Monday, March 17, 2008

Τα Βραβεία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Η Αλίντα Δημητρίου, παραλαμβάνοντας βραβείο
Το Σάββατο, στο «Ολύμπιον», ολοκληρώθηκε το 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου αιώνα», με απονομή των εξής βραβείων: Βραβείο στην ενότητα «Κοινωνία και Περιβάλλον»: «Για το νερό: άνθρωποι και κίτρινα μπιτόνια» του Ούντο Μάουερ. Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρόσωπα του φασισμού»: «Η τιμή της ζάχαρης» του Μπιλ Χέινι. Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για ελληνική παραγωγή: «Οι εραστές της Αξού» του Νίκου Λυγγούρη. Βραβείο της Ομοσπονδίας για ξένη παραγωγή: «Να 'σαι σαν τους άλλους» του Tanaz Eshagian. Βραβείο ΕΡΤ: «Οι εραστές της Αξού» του Νίκου Λυγγούρη. Βραβείο Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης για την ενότητα «Πορτρέτα - ανθρώπινες διαδρομές»: «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» του Δημήτρη Βερνίκου.
Τ
ο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
απένειμε δύο ισότιμα βραβεία στις ταινίες μικρού μήκους: «Etel Adnan - Εξόριστες λέξεις» της Βουβούλας Σκούρα και «Αλεξ» των Αλέξανδρου Παπανικολάου - Εμιλυς Γιαννούκου και τέσσερα ισότιμα βραβεία στις ταινίες μεγάλου μήκους: «Ο τρίτος Τάκης» της Κατερίνας Πατρώνη, «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» του Δημήτρη Βερνίκου, «Οι εραστές της Αξού» του Νίκου Λυγγούρη και «Πουλιά στο βάλτο» της Αλίντας Δημητρίου.
Τ
έλος
, δόθηκαν τέσσερα βραβεία κοινού: Ξένης παραγωγής άνω των 45΄: «Μέσ' απ' αυτά τα μάτια» της Χίλαρι Χελστάιν. Ξένης ταινίας κάτω των 45΄: «Η πόλη των γερανών» της Εύα Γουέμπερ. Ελληνικής ταινίας κάτω των 45΄: «The Archelon Bubble» του Ελευθέριου Φυλακτού. Ελληνικής ταινίας άνω των 45΄ λεπτών: «Πουλιά στο βάλτο» της Αλίντας Δημητρίου, η οποία παραλαμβάνοντας το βραβείο, τόνισε: «Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε μένα αλλά στην Αντίσταση. Το ότι υπάρχουμε τώρα εδώ είναι χάριν της Αντίστασης». Με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι φιλοδοξία της «βετεράνου» του ελληνικού ντοκιμαντέρ Αλίντας Δημητρίου είναι να γυρίσει ντοκιμαντέρ για το ΔΣΕ και τη Μακρόνησο, με επίκεντρο, όπως και στα «Πουλιά στο βάλτο», τις γυναίκες αγωνίστριες.

No comments: