Saturday, May 12, 2007

VideoDance2007


Το 7o διεθνές φεστιβάλ ταινιών χορού και άλλων πειραμάτων θα πραγματοποιθεί στην Αθήνα (18-25 Mαΐου 2007) και στη Θεσσαλονίκη (18-24 Mαΐου 2007)

Ταινίες από όλο τον κόσμο, φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες και σχήματα από διάφορες χώρες θα φέρουν κοντά σας ιδέες, projects, παραστάσεις και κάθε είδους πειράματα.

To VideoDance ξεκίνησε το 2000 ως διεθνές φεστιβάλ ταινιών χορού. Πραγματοποιώντας την 7η έκδοσή του, το VideoDance είναι σήμερα ένα φεστιβάλ με θέμα το πείραμα της κίνησης και της κινούμενης εικόνας στον τομέα του φιλμ, των live media και των video-εγκαταστάσεων.

Tο VideoDance είναι ένα φεστιβάλ που παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στον πειραματισμό με την κίνηση και την κινούμενη εικόνα, ή αλλιώς στο σταυροδρόμι των οπτικών και εικαστικών μέσων, του διευρυμένου κινηματογράφου και των παραστατικών τεχνών. Στο βασικό κορμό των προβολών ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε θεματικά προγράμματα. Mη αφηγηματικές ταινίες ή ταινίες χωρίς γραμμική αφήγηση προβάλλονται μαζί ή σε αντιπαραβολή με ταινίες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το χορό.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό ταινιών χορού το VideoDance επικεντρώνεται στην ιδιαίτερη σχέση της κίνησης με την κινούμενη εικόνα, τόσο όταν παράγεται από μια χορογραφία που έχει σχεδιαστεί για να γίνει ταινία, όσο και όταν παράγεται από το βλέμμα του κινηματογραφιστή.

Σε ειδικές προβολές παρουσιάζεται αρχειακό υλικό πάνω στην ιστορία του πειράματος της κίνησης και του κινηματογράφου όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο φιλμ καθ' όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Aφιερώματα όπως αυτό στο έργο της Maya Deren (2003), της Shirley Clarke (2004) και του Ed Emshwiller (2005) φέρνουν το ελληνικό κοινό σε επαφή με τις πρώτες απόπειρες του ανεξάρτητου πειραματικού κινηματογράφου στη μη αφηγηματική γραφή.

Στη βραδινή ζώνη των live media εκδηλώσεων περιλαμβάνονται βίντεο-περφόρμανς, περφόρμανς, αυτοσχεδιασμός με ήχο ή με ηλεκτρονική μουσική και κινούμενη εικόνα και άλλα πειράματα με τα κινηματογραφικά μέσα ή με τις παραστατικές τέχνες.

Tαυτόχρονα εκτίθενται βιντεοεγκαταστάσεις σε θεματικές εκθέσεις που σχετίζονται με τις ενότητες του προγράμματος των ταινιών.

Και άλλες λεπτομέρειες...

* Tο VideoDance ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2000 για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Iδρύθηκε από τη Xριστιάνα Γαλανοπούλου, η οποία έχει και την καλλιτεχνική του ευθύνη.
* Oργανώνεται από το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
* Δεν είναι διαγωνιστικό, αλλά ενισχύει και προωθεί την παραγωγή ταινιών χορού στην Eλλάδα μέσω του project|exchange.
* Συνεργάζεται με ένα δίκτυο άλλων φεστιβάλ, αρχείων και οργανισμών χορού σε πολλές χώρες. Είναι μέλος του Media and Dance festivals network (www.media-dance.com)
* Περισσότερες από 500 ταινίες από όλο τον κόσμο έχουν προβληθεί τα προηγούμενα έξι χρόνια με εξαιρετική επιτυχία σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη.
* Περισσότερα από 50 projects, παραστάσεις και εγκαταστάσεις έχουν παρουσιαστεί στο φεστιβάλ τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
* Οι - συνήθως βιομηχανικοί - χώροι που χρησιμοποιεί έχουν διαμορφωθεί ειδικά για το VideoDance από νέους Έλληνες αρχιτέκτονες και designers.
Άλλες λεπττομέρειες και στο site του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

No comments: