον στο ελληνικό κοινό αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά.

No comments: