Thursday, May 17, 2007

ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Να μια ευκαιρία να γνωρίσουμε και κάποιες άλλες πλευρές των άσπονδων φίλων και γειτόνων Αλβανών. Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα γίνεται στην Αθήνα και αφορά αποκλειστικά αλβανόφωνες ταινίες (αλβανικές αλλά και από το Κόσοβο) και έχει καλλιτεχνικό διευθυντή έναν Αλβανό συμπολίτη μας, που έχει διακριθεί στη Δράμα με το μικρού μήκους «Υγραέριο». Ο ίδιος έχει ιδρύσει και το «Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών», το οποίο οργανώνει τις «Ημέρες Αλβανόφωνου Κινηματογράφου» (24-30 Μαΐου στό «Τριανόν») σε συνεργασία με το Ελληνικό και το Αλβανικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το αφιέρωμα φιλοδοξεί να κάνει την πρώτη ουσιαστική παρουσίαση του αλβανικού κινηματογράφου στην Ελλάδα. Κύριο χαρακτηριστικό του, ότι αντιμετωπίζει τον αλβανικό κινηματογράφο σαν ένα ενιαίο σώμα, προβάλλοντας ταινίες που καλύπτουν τόσο την κομμουνιστική περίοδο όσο και την εποχή μετά το 1990.

Υπάρχουν 21 ταινίες των τελευταίων χρόνων, 4 μικρού και 11 μεγάλου μήκους, 2 ντοκιμαντέρ και 6 κινουμένων σχεδίων. Ανάμεσά τους και δύο από το Κόσοβο: το «Κόσοβο» της Μπουρμπούκε Μπερίσα και ο «Κουκούμι» του Ι. Κιόσια. Αρκετές από τις υπόλοιπες έχουν διαγωνιστεί και βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το «Νύχτα χωρίς φεγγάρι» του Α. Μιναρόλη και το «Τίρανα, έτος μηδέν» του Φατμίρ Κότσι, που πήρε Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2001 και βρήκε διανομή στη Γαλλία (όχι, πάντως, στην Ελλάδα!)

Θα παιχτεί ακόμα η νέα ταινία του Μπουγιάρ Αλιμάνι «Η πυξίδα», αλλά και τα κινούμενα σχέδια «Η μεταμόρφωση» του συμπολίτη μας Αρμάντο Νταούντι, που ώς τώρα τον ξέραμε μόνο ως ηθοποιό από το «Μιρουπάφσιμ» των Γιώργου Κόρα - Χρήστου Βούπουρα. Η ταινία αυτή, μαζί με τον «Ομηρο» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ελληνικές προοδευτικές ματιές πάνω στην κατάσταση των Αλβανών μεταναστών στη χώρα μας, θα προβληθούν στο αφιέρωμα.

Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει με την ταινία «Ο πατέρας και ο νονός» του γνωστότερου Αλβανού σκηνοθέτη, Διμίτερ Αναγνώστη, που είναι σήμερα 70 χρόνων. Ενώ θα έρθει από τα Τίρανα ο Αμπαζ Χότζα για ένα master class με θέμα «Ο αλβανικός κινηματογράφος - χθες, σήμερα, αύριο».

*Για πληροφορίες: Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών. Τηλ.: 6932595215, email@hotmail.com, stekialb@yahoo.gr

No comments: