Wednesday, March 5, 2008

ΓΙΟΡΤΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


Από το αποκλεισμένο ντοκιμαντέρ του Λ. Βαρδαρού «Τόποι πολιτικής εξορίας - Αϊ Στράτης»

Τη δική τους «Γιορτή Ντοκιμαντέρ», όπως την ονόμασαν, έχουν από σήμερα σκηνοθέτες, στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Φιλίπ» και όχι στην Θεσσαλονίκη, όπου αύριο ξεκινά το 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και το έργο τους δεν θα προβληθεί εκεί. Σε συνέντευξή τους, μίλησαν για γενικότερη « υποτίμηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ από την πολιτεία», επέκριναν τους χειρισμούς του, επί σειρά ετών καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Δημήτρη Εϊπίδη «για στροφή των επιλογών του στις τηλεοπτικές παραγωγές- ρεπορτάζ».

Οι σκηνοθέτες απαιτούν από το Φεστιβάλ, «να κάνει το απολύτως αυτονόητο: να φιλοξενεί τα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής κάθε έτους», ενώ υπογράμμισαν ότι η ισχύουσα νομοθεσία «υποχρεώνει βιαίως τις ελληνικές ταινίες ντοκιμαντέρ που θέλουν να διαγωνισθούν στα Ετήσια Κρατικά Βραβεία να περνούν πριν, θέλουν δεν θέλουν, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης». Στον κινηματογράφο «Φιλίπ», από σήμερα και έως τις 12 Μαρτίου, θα προβληθούν 37 ντοκιμαντέρ, παλιότερα και πρόσφατα 26 Ελλήνων σκηνοθετών.

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ των: Αλέξανδρου Παπαηλιού, Λένας Βουδούρη, Δέσποινας Καρβέλλα, Δημήτρη Σπύρου, Ροβήρου Μανθούλη, Λάκη Παπαστάθη, Νίκου Ζωιόπουλου, Εύας Στεφανή, Λουκίας Ρικάκη, Νίκου Θεοδοσίου, Νίκου Αλευρά, Πανδώρας Μουρίκη, Λεωνίδα Βαρδαρού, Λευτέρη Ξανθόπουλου, Γιώργου Καρυπίδη, Σταύρου Ψυλλάκη, Μάνου Παπαδάκη, Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Αιμιλίας Γιαννάκου, Βασίλη Μεντόγιαννη, Τάκη Σακελαρίου, Χαράς Φράγκου.

Δραστική απάντηση των «κομμένων». «Απόδοση, καταρχήν, του δικαίου» αποτελεί η Γιορτή Ντοκιμαντέρ (6-12/3) στο «Φιλίπ» για τους κομμένους κινηματογραφιστές από το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ετσι έθεσε το θέμα η Λουκία Ρικάκη, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των κομμένων δημιουργών. Οι σκηνοθέτες διαπιστώνουν ότι ο «θεσμός από γόνιμο φόρουμ νέων ιδεών και τάσεων, οδηγείται όλο και περισσότερο σε ένα πρόγραμμα χωρίς διαυγή κοινωνικά, αισθητικά, άρα και ηθικά χαρακτηριστικά». «Αλληθωρίζει» προς την τηλεόραση και «απεκδύεται το ρόλο του ως κινηματογραφικό φεστιβάλ».

Εκτός από «αλλαγή στόχων και προσανατολισμού», άλλαξε και ο κανονισμός του, «ώστε να διευκολυνθεί» η «διαχείριση που επιθυμεί ο διευθυντής». Ετσι, ενώ υπέβαλαν ταινίες με βάση τον κανονισμό «πιστεύοντας ότι έχει νομιμοποιηθεί (...) διαπιστώνουμε ότι ο υπουργός έλαβε γνώση στις 5 Φεβρουαρίου και το ΦΕΚ τον δημοσίευσε στις 28 Φεβρουαρίου, ένα και πλέον μήνα από την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και 15 μέρες αφού έβγαλαν τα αποτελέσματα». Αυτό σημαίνει «ότι αμφισβητείται η νομιμότητά του, καθώς δεν πέρασε ούτε από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο». Φέτος, κόπηκαν 50 ελληνικές ταινίες, ενώ αυξάνονται οι ξένες. Χαρακτήρισε δε ειρωνικά ως «καινοτομία» το άρθρο του κανονισμού περί πλαφόν 30% στην ποσόστωση ελληνικών ταινιών στο φεστιβάλ, αφού «οι ποσοστώσεις αφορούν πάντα τον ελάχιστο αριθμό, ποτέ δε βάζουν πλαφόν!»... [Ριζοσπάστης, 6/3/2008]

No comments: