Tuesday, May 15, 2007

ΛΥΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟ ΓΡΑΦΟΥ

Τα ρεπορτάζ από την πραγματοποίηση του Κινηματογραφικού Συνέδριου (11 και 12 Μαΐου) στις τρεις συνεδριακές αίθουσες του Μεγάρου (Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών), μου θύμισαν ανάλογα ρεπορτάζ την εποχή που ήταν υπουργός Πολιτισμού ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ανάλογες συσκέψεις είχαν γίνει στη Θεσσαλονίκη για τη θνησιγενή και νεφελώδη "Επικράτεια Πολιισμού" (είχα πάρει κι εγώ μέρος και ξέρω από πρώτο χέρι...). Κι ακόμα παλιότερα όταν στη διάρκεια της δικτατορίας διάφοροι επιφανείς (ας μην αναφέρω ονόματα και σεναχωρηθούμε καλοκαιριάτικα) έδωσαν τα φώτα τους με υψιπετείς προτάσεις για τον κινηματογράφο...
Φέτος, λοιπόν, τι έγινε; Το ρεπορτάζ αναφέρει: ο Κώστας Γαβράς, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Ροβήρος Μανθούλης αφιέρωσαν πολλές ώρες στην κατάθεση προτάσεων και τη συζήτηση με νέους σπουδαστές και ομότεχνούς τους. Οι Γιώργος Αρβανίτης, Νίκος Κούνδουρος, Νίκος Καβουκίδης, Τάσος Ψαρράς, Πένυ Παναγιωτοπούλου, Τάσος Μπουλμέτης και Πέτρος Μάρκαρης προήδρευσαν σε θεματικές και άκουσαν παρεμβάσεις. Τα βασικότερα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους ήταν τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και η ανάγκη αλλαγής του τρόπου ψηφοφορίας, η αλλαγή πολιτικής των περιφερειακών φεστιβάλ και η ενίσχυση της παραγωγής και διανομής των ελληνικών ταινιών.
Τα πορίσματα του συνεδρίου θα είναι έτοιμα σε μικρό χρονικό διάστημα και θα παραδοθούν δημοσίως στον υπουργό Πολιτισμού, συνοδευόμενα και από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Με σχετικό ψήφισμα η κινηματογραφική κοινότητα αποφάσισε να μη δεχτεί την ψήφιση νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών εάν δεν επιλυθεί το χρέος και το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου για την απόδοση του 1,5%.

No comments: