Friday, March 14, 2008

Πτυχές κοινωνικής «κόλασης»

Σε ταινίες όπως αυτές που αναφέρουμε, κυρίαρχη θέση κατέχει το πολιτικό μήνυμα. Στο Τμήμα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Φεστιβάλ συμμετείχαν η νορβηγική ταινία των Γκαρντ Αλεξάντερ Αντρέασεν - Σιγκρούν Νόρντερβαλ «Ατιμασμένη», που αφορά σε μια Πακιστανή που θεωρήθηκε υπεύθυνη για την έχθρα μεταξύ μιας πλούσιας και μιας φτωχής οικογένειας, στην οποία ανήκε η γυναίκα. Το τοπικό συμβούλιο των φατριών τιμώρησε τη γυναίκα με βιασμό. Η γυναίκα αρνήθηκε την κατηγορία, ξεκίνησε δικαστικό αγώνα και το θέμα έφτασε στις διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ρουμανική ταινία της Αντίνα Πιντιλίε «Μη με παρεξηγήσεις» αναφέρεται στους τροφίμους ενός ψυχιατρικού ασύλου. Γενικά και κοντινά πλάνα αποστασιοποιούν το θεατή. Η ταινία αυτή, με πρωταγωνιστές ερασιτέχνες, μπορεί να χαρακτηριστεί ντοκιμαντέρ επειδή αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός. Πάντως θα μπορούσε να είναι και εξαιρετική ταινία μυθοπλασίας.
Τέλος ο «Παράδεισος - τρία ταξίδια στον κόσμο μας», της Φινλανδής Ελίνα Χιρβόνεν, έχει θέμα τους λαθρομετανάστες στην Ευρώπη. Θέμα που γίνεται μια εξαιρετικής κινηματογραφικής αφήγησης ταινία, χωρίς να χάνει το πολιτικοκοινωνικό του μήνυμα, ιδιαίτερα όταν η φωνή off, πάνω στις εικόνες λαθρομεταναστών, η φωνή του πατέρα που μιλά για τον αποχωρισμό από το παιδί του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έρχεται σε αντίστιξη με τις εικόνες. (Του ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ, Ριζοσπάστης, 15/3/2008)

No comments: