Friday, March 14, 2008

ΣΤΟΝ ΔΑΝΑΟ: Αφιέρωμα στον Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Δεκαεννέα ταινίες μεγάλου μήκους και μία μικρού με την υπογραφή του σουηδού σκηνοθέτη Ινγκμαρ Μπέργκμαν πρόκειται να προβληθούν από την Πέμπτη 20 ως την Τετάρτη 26 Μαρτίου στον Δαναό (λεωφ. Κηφισιάς και Πανόρμου). Ο Μπέργκμαν σκηνοθέτησε περισσότερες από 50 ταινίες και έφερε τον άνθρωπο στο επίκεντρο της Εβδομης Τέχνης. Γεννημένος στην Ουψάλα της Σουηδίας το 1918 άρχισε την καριέρα του στο θέατρο και το 1944 έγραψε το πρώτο σενάριο για την «Τρέλα» του Αλφ Σιόμπεργκ . Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του έγινε την επόμενη χρονιά με την «Κρίση» και η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε με τα «Χαμόγελα καλοκαιρινής νύχτας», χιουμοριστική μελέτη στον έρωτα. Λίγο αργότερα ο Μπέργκμαν καταξιώθηκε ως μετρ της κινηματογραφικής γλώσσας με το δράμα φαντασίας «Η έβδομη σφραγίδα».
[Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ. Η περίφημη σκηνή με το σκάκι. Ο Ιππότης και ο Θάνατος...]
Εκτός από τις τρεις παραπάνω ταινίες θα προβληθούν επίσης οι «Πηγή των παρθένων», «Περσόνα», «Πάθος», «Αγριες φράουλες», «Σιωπή», «Ολες αυτές οι γυναίκες», «Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα», «Μέσα από τον σπασμένο καθρέπτη», «Ωρα του λύκου», «Καλοκαίρι με τη Μόνικα», «Φθινοπωρινή σονάτα», «Μαγεμένος αυλός», «Κραυγές και ψίθυροι», «Μετά την πρόβα», «Stimulantia: Ντάνιελ» (επεισόδιο σπονδυλωτής ταινίας), η κινηματογραφική εκδοχή της τηλεοπτικής μίνι σειράς «Σκηνές από έναν γάμο» και το μικρού μήκους ντοκυμαντέρ του «Το πρόσωπο της Κάριν». Οι διοργανωτές εξασφάλισαν επίσης τα ντοκυμαντέρ «Η φωνή του Μπέργκμαν», «Ιngmar Βergman; Ιntermezzo» που αναφέρονται στον σκηνοθέτη.
Το αφιέρωμα προέκυψε από τη συνεργασία της σουηδικής πρεσβείας στην Αθήνα και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας.

No comments: