Wednesday, March 19, 2008

Φεστιβάλ Οικολογικών Ταινιών στη Ρόδο

Πολλές εκπλήξεις θα έχει το 8ο Φεστιβάλ Οικολογικών Ταινιών στη Ρόδο, το οποίο παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου. Το φεστιβάλ δίνει νέα ερεθίσματα για να βλέπουμε τον κινηματογράφο διαφορετικά, γιατί φιλοξενεί ταινίες που δεν είναι στενά οικολογικές, αλλά που μιλούν για τον άνθρωπο και τη θέση του στην κοινωνία. Ετσι το οικολογικό πρόβλημα παίρνει νέα διάσταση. Το Φεστιβάλ αυτό θεωρεί ότι περιβάλλον είναι ό,τι περιβάλλει τον άνθρωπο.
Στη φετινή διοργάνωση, (έναρξη 24 Ιουνίου), θα προβληθούν σημαντικές ταινίες. Μερικές, ως σύνθεση και προβληματισμός είναι πρωτοποριακές. Θα υπάρχουν τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα, κινηματογραφικά αφιερώματα και εκδηλώσεις για παιδιά στο πρόγραμμα Ecokids, που αγάπησαν οι μικροί κινηματογραφόφιλοι στη Ρόδο. Φέτος φιλοξενούνται δύο μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Λουί Μαλ, με μια διαρθρωμένη σε οκτώ μέρη ταινία του για την Ινδία, με κατάδυση σε αγροτικές περιοχές, θρησκευτικές και πολιτιστικές πτυχές της. Και ο Βέρνερ Χέρτζογκ, γνωστός στην Ελλάδα από το «Grizlyman», το περίφημο ντοκιμαντέρ του, αλλά και από τις πειραματικές και εξπρεσιονιστικές ταινίες του. Θα προβληθεί η τελευταία ταινία του, που γυρίστηκε στο Νότιο Πόλο, στο σταθμό Μακμέρντο.
Θα γίνει και αφιέρωμα στα 40χρονα από τον Μάη του '68, με ένα ντοκιμαντέρ του Ζαν-Λουί Μανιερόν, και την προφητική ταινία «Μέγαρα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, τότε που ο κινηματογράφος ήταν ένα «όπλο» αντίστασης στη χούντα. Επίσης, ένα μικρό αφιέρωμα με τίτλο «Η ποίηση σε κίνηση», σε συνεργασία με το Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και του ηλεκτρονικού περιοδικού «Poema». Με όλα αυτά και άλλα που επιφυλασσόμαστε να γράψουμε, θα γεμίσουν οι μέρες μας με εικόνες από όλο τον κόσμο, νέες εμπειρίες και ερεθίσματα για γόνιμες συζητήσεις με τους Ρόδιους που όλο και περισσότερο αγκαλιάζουν το Φεστιβάλ.
[Γιάννης ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ, Ριζοσπάστης, 19/3/2008]

No comments: